5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Over isen af Lene Møller Jørgensen

Over isen er 7. del af letlæsningsserien, Tre i krig. Serien handler om 2. Verdenskrig og er skrevet af Lene Møller Jørgensen. Der er indtil nu udkommet 8 bind i serien.

1. Besat
2. Pistolen
3. Flygtning
4. Piloten
5. Sabotage
6. Fangehullet
7. Over isen
8. Lys over landet

Bøgerne i serien er illustreret af Rasmus Jensen.

Bogens bagsidetekst:

“Året er 1943, og Danmark er besat. En dag kommer tyskerne og tager også Kaj, Ejner og Bettys skole. Da bliver det for meget for de tre børn. De starter deres egen krig mod tyskerne. Det bliver en farlig krig. En meget farlig krig.

Knirk! Knirk! Jeg ser ned på den frosne sø. En revne løber under isen. Og endnu en. Mange, ja tusind af revner. “Vi går gennem isen!” brøler Ejner. “Bilen er for tung.” “Løb! Løb for livet!” råber jeg.”

Faktisk er det næsten unødvendigt med min anmeldelse af Over isen, da jeg synes præcis lige så godt om den, som de to forrige bøger i serien – så min anmeldelse af dem, kan stort set overføres til Over isen.

Billede af: Opslag i: Over isen af Lene Møller Jørgensen
Opslag i: Over isen af Lene Møller Jørgensen

Over isen er velfortalt og lige så letlæst, som de første bøger i serien. Tre i krig er skrevet til begynderlæserne, men selvfølgelig læsere, der har fået godt fat i læsningen. Lixtallet er på 15 i Over isen, og de øvrige bøger ligger på nogenlunde samme lixtal. Jeg tænker dog, at sværhedsgraden passer godt i forhold til, at man skal have en hvis forståelse for samfundet, før man begynder med bøger om krig – i hvert fald hvis man selv skal læse bøgerne. Med formidling kan målgruppen dog være en smule yngre.

Dernæst må jeg fremhæve, at der er en indholdfortegnelse i Over isen – og det er jeg vild med. Indholdfortegnelsen og dermed inddelingen i kapitler giver både overblik – og samtidig mulighed for at holde en naturlig pause i læsningen. Teksten i bogen er meget overskuelig med korte kapitler, korte afsnit og korte sætninger.

Billede af: Opslag i: Over isen af Lene Møller Jørgensen
Opslag i: Over isen af Lene Møller Jørgensen

Hele serien har flotte illustrationer, som understøtter handlingen i bøgerne rigtigt godt. I Over isen er der kun 4 illustrationer, så man skal kunne læse en del tekst uden at have billeder at støtte sig op af, for at få det fulde udbytte af bogen. Men umiddelbart så synes jeg, at antallet af illustrationer passer fint i forhold til både emne og sværhedsgrad.

Billede af: Opslag i: Over isen af Lene Møller Jørgensen
Opslag i: Over isen af Lene Møller Jørgensen

Både forsiden og illustrationerne passer perfekt til tiden, hvor historierne foregår. Jeg skrev dette i den tidligere anmeldelse: “Jeg er sikker på, at de nok skal fange nogle læsere, der er interesseret i historiske og/eller spændende bøger. Hvis ikke, så skal de forældre, der har læst Kim-, Jan eller De 5-bøger nok få Tre i krig formidlet til børnene, i hvert fald bliver mine tanker ledt hen til disse, når jeg ser denne serie.” Nu hvor jeg har set forsider fra hele serien, så synes jeg, at denne del skal fremhæves endnu engang.

Over isen er som forgængerne spændende fra start til slut. Engang imellem tænkte jeg dog, at det kunne være godt at kende lidt til denne tid på forhånd, men denne del kan man jo snakke om undervejs eller bagefter. Jeg tænker, at denne og de øvrige bøger sagtens kan bruges til højtlæsning, selvom de ikke er så lange. Som jeg også har nævnt før, så er der måske lige lovlig meget action i forhold til, hvad børnene i denne periode rent faktisk oplevede. Men bortset fra det, så synes jeg, at bøgerne giver et rigtig godt billede af, hvordan tiden under 2. Verdenskrig var.

Der er ikke skrevet mange andre bøger om 2. Verdenskrig for denne målgruppe – hvilket måske også kan være lidt svært, hvis man skal undgå at skrive om de ting, som mange af vi voksne og ældre børn og unge husker krigen for. Tre i krig er en god indgangsvinkel til at tage emnet om krigen op, på en måde som passer til aldersgruppen – og som måske endda kan give læserne lyst til at læse mere om emnet.

Selvom de yngste børn herhjemme nu er for gamle til at falde inden for målgruppen – og de derfor også synes at teksterne er alt for lette, så synes de alligevel, at Over isen var spændende – og da de fik formidlet lidt ekstra information var den også lærerige for et lidt ældre publikum.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Over isen – 7
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143750
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 44

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *