5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Sabotage + Fangehullet af Lene Møller Jørgensen

Bøgerne er anmeldereksemplarer fra Forlaget Elysion.

Lene Møller Jørgensen har skrevet en letlæsningsserie om 2. verdenskrig. Serien hedder Tre i krig og er i 6 bind.
1. Besat
2. Pistolen
3. Flygtning
4. Piloten

Jeg har læst de sidste to i serien:
5: Sabotage
6: Fangehullet

Bøgerne er illustreret af Rasmus Jensen og forsidelayoutet er af Morten Messer

Bagsidetekst fra bøgerne:
“Året er 1943, og Danmark er besat.
en dag kommer tyskerne
og tager også Kaj, Ejner og Bettys skole.
Da bliver det for meget for de tre børn.
De tre starter deres egen krig mod tyskerne.
Det bliver en farlig krig. En meget farlig krig.”

I Sabotage hører vi om, hvordan børnene bliver nødt til samle kul langs jernbanen, for at de kan holde varmen ved ovnen i køkkenet. Men det er ikke ufarligt at bevæge sig ind på områder, der bliver overvåget af tyskerne.

Fangehullet er historien om Ejners far, som tyskerne har sat i fængsel, og nu skal han sendes videre til en KZ-lejr. Kan børnene hjælpe med at forhindre, at han bliver sendt af sted?

Opslag i Sabotage af Lene Møller Jørgensen

Tre i krig er en velskrevet og letlæst serie til begynderlæserne. Dog mener jeg, at man skal være rimelig sikker i læsningen, før man kaster sig over bøgerne selv. Teksten er sat meget overskueligt op med korte kapitler, korte afsnit og korte sætninger.  Sabotage har et lixtal på 13 og Fangehullet et lixtal på 15.

Bøgerne har nogle super fine illustrationer, som understøtter handlingen rigtig godt. Der er dog ikke mange illustrationer i bøgerne, men jeg synes, at det er tilpas i forhold til emne og sværhedsgrad. Jeg hæftede mig dog lidt ved at illustrationerne i Sabotage virker mere uhyggelige end i Fangehullet (se evt. de to billeder af opslag) – eller måske bare lidt mere dystre.

Forsiderne er også vildt gode, de passer perfekt til tiden, hvor historierne foregår. Jeg er sikker på, at de nok skal fange nogle læsere, der er interesseret i historiske og/eller spændende bøger. Hvis ikke, så skal de forældre, der har læst Kim-, Jan eller De 5-bøger nok få Tre i krig formidlet til børnene, i hvert fald bliver mine tanker ledt hen til disse, når jeg ser denne serie.

Opslag i Fangehullet af Lene Møller Jørgensen

Begge bøger er rigtig spændende og fangede fra start. Jeg tænker også, at børn vil have svært ved at lægge dem fra sig, når de først er begyndt – for man bliver jo nødt til at vide, hvordan det går for Betty, Kaj og Ejner. Handlingen er meget realistisk og giver et godt tidsbillede af livet i Danmark under 2. verdenskrig. Måske en lille smule for meget “aktion” i forhold til hvad flertallet af børn oplevede, men der skal jo også være en god historie.

Som jeg skrev, så mener jeg ikke at Tre i krig er til de helt nye begynderlæsere, men dette skyldes lige så meget selve emnet som sværhedsgraden. Bøgerne er ikke specifikt skrevet til et bestemt køn – og det kan jeg jo bare rigtig godt lide. Jeg vil anbefale, at man læser alle 6 i rigtig rækkefølge, jeg tror, at jeg har misset en smule ved kun at have læst de sidste 2 – men det må jeg jo have gjort noget ved. Freya på 10 år har læst lidt af Sabotage, og emnet passer i sværhedsgrad rigtig godt til hende, bøgerne er dog lige en tand for lette – men så er de jo bare det hurtigere læst. Tre i krig vil også kunne bruges til en kortere oplæsningsstund – der er helt sikkert nok at tale om bagefter.

Jeg kender ikke til andre skønlitterære bøger om 2. verdenskrig skrevet for så ungt et publikum. Der er selvfølgelig flere bøger til de lidt ældre børn, som ellers også ville kunne læse disse, men Tre i krig er en god begyndelse, hvis man skal lære lidt om 2. verdenskrig uden at bøgerne skal være for brutale i handlingen.

Tre i krig-serien får de bedste anbefalinger fra mig.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5/Tine

Sabotage – 5. del af Tre i krig
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777198519
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 43

Fangehullet – 6 del af Tre i krig
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777198526
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 44

1 thought on “Sabotage + Fangehullet af Lene Møller Jørgensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *