5 stjerner, Krimi/spænding, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Vildskud af Julie Hastrup

Sidst i maj 2020 udkom Vildskud af Julie Hastrup. Vildskud er den 8. bog i serien om drabsefterforsker Rebekka Holm. Se rækkefølgen af serien nederst i indlægget.

Fra forlagets beskrivelse:

“Johanna Ejby har mistet sin lille datter på en ferie i Italien. Livet er splintret, hun kan ikke få stumperne til at hænge sammen og begynder derfor i en sorggruppe for mennesker med kompliceret sorg. En dag starter en ung kvinde i sorggruppen. Ud over sin voldsomme sorg rummer hun også en farlig hævntørst, en hævntørst, som langsomt breder sig i sorggruppen.

For hvor langt vil man gå for at hævne den, man har mistet?

Drabsefterforsker REBEKKA HOLM kæmper med at acceptere, at hendes svenske kæreste og kollega, Niclas, efter et drabsforsøg ikke længere er den Niclas, hun kendte…

En dag bliver hun kontaktet af en barndomsven, hvis unge søn, Elias, har fået nogle truende breve og anonyme telefonopkald – og det mærkelige er, at Rebekka selv har modtaget flere anonyme telefonopkald den seneste tid. Er der nogen sammenhæng? 

Den unge Elias forsvinder pludselig, Rebekka får atter flere tavse opkald, og i sorggruppen kulminerer hævntørsten i et inferno af ulykker – og drab.”

Billede af: Vildskud af Julie Hastrup
Vildskud af Julie Hastrup

Allerførst: Tusind tak for Vildskud. I meget lang tid har jeg haft svært ved at koncentrere mig om at læse, men Vildskud blev slugt på ganske kort tid, da jeg ikke kunne lægge den fra mig, da jeg først var begyndt.

Vildskud har en meget ildevarslene begyndelse – der sker noget lige om lidt og man har nok også en anelse om, hvad der er i vente. Det er ganske hårrejsende, men ikke på en så voldsom og blodig måde, som vi kender det fra andre af Julie Hastrups bøger.

Selvom Vildskud er en krimi – så har den også noget andet, måske kan man næsten sige noget mere. I hvert fald er kapitlerne der beskriver samtalerne i sorggruppen meget tankevækkende. De emner, som bliver drøftet har de fleste i gruppen en holdning til – og det samme tænker jeg, at læserne af Vildskud har (det kan bare være, at man ikke ved det endnu). Julie Hastrup skriver om alle de “forbudte” tanker og følelser, som kan opstå når man mister eller bliver udsat for noget voldsomt eller voldeligt. Det stiller samtidig en masse spørgsmål. Blandt andet om selvtægt og hævn er ok – måske bare engang imellem? Hvem sorgen er hårdest for – er det den, som har mistet et lille barn eller måske den, som har mistet sin ægtefælle?

Det er ikke en stor sorggruppe – kun fire deltagere plus lederen af gruppen – og gruppen sammen med Rebekka og hendes kolleger og nogle få andre er omdrejningspunktet for historien, så er det let at bevare overblikket. En stor del af personerne bidrager til fortællingen ved at åbne op for deres inderste og dybeste tanker og følelser. Disse tanker er ikke lige frem de lyseste i verden – og de bliver perfekt suppleret af nogle mørke og ret dystre kulisser. Vi bliver blandt andet præsenteret for et forladt hospital, som ikke har været i brug i mange år – jeg tænker, at de fleste har en forestilling om, hvordan der må være…

Det er ikke kun i sorggruppen, hvor vi kommer ind på de mere personlige følelser – Rebekka har også sit at tænke på i forhold til Niclas.

Billede af: Signering i Vildskud af Julie Hastrup
Signering i Vildskud af Julie Hastrup

Som de fleste nok kan læse ud fra ovenstående, så ramte Vildskuds mere menneskelige og personlige del mig mere end krimidelen – derfor bragte historien mig ikke søvnløse nætter, men den gav helt sikkert stof til eftertanke.

Plottet i Vildskud er spændende og meget relevant – og det har en rigtig fin opbygning. Selvom det er nogle alvorlige temaer, så glider fortællingen alligevel let, da sproget er flydende og historien er som altid velfortalt. Der er flere overraskelser og twists undervejs, en enkelt eller faktisk to af disse, hvad jeg dog forventet – lidt for tidligt, men det var sikkert meningen, da det ikke gjorde noget. Vildskud har rigeligt at byde på – både hvad angår spænding og ting at tænke over. Jeg vil også anbefale at læse min anmeldelse af Blodspor, som er den forrige bog i serien. En del fra denne anmeldelse er også dækkende for Vildskud – jeg fandt dog ikke Vildskud helt så blodig og bestialsk som Blodspor.

Nogle gange bliver der sagt om krimier, at det jo bare er en krimi – og ofte kan jeg slet ikke følge den kommentar. Vildskud er et virkelig godt eksempel på, hvad krimier kan – udover at få nakkehårene til at stritte. Vildskud har nogle temaer, som de færreste taler om – men måske burde. Den tager hul på nogle temaer, som langt de fleste mennesker vil støde ind i. Det er temaer som sorg, selvtægt, hævn og retfærdighed.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Seriens rækkefølge:

1. En torn i øjet
2. Det blinde punkt
3. Blodig genvej
4. Portræt af døden
5. Farlig fortid
6. Mirakelmanden
7. Blodspor
8. Vildskud

Forlag: Politikens forlag
ISBN: 9788740054101
Udgave: 1. udg. 28.05.2020
Sider: 414

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Vildskud af Julie Hastrup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *