4 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Jeg kan se dig af Mari Jungstedt

Jeg kan se dig er 15. selvstændige bind i krimiserien fra Gotland af Mari Jungstedt. Se rækkefølgen af serien nederst i indlægget.

Forlagets beskrivelse:

“ROEN HAR LAGT SIG OVER GOTLAND EFTER TURISTSÆSONEN, men septembervejret er smukt, og havet er stadig varmt efter den lange, hede sommer. Frida og tre studiekammerater tilbringer weekenden på den isolerede ø Lilla Karlsö, inden de atter skal i gang med jurastudierne. Efter en lur på en afsidesliggende strand vågner Frida op i kærestens arme og gør en frygtindgydende opdagelse. Både han og de to andre studiekammerater er døde. Hun er den eneste overlevende.

Hvem ville de unge mennesker til livs? Er nogen ude efter at myrde studerende, eller befandt de sig bare på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt? Og hvorfor undslap Frida? Kriminalkommissær Anders Knutas bliver trukket ind i en skræmmende sag, der trækker tråde langt tilbage i fortiden.”

Billede af: Jeg kan se dig af Mari Jungstedt
Jeg kan se dig af Mari Jungstedt

Oftest anbefaler jeg, at man læser serier fra start og i den rigtige rækkefølge, da jeg synes, at man får mest ud af det i forhold til de involverede personer og deres baggrund og relationer. Jeg vil også anbefale, at man læser Mari Jungstedts serie fra start præcis af disse årsager. Hvis man ikke har mulighed for at læse de 14 forrige bøger, så kan man dog godt læse Jeg kan se dig uafhængigt af de forrige. Jeg har selv kun læst de første 5-6 bøger + de sidste to nyeste inkl. denne – og jeg kunne sagtens følge med.

Ud af de 7-8 bøger i serien, som jeg har læst, så er Jeg kan se dig blandt de bedste. På en eller anden måde, så fremstår både sprog og plot skarpere end de øvrige jeg har læst. Der er også knap så mange personbeskrivelser og beskrivelser fra de forskellige parforhold m.v. I forhold til personbeskrivelserne, så kan det her være en fordel at kende personerne på forhånd. Når det kommer til de interne relationer, så synes jeg faktisk, at det er en fornøjelse, at det denne gang ikke fylder så meget (også selvom jeg normalt er vild med denne del – jeg synes måske bare, at lige i denne serie er vi ved at have hørt nok). Fordi der ikke er så mange personrelaterede beskrivelser er der mere plads til selve sagen – og det synes jeg rigtig godt om.

Jeg kan se dig er velskrevet og letlæst – og da den kun er på 277 sider er den også ganske hurtig læst. Det er en bog, der er let og lige til at gå til. Gotlandserien er en krimiserie i den lettere ende – men alligevel får Mari Jungstedt ofte flettet aktuelle og samfundskritiske emner ind i fortællingerne.

Plottet er meget velfungerende. Det er skræmmende – og også ret uforudsigeligt. Da bogen ikke er så lang, kan man nok ikke sige, at handlingen er langsom. Men det er ikke en actionfyldt historie – men mere en historie, hvor den uhyggelige del langsomt træder mere og mere frem. Og ja, måske det bare er mig – men det med mord og øde øer finder jeg særdeles skræmmende i sig selv…

Selvom Jeg kan se dig er uhyggelig, så er det på sin vis også en lidt hygge-krimi – forstået på den måde, at den hverken er blodig eller bestialsk. Der er selvfølgelig mord – men man hører ikke om blod der drypper – det er mere den psykiske uhygge der lurer derude.

Der er især et tema eller emne i denne bog, som jeg rigtig gerne vil fremhæve, men det er desværre for meget en spoiler. Men relationer, familieformer og familieforhold er bestemt også væsentlige emner.

Jeg kan se dig slutter med en mindre cliffhanger – så jeg satser på, at der er endnu en bog på vej?

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Seriens rækkefølge:

1. Den du ikke ser
2. I denne stille nat
3. Den inderste kreds
4. Den døende dandy
5. I denne søde sommertid
6. Den mørke engel
7. Den dobbelte tavshed
8. Den farlige leg
9. Det fjerde offer
10. Den sidste akt
11. Du går ikke alene
12. Den du elsker
13. Det andet ansigt
14. Et mørke iblandt os
15. Jeg kan se dig

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788770368537
Originaltitel: Jag ser dig
Oversætter: Kamilla Jørgensen
Udgave: 1. udg. 29.05.2020
Sider: 277

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Jeg kan se dig af Mari Jungstedt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *