3 stjerner, Feel good/kærlighed, Øvrigt skønlitteratur, Palatium Books, Tine f. 1973

Svømmer mod lyset af Allie Larkin

Svømmer med lyset er skrevet af den amerikanske forfatter Allie Larkin. Allie Larkin har skrevet tre romaner – og skriver derudover essays og noveller. Hendes noveller er blandt andet blevet udgivet i Summerset Review og Slice Magazine.

Fra forlagets beskrivelse:

“Katie Ellis har opgivet alt i sin skilsmisse for at få lov til at beholde sin ængstelige internathund, Bark. Katie har ufrivilligt aborteret to gange i løbet af sit mislykkede ægteskab, hvilket bærer en del af skylden for skilsmissen. Engang var hun en fremadstormende designer med ambitioner om at arbejde ved teatret, men nu er hendes liv i opbrud, så hun tager tilbage til Florida, hvor hun kan bo hos sin bedstemor, Nan.

Katie finder ud af, at der er meget, hun ikke ved om sin bedstemor. For eksempel at Nan i sin ungdom var havfrueartist i et mindre show, hvor hun svømmede og optrådte under vand sammen med et sammentømret hold af talentfulde kvinder. Katie hjælper Nan med at finde sine gamle venner på Facebook, og det tænder et håb hos Nan om et genforeningsshow. Katie er voldsomt bange for vand, men indvilger alligevel modstræbende i at lave kostumer til arrangementet.

… Det bliver en balancegang mellem håb og angst. Samtidig prøver hun at lindre Barks angst. Hendes egne problemer smitter af i deres relation, men hun får hjælp fra uventet side.”

Billede af: Svømmer mod lyset af Allie Larkin
Svømmer mod lyset af Allie Larkin

Det er altså lidt sjovt, at Svømmer mod lyset handler om havfruesvømning. Det er ikke længe siden, at Klara anmeldte En dygtig havfrue af Sanne Munk Jensen. Og jeg kan konstatere, at jeg nok har det samme, lidt diffuse forhold til havfruesvømning som Klara. Derfor er min anmeldelse nok ikke helt fair, men en stor del af handlingen blev desværre overskygget af dette. Bogen har ellers nogle meget relevante og spændende temaer.

Svømmer mod lyset er velskrevet og holdt i et meget ligetil sprog. Udfra dette og sammen med beskrivelsen var jeg dog sikker på, at bogen ville være ganske hurtigt læst, men det var ikke tilfældet. Måske var det fordi den havde lidt svært ved at fænge mig, at det endte med at tage mig ret lang tid at læse den (måske på grund af havfruetemaet).

Jeg kan rigtig godt lide Katie – og både hende og hendes udfordringer bliver beskrevet meget realistisk. Hendes hund, Bark er med til at give Katie og hendes liv en ekstra dimension, og det fungerer meget godt.

Plottet har en rigtig god opbygning, og forholdet mellem Katie, hendes bedstemor Nan, Katie og Nans venner – og ikke mindst Luca (Katies ex-kæreste) har en fin fordeling, og jeg synes, at alle bliver beskrevet, så de passer fint til deres roller. Fra start hører vi om Katie – og undervejs bliver hendes historie udfoldet, samtidig med at vi hører om, hvordan hendes “nye” hverdag er og hvordan hun er påvirket af, hvad der er sket tidligere i hendes liv – både skilsmissen, men også begivenheder tidligere i hendes liv.

I forhold til havfruerne er der rigtig mange beskrivelser – og på trods af disse har alligevel jeg svært ved at se det for mig. Denne del har nok med med mig at gøre, end med historien – da jeg tænker, at mange vil have fantasi eller kendskab nok til denne “verden” til at det fungerer for dem.

Selvom jeg må erkende, at Svømmer mod lyset ikke lige var mig – så har bogen alligevel nogle temaer, som jeg som sagt synes er både vigtige og relevante – og de bliver alle inddraget i fortællingen på en troværdig måde. Vi hører om angst, familierelationer, sorg, ensomhed og venskaber.

Svømmer mod lyset fortæller en historie om: Elsk mens du kan – så du ikke senere fortryder, at det ikke var det rigtige, du brugte tiden på.

Billede af: 3 af 6 stjerner /Tine
3 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Palatium Books
ISBN: 9788793834439
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Swimming for Sunlight
Oversætter: Mette Wigh Tvermoes
Sider: 345

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Svømmer mod lyset af Allie Larkin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *