5 stjerner, Krimi/spænding, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

Ødemark af Stina Jackson

Ødemark er en spændingsroman, som foregår i en lille by af samme navn som titlen. Ødemark ligger i det allernordligste Sverige. Romanen er skrevet af Stina Jackson. Stina Jackson debuterede med romanen, Sommermørke. Stina Jackson er født og opvokset i Sverige, men hun bor nu i Colorado med sin mand. Sommermørke blev kåret til “Årets svenske krimi 2018” ved Det svenske krimiakademi, og senere modtog Stina Jackson Glasnøglen for den bedste skandinaviske krimi i 2019. Ødemark udkommer i dag, d. 01.09.2020.

Fra bogens bagsidetekst:

“Selvom kalenderen siger forår, har kulden bidt sig fast i Ødemark, en lille by beliggende allernordligst i Sverige. I byen bor Liv med sin gamle, sære far, Vidar og sin teenagesøn Simon. De er en usædvanlig familie, og Liv kan ikke undgå at bemærke naboernes blikke. Når hun arbejder aftenvagt på benzintanken, er hun helt bevidst om, at kunderne kigger op hende. Folkene i den lille by undrer sig over, hvorfor Liv har valgt at blive boende sammen med sin far, også efter hun fik Simon, og de spørger hinanden, hvad det mon er, der holder hende herude i ingenting. Alle taler om Vidars formue, hvor rig han må være efter sine mange handler med jord og skovbrug, og hvor lette ofre den lille familie må være…”

Billede af: Ødemark af Stina Jackson
Ødemark af Stina Jackson

Det kunne jo være let, bare at henvise til min anmeldelse af Sommermørke – men det går nok ikke… Bøgerne har mange fælles træk – altså på en god måde. Da jeg læste Sommemørke, må jeg nok indrømme, at jeg nok forventede noget lidt andet, men nu, hvor det drejer sig om Ødemark, så havde jeg jo en ide om, hvad jeg skulle forvente, og det er nok også derfor, at jeg faktisk synes lidt bedre om Ødemark end om Sommermørke.

Ødemark er en dyster og til tider ganske mørk fortælling om livet og livsvilkårene i denne lille by Ødemark – en by, som til fulde lever op til navnet. Bogen er velskrevet i et sprog, der passer fint til historien.  Ødemark er som Sommermørke ikke en traditionel krimi, hvor politiet står for opklaringen af en sag, faktisk er det meget lidt vi hører til politiet – den er hverken actionfyldt eller har grusomme blodige scener actionfyldt krimi. Ødemark er en psykologiske spændingsroman og en del af den er meget tæt på domestic noir-genren. Fokuset er på menneskerne og på deres relationer.

Ødemark er en selvstændig historie – og hænger ikke sammen med Sommermørke – den eneste person, som jeg har fået øje på, der er med i begge bøger er betjenten Hassan – og som skrevet, så fylder politiet ikke vildt meget. Om der er flere personer, som er med i begge bøger, skal jeg lade være usagt, men uanset, så har det ikke betydning for historien.

Bøger, hvor personerne – og til tider stederne bliver beskrevet meget realistisk, og hvor historien om mennesket er udgangspunktet fænger mig ret ofte – og det var virkelig også tilfældet med Ødemark. Personskildringerne er rigtig gode. Liv og hendes søn Simon er de vigtigste personer i bogen, men vi hører også om andre blandt andet Vidar, Livs far. Alle de personer vi hører om fremtræder tydeligt og ganske troværdigt – også selvom det er personer, som vi kun hører kort om.

I anmeldelsen af Sommermørke skrev jeg dette, som jeg også mener gør sig gældende for Ødemark: “Hvis man vil være i fred, så tænker jeg at de norrlandske skove er et godt bud. Som man kan læse i Sommermørke, så er det desværre også et sted, hvor man  ganske ufrivilligt kan være i fred – og dermed mærke ensomheden.” Det er næsten altid vigtigt for mig, at jeg kan identificere mig med eller måske bare holde af en eller flere af karaktererne i fortællingen. I denne bog synes jeg, at det var rimeligt let at sætte sig ind i og forstå Livs tanker og følelser – samtidig kan jeg nok ikke lade helt være med at tænke: Så rejs da! Men jeg ved jo alligevel godt – at jeg ikke ved det hele, og hvis det var så let, som jeg skriver, så var hun jo rejst…

Der er en enkelt lille ting, som jeg synes var lidt ærgerlig. Jeg havde faktisk meget tidligt fundet ud af, hvem der var den “skyldige” – selvfølgelig kunne jeg ikke være 100% sikker. – Men jeg synes  at historien var virkelig god alligevel – og faktisk ser jeg slet ikke den del med skyldig eller ej, som det allervigtigste.

Ødemark er en trist og nogle gange helt ubærlig historie om misbrug, svigt, familierelationer og social arv – men også om at leve i et ret lille og lukket samfund, hvor snakken og fordommene lever lystigt blandt folk. Det kan virke, som en ret tung historie – men mon ikke der også gemmer sig andre ting blandt linjerne…

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711916858
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Ödesmark
Oversætter: Charlotte A.E. Glahn
Sider: 368


Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram

3 thoughts on “Ødemark af Stina Jackson

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *