Krimien For barnets bedste er skrevet af Line Holm og Stine Bolther. For barnets bedste er forfatternes debut som krimipar.
Fra forlagets beskrivelse:
“Maria Just arbejder som historiker på Politimuseet i København. Hun er i gang med at forberede en udstilling om 100 års uopklarede mordsager, da Røde Kors’ generalsekretær findes myrdet på bestialsk vis med et mystisk tegn ridset ind i maveskindet.
Efterforskerne Mikael Dirk og Frederik Dahlin er på bar bund, men der går lynhurtigt mediestorm og toppolitik i sagen. Ledelsen presser hårdt på for at se resultater – en udfordring for de to selvrådende mænd, der ikke har arbejdet sammen før, og som på mange måder er hinandens modsætninger. Da Maria ved et tilfælde finder en forbindelse mellem

Der bliver flere og flere forfatterpar i Danmark. Dog er Line Holm og Stine Bolther det første kvindelige makkerpar, som jeg er stødt på. Sammen har de fået udgivet en meget velskrevet krimi, som på ingen måde kan puttes i kategorien med femi-krimier, selvom man måske kunne forvente det af to kvindelige forfattere. Derudover kan man på ingen måde mærke/læse, at der er to forfattere til bogen, da alt hænger fint sammen, og historien bliver fortalt i et enslydende sprog.
Det er super fedt at en af hovedpersonerne, Maria Just hverken er journalist, kriminalassistent eller lignende, men derimod er historiker – det er nyt. Og nyt er godt.
Jeg synes, at alle de væsentligste personer er rigtig godt beskrevet – det er er nogle fine og troværdige personskildringer. Jeg er især vild med forholdet mellem drabsefterforskerne Mikael Dirk og Frederik Dahlin – det giver både et smil på læben, og får en til at tænke på, hvor hurtigt man tit er til at vurdere andre og putte dem i bås inden man reelt kender dem. Både de og Maria Just fremstår tydeligt. Jeg kan dog allerbedst forestille mig Mikael Dirk – af en eller anden grund, så synes jeg, at vi lærer ham lidt bedre at kende end de øvrige. Men mon ikke vi kommer tættere på Maria og Frederik i den/de næste bøger?
For barnets bedste har en noget makaber og barsk start. Derudover er der enkelte andre scener, som er ret grusomme og blodige – men det er bestemt ikke dem, som fylder mest i bogen.
Plottet virker gennemarbejdet – og som om der ligger en grundig research bag fortællingen. For langt det meste af fortællingens vedkommende, virker den ganske uforudsigelig. Det er bestemt et plus, at man ikke får hele løsningen serveret på de første sider. Nogen ved nok, at jeg ikke er så god til det med spring i tid (og sted), men her fungerer det godt. Det, at Maria arbejder med gamle uopklarede sager på Politimuseet er et virkelig fint udgangspunkt for historien – og kombinationen af en ny og en gammel sag er et effektivt virkemiddel. Det kan dog godt virkelig lidt for tilfældigt, at Maria har fået fat i en gammel sag, som hun efterforsker – og den så viser sig, at have forbindelse til en sag, som politiet arbejder med lige nu – men uanset tilfældighedernes gang, så virker det. I plottet gemmer der sig også mere personlige historier, og måske et strejf af en kærlighedshistorie. Det bliver spændende at følge denne del også.
For barnets bedste er ikke en hurtigt læst bog – altså selve teksten ganske let forståelig, men den indeholder så mange lag og informationer, som er vigtige, så man kan ikke “bare” sejler henover teksten, det er vigtigt at få det hele med. Det gør hverken historien kedelig eller langtrukket, tværtimod. Alle informationer og handlinger er spændende og relevante for historien.
Der er sikkert en del, der allerede ved det – men her kommer det alligevel. Jeg ELSKER krimier (og andre bøger), der ikke blot er en krimi, men som også indrager en vis form for samfundskritik eller lægger op til en samfundsdebat. OG det er lige præcis, hvad For barnets bedste gør.
Måske spoiler jeg lidt, men det er vigtigt for mig, så spring over, hvis I ikke vil læse det.
Som nogle nok har gættet, så er det, jeg synes allerbedst om ved For barnets bedste netop det noget samfundskritiske tema om, hvad der er det bedste for barnet – og hvem er de rigtige/bedste til at træffe beslutningerne? Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvordan rigtig mange migranters børn, der er blevet skilt fra deres forældre i USA, fordi den amerikanske administration bestemte, at sådan skulle det være. Læs evt. denne artikel fra Amnesty.dk: Børn og forældre adskilt på grænsen til USA. Men også på det nationale plan bliver der talt meget om, hvordan man behandler børn og familier, om familieformer, tvangsfjernelser, tvangsadoptioner osv. Men igen – hvem er det, der skal beslutte, hvad der er rigtigt og forkert? Måske det slet ikke er den rigtige løsning?


Forlag: Politikens forlag
ISBN: 9788740056860
Udgave: 1. udg. 03.09.2020
Sider: 485
___
[…] fortalte dig endnu, men der skal nok komme en anmeldelse. Den anden har jeg lige læst og det er For barnets bedste af Line Holm og Stine Bolther. For barnets bedste er en krimi, men en krimi i en stil, som jeg […]
[…] Line Holm og Stine Bolther min bedste læseoplevelse. Lovløs er en selvstændig fortsættelse af For barnets bedste. Jeg vil godt røbe, at jeg var meget tæt på at lægge bogen fra mig, da den starter ud med […]
[…] af Line Holm & Stine Bolther er efterfølgeren til For barnets bedste. I Lovløs, som i For barnets bedste, er der en historisk vinkel, som jeg er meget begejstret for. […]