6 stjerner, Hr. Ferdinand, Krimi/spænding, Øvrigt skønlitteratur, Politikens Forlag

Alt det jeg aldrig fortalte dig af Celeste Ng

Alt det jeg aldrig fortalte dig er Celeste Ngs debutroman. Romanen udkom på engelsk i 2014 – og er nu også oversat til dansk. Forfatteren skrev senere Små påsatte brande, som udkom på dansk i 2018.

Fra forlagets beskrivelse:

“Lydia er Marilyn og James Lees yndlingsbarn. Hendes forældre er fast besluttede på, at deres datter med de lysende blå øjne og det sorte hår skal nå de mål, de ikke selv opnåede; hun skal være læge, ikke hjemmegående husmor, hun skal være vellidt og populær. Men Lydia lever med et pres, som ingen af de andre unge i Ohio-forstaden kender indefra; hendes far er søn af kinesiske immigranter, og det gør både Lydia og hendes far iøjnefaldende hvor som helst.

Da Lydia findes død i en sø i nabolaget omsluttes James af en skyld, der truer med at ødelægge hans ægteskab. Marilyn er knust og fast besluttet på at nogen skal drages til ansvar – koste hvad det vil. Lydias ældre bror Nathan er overbevist om at en lokal bølle er involveret. Men det er kun familiens yngste, mest observante medlem, Hannah, der ved hvad der virkelig skete.”

Billede af: Alt det jeg aldrig fortalte dig af Celeste Ng
Alt det jeg aldrig fortalte dig af Celeste Ng

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er virkelig vild med Små påsatte brande – og derfor havde Alt det jeg aldrig fortalte dig virkelig noget at leve op til. Jeg vil godt fortælle allerede nu, at jeg bestemt ikke blev skuffet.

Alt det du aldrig fortalte mig er et virkelig velskrevet og medrivende familiedrama – næsten en thriller, der er lidt domestic noir over den. Bogen er hovedsageligt en fortælling om en familie i en mindre by i 70’ernes USA. Et USA, hvor jeg tænker at frihed for den enkelte var vigtig, men frihedstanken og frisindet var ikke nok til at få tag i racismen, da denne raser for fuldt flor.

Bogens opbygning er medvirkende til at man kommer ud i alle krogene. Synsvinklen skifter løbende – vi hører også om tiden før Lydias død, både tiden hvor Lydia var i live, men vi hører også om James opvækst og ophav. Disse ting er med til at belyse, hvordan livet er og har været – og hvordan hver især opfatter familielivet og livet uden for familien.

Historien om familie Lee viser et billede af en familie, hvor alt måske ikke er helt så perfekt, som det (skal) ser ud som. Men den viser også, hvordan nogle må kæmpe for at passe ind og blive accepteret, uden at der bliver skelet til ens baggrund, som her hvor James Lee har kinesiske rødder. Han gør alt, hvad han kan for at være som alle andre, ja faktisk kæmper han for at være mere amerikansk end alle andre… Men alligevel kan de fleste ikke se på ham uden, at det er den kinesiske mand, de ser… selvom han faktisk er en amerikansk mand, som er professor i amerikansk historie. Men også en asiatisk studerende har fordomme, som faktisk overrasker – hun bliver i hvert fald ganske forundret over, at James ikke er gift med en kineser.

Vi får et afsindigt godt tidsbillede – og så alligevel… for en stor del af temaerne i fortællingen hører desværre ikke kun hjemme i 70’erne, men er stadig ganske aktuelle.

Alt det du aldrig fortalte mig er en fortælling der kommer langt omkring uden på nogen måde at være lang, tung eller svær at læse. Det er en historie som fænger fra side 1 – og som på en egentlig ret enkel måde får fortalt om racisme, tragedier og familiehemmeligheder, om ophav, kampen for at passe ind og blive accepteret, som den man er, om forventninger og hvordan man måske ender med at leve efter andres drømme.

Da jeg anmeldte Små påsatte brande skrev jeg: “Kunne jeg, så ville jeg give Små påsatte brande 6 stjerner – men så højt går skalaen desværre ikke”. Men siden da, har jeg fået tilføjet en ekstra stjerne, og den skal Alt det du aldrig fortalte selvfølgelig have.

Billede af: 6 af 6 stjerner /Tine
6 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens forlag
ISBN: 9788740048193
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Everything I Never Told you
Oversætter: Lisbet Kjær Johansen
Sider: 291

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

3 thoughts on “Alt det jeg aldrig fortalte dig af Celeste Ng

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *