6 stjerner, Alt det andet, Bedste læseoplevelser, Forlaget Aronsen, Gads Forlag, Hr. Ferdinand, Jentas, Lindhardt og Ringhof, Politikens Forlag

Mine bedste læseoplevelser i 2020

[reklame – indeholder anmeldereksemplarer]

Godt nytår til jer alle.

2020 var et år, hvor der på grund af corona, nedlukninger og isolation blev ekstra tid til at fordybe sig i blandt andet bøger – men alligevel lykkedes det mig ikke, at få læst så meget som de foregående år. Det blev til 115 bøger og ret mange letlæsningsbøger. De sidste år har jeg læst 130+. Faktisk troede jeg selv, at jeg ville få læst lige så meget i 2020, men sådan gik det ikke. Til gengæld fik jeg skrevet 124 anmeldelser, hvilket er 7 mere end sidste år. Grunden til, at jeg har skrevet om flere bøger, end jeg skriver, at jeg har læst skyldes, at jeg ikke holder tal på letlæsningsbøger og billedbøger. Daniel og Klara har som sædvanligt også bidraget med flere anmeldelser.

I 2020 læste jeg igen nogle fantastisk gode bøger. Som tidligere år vil jeg her fremhæve mine bedste læseoplevelser. De sidste par år, har jeg valgt 6 bøger, da jeg ikke kunne bestemme mig – men i år, har jeg valgt de 5 bøger, som jeg har givet 6 stjerner. Det er ikke tit, at jeg bruger 6 stjerner, da det for mig er bøger, der lige har givet mig lidt ekstra. Jeg indførte den 6. stjerne for et par år siden, da jeg engang imellem ønskede, at jeg kunne fremhæve enkelte bøger. Om 5 og 6 stjerner skriver jeg:

⭐⭐⭐⭐⭐⭐ Fantastisk – bogen hører til blandt de allerbedste vi har læst.

⭐⭐⭐⭐⭐ Virkelig god – bogen er ret tæt på at være perfekt for os.

Så fordi jeg nu har valgt, at fremhæve de 5 bøger, som jeg i 2020 gav 6 stjerner, betyder ikke, at jeg ikke læste mange andre ufattelig gode bøger. Tjek selv de bøger, som jeg gav 5 stjerner.

Rækkefølgen af de nævnte bøger er fuldstændig tilfældig, så om der var en eller flere blandt disse, som jeg synes en smule bedre om end andre, skal forblive usagt. Igen i år er der flere krimier blandt de valgte bøger, men også to som er fra andre genrer. Kun en enkelt bog er i år af en dansk forfatter. En af forfatterne, nemlig Celeste Ng, har også skrevet en bog, som var blandt de bedste jeg læste i 2018.

Billede af: Mine bedste læseoplevelser i 2020
Mine bedste læseoplevelser i 2020

 

Alt det jeg aldrig fortalte dig af Celeste Ng

Alt det jeg aldrig fortalte dig er Celeste Ngs debutroman, den udkom på engelsk i 2014. Forfatteren skrev senere Små påsatte brande, som udkom på dansk i 2018 – og det år var den også blandt de bedste bøger jeg læst.

Historien er et virkelig velskrevet og medrivende familiedrama, tæt på at være en thriller i domestic noir-genren. Alt det jeg aldrig fortalte dig er hovedsageligt en fortælling om en familie i en mindre by i 70’ernes USA. Et USA, hvor jeg tænker at frihed for den enkelte var vigtig, men frihedstanken og frisindet var ikke nok til at få tag i racismen, da denne raser for fuldt flor. Alt det du aldrig fortalte mig er en fortælling der kommer langt omkring, men uden at man mister overblikket. Historien fængede mig fra første side – og den får på en ret enkel måde fortalt om racisme, tragedier og familiehemmeligheder, om ophav, kampen for at passe ind og blive accepteret, som den man er, om forventninger og hvordan man måske ender med at leve efter andres drømme.

Skjult af Cara Hunter

Skjult er den anden bog i serien om kriminalinspektør Adam Fawley – den første bog hedder Familien synder.

Plottet i Skjult er super fedt. Det, der burde være helt lige til, viser sig, at være et ret komplekst mysterium. Jeg havde absolut ingen ide om, hvor det hele bar hen, før jeg nærmede mig slutningen – og da havde jeg alligevel ikke gennemskuet det 100%.  Skjult er mørk og grusom psykologisk thriller, som ikke er afsindig blodig og voldelig. Historien bygger mere på efterforskningen end på selve forbrydelsen. Skjult har flere temaer – nogle vil jeg ikke røbe, da jeg ikke vil spoile… Men nogle vigtige ting, der bliver berørt er blandt andet fordomme, demens, manglende ressourcer til at hjælpe, hvor behovet er. Og så kan vi ikke komme uden om, at der er paralleller til sagen om Josef Fritzl (og desværre andre lign. sager).

Kvinden i mørket af Charlie Donlea

Krimi-thrilleren Kvinden i mørket er skrevet af amerikanske Charlie Donlea. Charlie Donlea har skrevet flere bøger, som er udgivet i 15 lande. Forfatterens næste bog på dansk er på vej, den udkommer om få dage, den hedder Det forladte hus.

Plottet i Kvinden i mørket er super godt. Det er anderledes og kreativt (i hvert fald i forhold til, hvad jeg ellers har læst). Selvom jeg nok havde en anelse om, hvor historien bar hen – så synes jeg vildt godt om vejen dertil. Bogen er meget velskrevet og virkelig vellykket – en del af dette er jeg sikker på skyldes fortællingens to stærke kvindelige karakterer og de flotte personbeskrivelser af dem. Det er ikke mange bøger, jeg ønsker filmatiseret, men denne kunne det være spændende at se en filmatiseret udgave af.

Kvinden i mørket er en dyster, foruroligende og barsk psykologisk krimi-thriller, især selve forbrydelsen er hårrejsende – men trods denne dysterhed er der alligevel også plads til kærlighed og håb.

Nattens udyr af Michael Katz Krefeld

Nattens udyr er en selvstændig efterfølger til krimien; Mørket kalder. Min allerførste tanke, da jeg lukkede Nattens udyr var, at den var vild hele vejen… Den er actionfyldt, hæsblæsende, hårrejsende og umulig at slippe, når man først er begyndt.

Bogen er både tankevækkende – men samtidig kvalmefremkaldende. Nattens udyr er ikke en bog for sarte sjæle, hverken temaet, sproget eller de gruopvækkende beskrivelser. Nattens udyr er en fortælling om at føle sig udenfor og måske ensom – og derfor søge nye fællesskaber – måske ikke altid det bedste fællesskab, i hvert fald ikke i dette tilfælde. Hvordan disse mennesker strømmer til, når der bliver råbt højt nok – og tingene ser ud til at gå den rette vej – også selvom det er en hadsk og grusom miljø. Her et fællesskab, hvor man er sammen om hadet, om at give andre skylden – og aktivt at være med til at handle negativt. Incels føler sig forbigået af kvinder – og lader alt deres had og ondskab gå ud over dem. De ønsker et mandligt overherredømme, hvor kvinder skal finde sig i alt og stå til rådighed (seksuelt), når det passer manden… I Nattens udyr kræver vejen til denne nye verden ofre på både den gode og den onde side.

Når det er slut af Clare Mackintosh

De fleste kender sikkert forfatteren Clare Mackintosh for de tre thrillers: Jeg lader dig gåJeg ser dig og Lad mig døNår det er slut er ikke en thriller som forgængerne – men derimod en roman om kærlighed, om at være forældre på godt og ondt og om de veje, som livet kan tage.

Når det er slut har en helt anden opbygning end jeg nogensinde har oplevet før. Det kunne være forvirrende, men det virker perfekt. Det er simpelthen en genial opbygning, som er med til at vise os, de forskellige veje, som livet kan tage – og hvilken skæbne, der kan vente forenden af hver vej. Mere vil jeg ikke sige, for jeg vil ikke spoile. Umiddelbart virker Når det er slut som en virkelig sørgelig fortælling – men samtidig er det også en fortælling om lys og håb, selvom hverdagen aldrig bliver den sammen som før – men det bliver alligevel hverdag, bare på en anden måde.

Når det er slut er en bog, som jeg vil bære med mig længe. Det er en gribende fortælling om at miste – om sorg, kærlighed og skæbnens veje.

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Mine bedste læseoplevelser i 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *