6 stjerner, Fantasy/science fiction, Hr. Ferdinand, Øvrigt skønlitteratur, Politikens Forlag, Tine f. 1973

De savnede hjerter af Celeste Ng

I De savnede hjerter af Celeste Ng følger vi 12-årige Bird, som lever alene med sin far – moderen snakker de aldrig om. Det gælder om aldrig at skille sig ud, altid følge alle love og regler. 10 år tidligere opstod loven om beskyttelse af amerikansk kultur. Loven skulle være med til at sikre ro og sikkerhed i et samfund, der havde været i krise.

Det er en lov, der muliggør tvangsfjernelse, hvis forældrene træder lidt ved siden af eller på anden vis ikke lever op til samfundets nye regler. Biblioteker og skoler må fjerne bøger, som ikke opfattes som amerikansk-patriotiske – heriblandt Birds mors digtsamlinger. Der er selvfølgelig frihed – hvis man altså følger reglerne…! Hvilket er ensbetydende med konstant at leve i frygt for ikke at gøre dette.

De savnede hjerter af Celeste Ng
De savnede hjerter af Celeste Ng

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg var vild med de to første bøger, som jeg læste af Celeste Ng, Små påsatte brande og Alt det jeg aldrig fortalte dig. Denne nye bog, De savnede hjerter er som de to andre en familiefortælling, men samtidig også en dystopi, der foregår i nærmeste fremtid. Den handler ikke om at naturen lægger verden øde, men om menneskehedens ødelæggende kræfter.

Der er en gribende fortælling om familiesammenhold i en verden på katastrofens rand. Mit absolut eneste minus er slutningen, der virker lidt for tænkt – men bag den lurer måske alligevel lidt håb.

De savnede hjerter er en historie om racisme og patriotisme – begivenheder, der leder tankerne hen på Kulturrevolutionen og nazismen. Fx brændte bøger – jf. også USA i dag, hvor der desværre i flere områder er rigtigt stort pres på bibliotekerne, for at få fjernet uønskede bøger, læs evt. denne artiklen på dr.dk: https://www.dr.dk/nyheder/udland/doedstrusler-og-chikane-boeger-bliver-forbudt-i-krigen-om-hvordan-det-rigtige-usa. Derudover er der flere paralleller til aktuelle problemstillinger fx immigranter og det oprindelige folk, som bliver udsat for massive tvangsfjernelser, hvis ikke de lever op til reglerne – og Asian Hate og Covid – nogen jo skal have skylden…!

Alt i alt en ganske realistisk, aktuel og skræmmende historie.

Spring ikke over efterordet, det er virkelig godt og meget interessant.

Racisme, censur, fremmedhad, samfundsforhold

 

6 af 6 stjerner /Tine
6 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Hr. Ferdinand /Politikens forlag
ISBN: 9788740065930
Udgave: 1. udg. 2022
Originaltitel: Our Missing Hearts
Oversætter: Lisbet Kjær Johansen
Sider: 300

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “De savnede hjerter af Celeste Ng

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *