4 stjerner, Grønningen 1, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Grønlænderen af M. Monteau

Grønlænderen er skrevet af Marianne Monteau. Grønlænderen er den 4. bog i krimiserien om politiassistenten Lucy Kiehl. Se rækkefølgen på serien nederst i indlægget.

Uddrag fra bogens bagsidetekst:

“Temperaturen taget dyk under frysepunktet langt ind i april måned det år, og på en af de iskolde forårsnætter finder man det maltrakterede lig af en ung grønlandsk mand i en baggård på Vesterbro i København.

Politiassistenten Lucy Kiehl er kun lige raskmeldt efter en sag, der for hende endte i et fald ned ad en kældertrappe, da billedet af den spinkle unge mand dukker op på storskærmen i afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Københavns Politi. Lucy og kollegerne når tættere og tættere ind på livet af Vesterbros lyssky eksistenser, mens hun forsøger at tie dét ihjel, som hun tror er senfølgerne efter sit kraniebrud…

Fortidens hemmeligheder og løgne får vidtrækkende konsekvenser for Lucy, men også for de implicerede i sagen om den unge grønlænder.”

Billede af: Grønlænderen af M. Monteau
Grønlænderen af M. Monteau

Som de forrige bøger i serien om Lucy Kiehl, så er Grønlænderen en selvstændig historie – men kun når det drejer sig om den sag, der efterforskes. Lucys historie, hvad hun har i bagagen og så videre følger vi gennem alle bøger – og da det faktisk er en stor og vigtig del af fortællingen, vil jeg anbefale, at man læser serien fra start.

Bogen er velskrevet – og plottet er spændende, og det har en fin opbygning. Der er flere overraskelser/twists undervejs, hvilket virker rigtig godt. Jeg troede, at jeg havde luret hvem “skurken” var ret tidligt – og det havde jeg faktisk også, men jeg blev alligevel overrasket. Jeg synes, at der er ret mange karakterer i fortællingen – og jeg har lidt svært ved at holde styr på dem alle. De vigtigste har dog nogle fine personbeskrivelser, så det hjælper. Men der er også en enkelt karakter, som får et nyt kaldenavn undervejs, og det havde jeg svært ved. Det samme havde jeg med en far og søn, hvor vi faktisk hører om dem begge. Når jeg ser tilbage på handlingen, så kan jeg godt se, at stort set alle personer er nødvendige – og det kan godt være, at det bare er mig, der fik rodet lidt rundt i det.

Jeg har skrevet det før, men jeg gør det lige igen. Jeg er virkelig dårlig til spring i tid – og det er der en del af i Grønlænderen. Jeg kan sagtens se formålet – og for de fleste vil det virke ret godt. Men jeg tænker, at denne del også er med til at få mig til at miste overblikket over de forskellige karakterer. Alligevel synes jeg, at det er vigtigt, at få “forhistorien” med, da den har en stor betydning for det, der sker – og i det hele taget er det en vigtigt vinkel, hvor vi hører om omsorgssvigt og vold under opvæksten.

Jeg havde lidt håbet, at vi i den 4. bog i serien ville vende retur til Aarhus, men det skete desværre kun i forbindelse med Lucys privatliv – jeg har dog en ide om, at der nu er håb forude. Det er også kun rent personligt, at jeg godt kunne tænke mig, at læse lidt mere fra et miljø, jeg kender bedre end det københavnske.

Hvis man har læst de forrige bøger, så kender man efterhånden Lucy rimelig godt. I hvert fald synes jeg, at det er fedt at komme tættere på hende, – og jo mere jeg læser om hende, jo bedre kan jeg lide hende. I denne bog er Lucys naivitet væk, som jeg var ret irriteret over i de første bøger. Lucy og hendes søster er ved at rydde op i forældrenes hjem, da det skal sælges – under oprydningen dukker nogle billeder op, som har forbindelse til Lucy. Hvad billederne fortæller og hvordan Lucy griber det an, vil jeg dog ikke røbe, da denne historie fylder meget i bogen (jeg kunne faktisk godt have tænkt mig lidt mere…).

Grønlænderen er en fin efterfølger – og på nogle punkter opfølger til de tre første bøger. Sammen med den forrige, Mit navn er Viktor, så er den ikke så bestialsk, som de første to. Den del savner jeg faktisk lidt. Men selvom den ikke er bestialsk på samme vis, så er det stadig en barsk og faktisk også sørgelig historie. Udover krimidelen, så er det en fortælling om vold, misbrug, bander – og hierarki, familierelationer, om at høre til og om omsorgssvigt.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Seriens rækkefølge:

1. Jeg er den skyldige
2. Satans yngel
3. Mit navn er Viktor
4. Grønlænderen

Forlag: Grønningen 1
ISBN: 9788793825277
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 375

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Grønlænderen af M. Monteau

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *