4 stjerner, Øvrigt skønlitteratur, Palatium Books, Tine f. 1973

Grønne fingre søges af Annika Estassy

Grønne fingre søges er skrevet af Annika Estassy, som er født i Frankring, men inden hun vendte tilbage til Frankrig, har hun boet i Sverige i 40 år. Annika Estassy debuterede med sin første bog i 2013. Grønne fingre søges er Annika Estassys fjerde bog – den femte udkom i Sverige i 2019.

Fra bogens bagsidetekst:

“I det nordlige Sverige, hvor der er koldt det meste af året, er det ikke en frodig kolonihave, man ser for sig som det første. Alligevel er den ældre dame Agnes’ kolonihave blevet udvalgt til at skulle portrætteres i tv. Det er en stor begivenhed i den lille by og særligt i kolonihaveforeningen. Men Agnes har et problem. Selvom det er sommer, har hun ikke kræfter til at holde haven smuk…

…Uden for Stockholm bor Leyla med sin mand Johan og deres seksårige søn Hugo. Johan kommer til at gå over stregen i et af sine raseriudbrud, og Leyla beslutter sig for at rejse væk sammen med Hugo… og havner i Agnes’ kolonihave. I løbet af sommeren finder Leyla den pause, hun har haft brug for, men hverdagen venter for enden af ferien, og Leyla er nødt til at tage stilling til, hvad der skal ske.

Også Agnes skal træffe afgørende beslutninger, men af en helt anden årsag… Leyla er meget lukket omkring sit privatliv, men måske kan Agnes’ erfaringer hjælpe hende?”

Jeg har læst Grønne fingre søges i kombineret form – noget på streamingtjenesten på Saxo.com – og noget som almindelig bog. Jeg fik en ny ebookreader i tidlig julegave – og så skulle jeg øve mig. Den almindelige bog foretrækkes stadig – men det er smart med en ebookreader til turen.

Grønne fingre søges er en varm socialrealistisk historie. Emner, som de fleste har hørt om bliver taget op i denne fortælling. For mig var det egentlig en mere stille fortælling, den får på intet tidspunkt hjertet til at hamre, og den virker på sin vis også ret forudsigelig. Jeg var dog ganske godt underholdt – og jeg synes, at den tager nogle vigtige emner op.

Billede af: Grønne fingre søges af Annika Estassy
Grønne fingre søges af Annika Estassy

Handlingen i Grønne fingre søges tager udgangspunkt i det tunge emne, hustruvold. Men selvom man kan tænke, at så alvorligt et emne vil optage alt pladsen i bogen, så er det langt fra tilfældet – det får på ingen måde en altoverskyggende plads, men alligevel lurer det i baggrunden.

Annika Estassys miljøbeskrivelser er rigtig gode. Man kan næsten se den smukke svenske kolonihave for sig – og det samme med naturen og byen omkring kolonihaverne. Derimod har jeg det lidt sværere med personskildringerne. Jeg synes, at beskrivelsen af Agnes er noget dybere end af Leyla, og det er lidt en skam, for begge er vigtige og nødvendige for fortællingen. Der er selvfølgelig også flere personer med og i forhold til deres del af historien er beskrivelserne gode – og på nogle punkter både sørgelige og humoristiske.

Grønne fingre søges er en velskrevet og ganske letlæst, varm og vedkommende feel good-roman, hvor emner som hustruvold, familierelationer, venskaber og ensomhed tages op.

Slutningen lægger op til en fortsættelse – og den håber jeg bestemt er i sigte.

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Palatium Books
ISBN: 9788793699694
Udgave: 1. udg. 2019
Originaltitel: Gröna fingrar sökes
Oversætter: Rane Rørdam Knudsen
Sider: 309

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Grønne fingre søges af Annika Estassy

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *