5 stjerner, alpha forlag, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Offermageren af Viveca Sten

Offermageren er 1. del af en ny krimiserie skrevet af svenske Viveca Sten. Serien hedder Mordene i Åre – og 1. del af denne udkom på dansk d. 9. februar 2021. Offermageren foregår på et skisportssted i Åre, som ligger i de jämtlandske fjelde langt oppe i Sverige – ret tæt på grænsen til Norge.

Fra forlagets beskrivelse:

“Skisæsonen er netop startet i Åre, da et stivfrossent lig bliver fundet i en af liftene. Alt tyder på, at der er tale om et mord. Daniel Lindskog er nybagt far og politiassistent ved Åre Politi og bliver sat på sagen sammen med sin nye kollega Hanna Ahlander, der er blevet fyret fra sin stilling ved politiet i Stockholm.

Sneen fyger, temperaturen falder, og flere er i fare for at miste livet. Hvor mange vil blive offer for den koldblodige morder, inden Daniel og Hanna har fået opklaret sagen?”

Billede af: Offermageren af Viveca Sten
Offermageren af Viveca Sten

Plottet i Offermageren er spændende, det fængede fra første side. Bogen er velskrevet – og den er skrevet med korte kapitler i et flydende sprog. Det er nordic noir fra Sverige – og der er nok lidt femi-krimi over den, både skrivestilen og opbygningen minder om Mari Jungstedts eller Camilla Läckbergs krimier. Selvom bogen fængede fra start, så synes jeg alligevel, at starten var langsom eller måske bare lidt længe om at komme rigtigt i gang med krimidelen. Der bliver brugt forholdsvis lang tid på præsentationerne – hvilket måske er nødvendigt i første bind i en ny serie. Heldigvis fandt jeg også disse præsentationer interessante, og derfor gik det alligevel.

Offermageren har et ret stort persongalleri, men især hovedpersonerne lærer vi godt at kende. Selvom der er mange personer med, så synes jeg, at de er ret lette at holde styr på/genkende. I det hele taget er personskildringerne rigtig gode – både autentiske og realistiske. Hovedpersonerne i Offermageren er Hanna Ahlander og Daniel Lindskog. Hanna er ganske ufrivilligt på orlov fra Citypolitiet i Stockholm. Vi hører historien om, hvorfor Hanna er endt i Åre – og samtidig får vi et indblik i Hannas privatliv, familie- og parforhold. Det er præcis, hvordan hun håndterer og reagerer på både chok- og sorg-situationer i privatlivet, som gør hende både troværdig og menneskelig. Jeg synes rigtig godt om Hanna – selvom et par af hendes handlinger måske ikke virker helt gennemtænkte, men hvem ved, hvad man selv ville gøre..? Hanna har arbejdet med vold mod kvinder og er god til sit job – og hun kan slet ikke lade være med at bruge sin viden og erfaringer, selvom hun ikke er i tjeneste. Hanna har ikke det bedste forhold til sine forældre, men hun har det godt med storesøsteren, Lydia, som er 10 år ældre.

Daniel Lindskog er politikommissær ved Åre Politi. Han har tidligere arbejdet ved narkopolitiet i Gøteborg. Daniel er nybagt far til datteren, Alice. Ida, Alices mor og Daniel har ikke været sammen længe, så Ida er ikke vant til de skæve arbejdstider og det arbejdspres, der er i perioder. Det skal dog også være sagt, at der er forskel på Åre og Gøteborg. Nok især, fordi vi hører en del fra Daniels privatliv, så får vi et godt indblik i Daniels hverdag og hans personlighed – og hans kamp for at få enderne til at nå sammen med en forholdsvis ny kæreste, baby og et krævende job. Han har til tider et heftigt temperament, som han dog mener, at have en forklaring på – men desværre ikke altid holder så godt i ave, som ønsket.

Noget som jeg især synes godt om er, at Hanna faktisk bliver taget seriøst, selvom hun er en kvinde. Vi oplever tit det modsatte i bøger. Det er fedt, at hun er ønsket af efterforskningsholdet, og at de kan se, at hun bidrager positivt.

Udover personskildringerne, så er miljøbeskrivelserne i Offermageren også super gode. Det er lige før jeg fryser af, at læse om fjelde, sne, snescootere, december og minus 20 grader. Området og byen omkring skisportsstedet står tydeligt for mig, og det er let at se for sig, hvordan Hanna genkender de forskellige steder efter ikke at have været der i mange år. En virkelig fantastisk – og måske også lidt skræmmende natur.

Som skrevet, synes jeg rigtig godt om plottet – det starter med en hårrejsende prolog, hvorefter vi hører historien, som knytter sig til denne. Fra starten er det en isnende historie – i et lige så isnende klima. Vi følger efterforskningen tæt – og der bliver vævet flere historier sammen. Samtidig hører vi, hvordan Hanna bliver en del af efterforskningen – hvilket jeg må sige, at jeg forventede ville ske lidt tidligere. Med hensyn til efterforskningen, så er der også et par småting, som jeg undrer mig over, at så erfarne politifolk ikke undersøger. Jeg vil ikke skrive mere om det, da jeg ikke vil spoile. Umiddelbart er det nok heller ikke vildt relevant, men det irriterede mig lidt. Selvom jeg havde regnet en smule af plottet ud, så var det langtfra alt, jeg kunne gætte – og slet ikke det vigtigste.

Udover at være en hårrejsende og iskold krimi, så er Offermageren også en fortælling om den sorg, der kan opstå, når man mister en man har kær, og hvordan man hver især reagerer på dette. Derudover er det også en fortælling om familierelationer – både hvad angår krimidelen, men også Hannas og Daniels familierelationer.

Jeg glæder mig til at høre mere fra Åre. Serien hedder Mordene i Åre – og det er altså lidt vildt, at der kan ske flere mord i så forholdsvist lille et samfund. Jeg tror ikke, at jeg har lyst til at bo der…

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: alpha forlag
ISBN: 9788772390178
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Offermakaren
Oversætter: John Jensen
Sider: 444

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Offermageren af Viveca Sten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *