5 stjerner, Krimi/spænding, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

Tavshed af Yrsa Sigurdardóttir

Tavshed er den 6. bog i krimiserien om politibetjenten Huldar og børnepsykologen Freyja. Den islandske krimiserie er skrevet af Yrsa Sigurdardóttir.

Rækkefølgen på bøgerne i serien kan ses til sidst i indlægget.

Fra forlagets beskrivelse:

“En lille pige, født af en islandsk surrogatmor, forsvinder en kold dag fra sin barnevogn i Reykjavík. Elleve år senere dør en pige af mæslinger, og faren ønsker at lægge sag an mod den person, som smittede datteren. Samtidig findes en kvinde død i en forladt bil. Hvordan hænger alle disse ting sammen?

Efterforskeren Huldar og børnepsykologen Freya arbejder på en indviklet sag, hvor meget står hen i det uvisse og hvor der ligger en tavshed hen over det hele, som ingen vil bryde.”

Billede af: Tavshed af Yrsa Sigurdardóttir
Tavshed og fire andre bøger fra serien, som er skrevet af Yrsa Sigurdardóttir. Af uransagelige årsager mangler jeg bog nr. 3: Tilgivelse.

Bøgerne i serien om Huldar og Freyja består af selvstædige historier, men jeg vil som oftest anbefale, at man læser bøgerne i rækkefælge. Jeg mener, at man får mest ud af bøgerne, hvis man kan følge personerne, deres udvikling og relationer.

I Tavshed synes jeg, at forholdet og relationerne mellem Huldar og Freyja er noget nedtonet i forhold til i de forrige bøger, og det mangler jeg, selvom selve sagen sagtens kan bære fortællingen alene. Faktisk virker personskildringerne af de personer vi kender i forvejen lidt mere overfladiske end forventet, måske lige bortset fra skildringen af lederen Erla. Erla er højgravid – men ingen taler om det, faktisk undgår de det. Det kommer der flere pudsige tanker og kommentarer ud af. Persongalleriet er varieret og dækker bredt, de personer der er involveret i den pågældende sag er beskrevet rigtig godt – og flere af dem kommer man ret tæt på, på både godt og ondt.

Freyja er blevet overflyttet til politiet, og selvom det giver lidt gnidninger undervejs, så bliver hun hurtigt en del af efterforskningen. Et par ting er der dog på spil for Freyja. Hun vil så gerne passe ind – og det er ikke altid helt let, og slet ikke, når der opstår en mistanke til Freyja om misbrug af en database.

Miljøbeskrivelserne fra Island er virkelige gode. I Tavshed synes jeg, at det er naturen, der bliver beskrevet særligt godt – især det barske hav er i fokus.

Tavshed er lige så velskrevet, som jeg havde forventet – og den fængede fra start. Den sidste bog, Dukken, synes jeg virkede lidt for usandsynlig, men sådan tænkte jeg ikke, da jeg læste Tavshed.

Plottet er virkelig godt – spændende, relevant og meget aktuelt. Især emnet om smitteopsporing og vaccination rammer lige plet i denne tid. I Tavshed handler det godt nok om mæslinger, men da bogen er udgivet i 2019 på originalsproget, så var covid-19 jo heller ikke med i billedet endnu. Men uanset hvilken sygdom det handler om, så vil rigtig mange nok kunne nikke genkendende til en del af begivenhedernes gang.  Udover dette emne, så hører vi også om familieliv, omsorgssvigt og ikke mindst adoption og surrogatmødre.

Der er flere cliffhangers/overraskelser undervejs – men den største overraskelse (i hvert fald for mig) ventede til slut – jeg havde på ingen måde set det komme.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Seriens rækkefølge:

1. DNA
2. Hævn
3. Tilgivelse
4. Vold
5. Dukken
6. Tavshed

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711995426
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: þögn
Oversætter: Nanna Kalkar
Sider: 430

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *