5 stjerner, Krimi/spænding, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

Vold af Yrsa Sigurdardóttir

Vold er den 4. bog Yrsa Sigurdardóttir krimiserie om politibetjenten Huldar og børnepsykologen Freyja.

Bogens bagsidetekst:

“Ved det gamle henrettelsessted Galgeklippen finder man en ung mand, der har hængt sig. På hans lig finder politiet resterne af en besked, sømmet fast til hans brystkasse med en sømpistol.

Efterforskeren Huldar bliver sendt ud til den døde mands lejlighed, hvor han finder børnepsykologen Freyja sammen med en lille drenge på fire år.

Der er ingen forbindelse mellem drengen og den myrdede mand, og Freyja og Huldar må ved fælles hjælp forsøge at trænge til bunds i, hvad der egentlig er sket.”

Vold af Yrsa Sigurdardóttir
Vold af Yrsa Sigurdardóttir

Det er ved at være lang tid siden, at jeg læste DNA, som er den første bog i serien om Freyja og Huldar – og jeg var kommet bagud, så jeg havde ikke læst Hævn og Tilgivelse, som er bog nr. 2 og 3. Da jeg bedst kan lide at læse serier i den rigtige rækkefølge, fik jeg jo lidt travlt inden Vold udkom. Selvom bøgerne er selvstændige historier, så er jeg dog glad for, at jeg fik læst dem i rækkefølge, så jeg også kunne følge hovedpersonernes udvikling. Det vil jeg helt sikkert også anbefale andre at gøre.

Som jeg har skrevet i en tidligere anmeldelse, så havde jeg igen lidt svært ved at holde styr på de mange islandske navne i starten af fortællingen, men det blev bedre undervejs – og helt sikkert også fordi jeg netop har læst de to forrige bøger.

Jeg synes, at forfatteren er super god til personbeskrivelser – det er ikke svært at forestille sig hverken Freyja eller Huldar. Selvfølgelig hjælper det også, at man efterhånden kender dem rimelig godt. Personerne bliver beskrevet troværdigt – men det er ikke altid, jeg er lige vild med dem, og de beslutninger de træffer. Det er dog stadig let at holde med dem – og jeg synes, at de er gode sammen som hovedpersoner. De øvrige personer som optræder i Vold, er også godt beskrevet, og på grund af deres forskellige personligheder, er de lette at huske og holde adskilt.

Plottet virker gennemtænkt og fungerer fint. Vold er velskrevet og rimelig letlæst. Jeg kunne måske godt ønske mig lidt mere “fart over feltet”, men uanset, så var jeg fanget fra start til slut.

Jeg kan godt lide den måde, som Yrsa Sigurdardóttir får flettet samfundskritik ind i fortællingen. Uden at røbe noget, kan jeg skrive, at der bliver peget på, hvordan ordensmagten bliver nødt til at lægge sig i selen, og nok ikke gøre helt, hvad de plejer i en mordefterforskning, fordi landet bliver nødt til at tage sig godt ud i forhold til udenlandske politikere. Et af de vigtigste emner er hustruvold – og manglende respekt for kvinder i det hele taget – hvilket kan være barsk læsning.

Selvom plottet i Vold måske umiddelbart virker let gennemskueligt, så fandt jeg det slet ikke sådan – jeg blev overrasket flere gange undervejs, og først da jeg nærmede mig slutningen, var det ved at gå op for mig, hvordan tingene hang sammen. Samtidig slutter Vold med en cliffhanger – så jeg kan næsten gætte mig til, at der må være endnu en bog i serien på vej, den glæder jeg mig til.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711902653
Udgave: 1. udg. 2019
Originaltitel: Gatið
Oversætter: Nanna Kalkar
Sider: 371

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Vold af Yrsa Sigurdardóttir

  1. […] Mackintosh, Clare: Jeg lader dig gå McManus, Karen M: Echo Ridge –  måske en anmeldelse på vej Pihl, Roger: Manden der faldt af cyklen og vågnede i paradis – anmeldelse på vej Qvortrup, Puk: Ind i en stjerne – anmeldelse på vej Schepp, Emilie: Fars dreng Schepp, Emilie: Hvide spor Schepp, Emilie: Mester Jakob Schepp, Emilie: Mærket for livet Schepp, Emilie: Ondt blod Yrsa Sigurdardóttir: Hævn Yrsa Sigurdardóttir: Tilgivelse (e-bog) Yrsa Sigurdardóttir: Vold […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *