5 stjerner, Krimi/spænding, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Kvæler af Kim Faber & Janni Pedersen

En længe ventet krimi er netop udkommet. Nemlig Kvæler der er 3. del af Juncker-serien. Serien er skrevet af forfatterparret, som også danner par privat, studieværten og kriminalreporteren Janni Pedersen og Kim Faber, som er tidligere journalist.

Handlingen:

“Martin Junckersen (Juncker) er tilbage i København. Han er ved at blive skilt og bor nu alene i en lille lejlighed. Hans helbred skranter, så meget at der måtte en operation til – han har ikke lyst til at dele det med nogen.

En ung kvinde findes kvalt i et buskads, hendes tøj ligger pænt lagt sammen ved siden af hende. Der er intet at gå efter – men alligevel er der noget, som får Juncker til at tænke på en lignende sag, som han efterforskede for 10 år siden – en sag, hvor gerningsmanden aldrig blev fundet.

Junckers kollega Signe Kristiansen er på sagen, hvor en nynazist har mistet livet under en politisk aktion. Undervejs viser Junckers og Signes sag at have noget tilfældes, som måske ikke er en tilfældighed.”

Billede af: Kvæler af Kim Faber & Janni Pedersen
Kvæler af Kim Faber & Janni Pedersen

Som det allerførste vil jeg anbefale, at man læser mine anmeldelser af de to første bøger i serien: Vinterland og Satans sommer – en del af disse anmeldelser, især om personerne og om skrivestilen passer også på Kvæler – disse ting har jeg prøvet at undgå at skrive for meget om her, for ikke at gentage mig selv.

Det er helt sikkert en fordel at læse de to første bøger – i den rigtige rækkefølge: 1. Vinterland og 2. Satans sommer. Jeg mener, at man får det bedste/meste ud af bøgerne, hvis de læses i rækkefølge. Jeg synes, at personernes historier er lige så vigtige som krimidelen. Læser man ikke de to første bøger, så snyder man også sig selv for nogle virkelig gode krimier. Det er dog muligt at komme ind i serien her, da forfatterne er gode til at komme med hints til, hvad der tidligere er sket.

Kvæler har et fint og ikke overvældende persongalleri. Signe og Juncker er selvfølgelig de mest fremtrædende personer. Kvæler kommer meget tæt på især Juncker – og hans privatliv. Det er med til at historien virker troværdig – og måske ikke mindst, at flere vil kunne relatere til, Junckers tanker og følelser. Men både Signe og Juncker er rigtig godt beskrevet. Begge kæmper med ting i deres privatliv – sideløbende med at de jagter forbrydere. Det er ikke altid, at Signe og Juncker handler helt etisk korrekt, hvilket jeg må erkende, at jeg nok løfter et øjenbryn over, men så heller ikke mere, for det får bare de to karakterer til at fremstå menneskelige.

Jeg troede, måske lidt naivt, at både dna og fingeraftryk fra ansatte ved politiet var registreret – så jeg undrede mig lidt over en situation i bogen. Men netop dette får man faktisk en forklaring på, bare hvis andre skulle undre sig.

Kvæler er som de to forrige bøger virkelig velskrevet. Jeg er vild med skrivestilen, som er med til at få historien til at virke både troværdig og realistisk. En meget aktuel roman – og med flere “genkendelige” begivenheder. Der er fx en, der uden tvivl leder mine tanker hen på Paludan – og dermed kan I nok høre, at et emne også er nazisme-racisme.

Plottet er spændende – og ganske nervepirrende. Der er mange detaljer – og bogen virker autentisk og med en god research. Der er flere overraskelser og twists undervejs – jeg troede lige… flere gange… Men det var først, da jeg nærmede mig slutningen, at det hele gik op for mig. Kvæler bliver mere intens og handlingsmættet jo mere man nærmer sig slutningen. Flere sager overlapper hinanden – dog med en rød tråd, der bliver flettet på fineste vis, og til sidst giver det hele mening.

Kvæler er selvfølgelig en krimi, men man kommer omkring flere emner, som ikke kun relaterer sig til krimidelen. Her kan jeg fx nævne: Familie- og ikke mindst kollegarelationer, hævn og dødsangst.

En enkelt ting, som jeg synes fylder lidt rigeligt er Junckers “klokkeværk” – det hænger selvfølgelig sammen med hans historie, og samtidig vil jeg gætte på, at det faktisk fylder præcis så meget for læseren, som det fylder for Juncker selv. Men alligevel….

Jeg var meget spændt på at læse Kvæler, da jeg var virkelig begejstret for den første bog, Vinterland – mens jeg blev knap så fænget af Satans sommer. Kvæler er uden tvivl mindst lige så god som Vinterland.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

 

Forlag: Politikens Forlag
ISBN: (1. udg. 9788740059762)
Udgave: Ikke korrekturlæst version.
Sider:409


Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Kvæler af Kim Faber & Janni Pedersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *