5 stjerner, HarperCollins Nordic, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Det falske vidne af Karin Slaughter

Det falske vidne af Karin Slaughter er en selvstændig krimi eller måske nærmere thriller. Det vil sige, Det falske vidne er ikke en del af de serier, som mange måske kender, som fx Grant County- og Will Trent-serierne.

Fra forlagets beskrivelse:

“ET HELT ALMINDELIGT LIV DÆKKER OVER EN HÆRGET FORTID, MEN NU ER FORTIDEN VED AT INDHENTE HENDE … OG TIDEN ER VED AT LØBE UD …

Leigh Collier har knoklet hårdt for at opbygge noget, der ligner et normalt liv. Hun har et godt job som forsvarsadvokat, hendes datter klarer sig godt i skolen, og selv hendes skilsmisse er forløbet forholdsvist civiliseret. Hendes liv er lige akkurat så almindeligt, som hun altid har håbet, det ville blive.
 
Men Leighs helt almindelige liv dækker over en barndom, der langt fra var almindelig. En barndom, der var skæmmet af hemmeligheder, ødelagt af svigt og i sidste ende flået i stykker af en knusende voldshandling.
 
Og så lander en sag på hendes skrivebord. Hun skal forsvare en mand, der er anklaget for voldtægt. Det er den mest højprofilerede sag, hun nogensinde har haft – en sag, der kan ændre hele hendes karriere, hvis hun vinder. Men da hun møder den sigtede, går det op for hende, at det ikke er et tilfælde, at han har valgt hende som sin advokat. Hun kender ham. Og han kender hende. Mere afgørende er dog, at han ved, hvad der skete tyve år tidligere – og hvorfor Leigh har brugt to årtier på at flygte.”

Billede af: Bogkatten Honey og Det falske vidne af Karin Slaughter
Bogkatten Honey og Det falske vidne af Karin Slaughter

 

Det falske vidne er skrevet midt i en corona-tid og det afspejler sig i handlingen. Det fungerer super godt nu – om det også gør om 5-10 år, når/hvis corona forhåbentlig blot er et minde, ved jeg ikke. Derudover er det måske også sjovere og hyggeligere at læse om alle de forskellige situationer man (desværre) oplever, når man har samme holdning som forfatteren, end hvis man ikke har? Lad mig bare sige, at det er jeg overbevist om, at jeg har – og jeg er vild med måden forfatteren peger på nogle af de situationer, som slet ikke burde finde sted.

Hvor mange bøger har I set med et cover, der lyser i mørket? Se lige nedenstående billede af Det falske vidne – så fedt.

Billede af: Teksten på Det falske vidne af Karin Slaughter lyser i mørke.
Teksten på Det falske vidne af Karin Slaughter lyser i mørke.

Selvom Det falske vidne er en uhyggelig og barsk fortælling, så synes jeg samtidigt, at de overordnede træk i plottet er givet på forhånd. Dermed ikke sagt, at der ikke er overraskelser og twist undervejs, for som skrevet er det kun hovedtrækkene, man kan gennemskue. Egentlig er der også uvæsentligt, da Det falske vidne mere handler om de indbyrdes relationer – og hvordan karaktererne reagerer/handler i forskellige situationer. Den del finder jeg på ingen måde forudsigelig.

Der er ikke voldsomt mange vigtige karakterer med i bogen, det gør overblikket let. Personskildringerne er fine – og giver et godt billede af de fremtrædende personer. Jeg har det dog lidt “dobbelt” med at “de gode” har  begået en virkelig bestialsk forbrydelse. Det gør, at jeg har fuld empati i forhold til de ting, som de pågældende har været udsat for, men jeg føler ikke, at jeg ligefrem holder af dem – men samtidig forstår jeg godt, hvorfor de handler, som de gør. En enkelt person, som jeg synes virkelig godt om er Leighs ex-mand, Walter. Walter er empatisk, sympatisk og i det hele taget virker han bare “rar”. Nu vil jeg ikke sige mere, da jeg ikke vil spoile.

Præcis som de øvrige bøger, som Karin Slaughter har skrevet, så er Det falske vidne meget velskrevet, med en fin opbygning – om end lidt lange kapitler.

Det falske vidne dykker ned i emner som vold mod kvinder, pædofili, hævn, misbrug, omsorgssvigt, afpresning, stofmisbrug, søskenderelationer – og ikke mindst kvinders rettigheder og hvor ofte disse ikke er en selvfølge, desværre.

Et par andre ting, som vækker stof til eftertanke er: Hvor langt vil man gå for en man elsker? Det er ikke kun stoffer, der kan ødelægge livet.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

I forbindelse med udgivelsen af Karin Slaughtes De tavse kvinder, deltog jeg i et bloggerevent med forfatteren. En del af de ting, som jeg lærte her, er også relevante i forhold til Det falske vidne, så jeg vil anbefale jer at læse om dette event. Jeg deltog også i et event i forbindelse med udgivelsen af Det falske vidne – men desværre var jeg ikke på toppen, og har derfor ikke rigtig nogen noter. Men Karin Slaughter er altid værd at møde/høre tale, så hvis I får muligheden, så spring til.

Forlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9788771918687
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: False Witness
Oversætter: Henrik Enemark Sørensen
Sider: 525

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Det falske vidne af Karin Slaughter

  1. […] Adler-Olsen, Jussi: Natrium Chlorid Child, Lee: Gæsten Dean, Abigail: Pige A Forna, Namina: De Blodgyldne: Dødløs Jensen, Jens Henrik: Gladiator Krefeld, Michael Katz: Imperiet Marklund, Liza: Polarcirklen Ragnar Jónasson: Tågen Ragnar Jónasson: Øen Slaughter, Karin: Det falske vidne […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *