5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Tobias er ordblind 4-6 af Jim Højberg

Tobias på ferie (4), Tobias: Filmaften (5) og Tobias: Ord-blinde-buk (6) er tre nye bøger i letlæsningsserien, Tobias er ordblind. Serien er skrevet af Jim Højberg, som selv er ordblind, og derfor har personlig erfaring med de udfordringer, som Tobias møder i livet som ordblind.

Se rækkefølgen af serien sidst i indlægget.

Billede af: Tobias er ordblind 4-6 af Jim Højberg
Tobias er ordblind 4-6 af Jim Højberg

Bøgernes bagsidetekster:

Tobias på ferie: “Tobias kan køre en bil. Men han kan ikke finde vej. Han kan ikke læse kort og skilte. Han er nemlig ordblind. Der er far også. Så det giver problemer, da de skal på ferie. Men selv om man er ordblind, kan man få gode ideer. Så de finder frem til sommerhuset og får en god ferie.”

Tobias: Filmaften: “Tobias kan ordne en motor. Han kan passe dyr. Men han kan ikke læse. Han er ordblind. Han kan ikke læse bøger. Og han kan ikke læse undertekster på film. Det er et problem, når han skal til filmaften hos Rikke. Men så kan Tobias hjælpe, da der sker et indbrud. En ordblind kan være både modig og nyttig.”

Tobias: Ord-blinde-buk: “Tobias kan spille teater. Han kan ikke læse. Han er ordblind. Til drama synger han en sang: ‘Jeg læser og læser… forstår ik’ et suk… for bøgerne er – som ord-blinde-buk.’ De laver en musical om at være ordblind. Tobias har hovedrollen.”

De tre bøger er lige en tand sværere end de første bøger i serien, som havde et lixtal på 10. De tre nye bøgers lixtal er på 15-16. Det vil sige, at bøgerne ikke henvender sig til de allerførste læsere, men de læsere, som har rimeligt styr på læsningen.

Bøgerne har skønne og hyggelige illustrationer, som er lavet af Annemette Bramsen. Illustrationerne passer fint til handlingen og understøtter dermed læsningen. Da der ikke er illustrationer på hvert opslag, så skal læserne kunne læse og forstå teksten uden at have illustrationer til hjælp.

Billede af: Opslag i Tobias på ferie af Jim Højberg
Opslag i Tobias på ferie af Jim Højberg

Selvom der på nogle af siderne virker til at være ret meget tekst, så er denne skrevet med forholdsvis korte og enkle sætninger. Men på de opslag, hvor der ikke er illustrationer kan teksten godt komme til at virke lidt tung, især fordi den heller ikke er inddelt i kortere afsnit. Bøgerne er dog inddelt i kapitler – har jeg sagt, at jeg elsker kapitler? Disse giver mulighed for naturlige pauser i læsningen – og i det hele taget er de med til at gøre bøgerne overskuelige.

Billede af: Opslag i: Tobias: Filmaften af Jim Højberg
Opslag i: Tobias: Filmaften af Jim Højberg

Jeg skrev dette i min anmeldelse af de første bøger i serien, og det tåler bestemt en gentagelse: “Serien om Tobias er både relevant og aktuel. Det er mange børn, som selv har ordblindhed tæt inde på livet – og har de det ikke selv, så kender de med garanti nogen, som er ordblinde. Men det er sikkert ikke alle, der har tænkt mere over det, og ved hvor stor en udfordring det kan være i hverdagen, hvis man ikke kan læse. Der er mange flere ting, som skal læses, end man lige går rundt og tænker over. I bøgerne om Tobias oplever vi nogle af de situationer, som han og hans far kommer i, hvor det ville have været godt at kunne læse.”

Serien om Tobias er ordblind er efter min mening super god. Det er fedt med en serie, hvor man hører om noget, der er en udfordring for rigtig mange, men som der stort set aldrig bliver talt om.

Bøgerne er samtidig skrevet, så fokus ikke udelukkende er på ordblindhed, men også tager andre relevante emner op. Disse tre bøger kommer blandt andet lidt ind på reaktionen på at få en mindre søskende, kærester, forskellige familieformer – og ikke mindst at turde stå frem og fortælle, når noget er svært. Noget af det allerbedste er, at vi hører om, at alle kan noget og er noget værd, selvom der er ting, der ikke er lette for dem.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Seriens rækkefølge:

1. Tobias besøger mor
2. Tobias bliver konge
3. Tobias og far på kro
4. Tobias på ferie
5. Tobias: Filmaften
6. Tobias: Ord-blinde-buk

Tobias på ferie – 4
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788774012191
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 23

Tobias: Filmaften – 5
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788774012207
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 22

Tobias: Ord-blinde-buk – 6
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788774012214
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 22

___
Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Tobias er ordblind 4-6 af Jim Højberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *