3 stjerner, Feel good/kærlighed, Palatium Books, Tine f. 1973

En uønsket julegave af Sara Molin

En uønsket julegave – er som titlen nok siger en julehistorie, en feel good/chick lit-roman, den er skrevet af svenske Sara Molin.

Fra forlagets beskrivelse:

“Diana Jonsson har ikke lyst til at forlade Tanzania for at tilbringe november og december i det mørke Sverige. Hun har ikke lyst til at blive konfronteret med følelsen af ikke at høre til, og hun har bestemt ikke lyst til at fejre svensk jul med alle de forventninger, det indebærer. Men hun formår ikke at sige nej, da hendes mor for tredje år i træk spørger, om hun vil komme hjem og holde jul i Sollentuna. Vikariatet på akutmodtagelsen giver hende jo også chancen for at tjene lidt tiltrængte penge…

Men i Sverige er der ikke noget, der bliver, som hun havde forestillet sig. Kollegerne Gunnel, Blaze og Erik kommer hurtigt til at betyde noget for hende, og da det viser sig, at Dianas formodede afdøde far ikke bare lever, men desuden har en ny familie, kan hun ikke lade være med at opsøge sin halvsøster. Bare for at se, hvordan hun ser ud.

Diana havde håbet på en ukompliceret og enkel jul med sin mor, men fra tid til anden får man meget mere, end man har bedt om.”

Billede af: En uønsket julegave af Sara Molin
En uønsket julegave af Sara Molin

Jeg elsker jule-feel good-romaner – de er oftest super hyggelige. En uønsket julegave har også både kærlighed og julehygge.

Hovedpersonen, Diana er egentlig fint beskrevet. Hun virker introvert, og til tider konfliktsky (dog ikke på alle områder) og har svært ved at sige nej. Derudover hører vi hende ofte sige/tænke, noget a la dette (s. 18): “Mennesker kommer, mennesker går” – som om det kan bekræfte hende i, at man ikke skal binde sig til nogen, da de alligevel forsvinder ud af ens liv. Desværre kan jeg trods beskrivelserne ikke særlig godt lide Diana – jeg synes,  at hun virker lidt overfladisk, naiv og på nogle punkter mangler hun selvstændighed, især med tanke på det job hun har i Tanzania – og i Sverige. I forbindelse med Diana – så må jeg nok erkende, at jeg vist er for gammel til historien, selvom der er flere med “på min alder”, men måske jeg ville synes bedre om hovedpersonen, hvis jeg kunne identificere mig med hende.

Det er Diana, der fortæller historien som jeg-fortæller. Selvom jeg ikke altid er fan af jeg-fortællere, så synes jeg, at det virker fint her – da det netop er Dianas historie vi hører.

En uønsket julegave er en julehistorie om at være alene og have svært ved at slå rod. Om hvad man har lyst til – og hvad andre forventer. Om familierelationer, venskaber og kærlighed – vi kommer også omkring racisme, faktisk synes jeg, at de fleste af emnerne er rigtig gode – og plottet hænger fint sammen. Desværre fylder Dianas personlighed for meget for mig – så selvom jeg elsker bøger som denne, så falder denne ved siden af. Når det så er sagt, så kan jeg sagtens forestille mig, at andre – nok yngre læsere, vil elske bogen, for den har faktisk alt, hvad angår julestemning osv. til at være en perfekt julehygge-bog.

Billede af: 3 af 6 stjerner /Tine
3 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Palatium Books
ISBN: 9788772310039
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: En oönska julklapp
Oversætter: Rane Rørdam Knudsen
Sider: 285

___
Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “En uønsket julegave af Sara Molin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *