5 stjerner, Krimi/spænding, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

Det sidste søm af Stefan Ahnhem

Det sidste søm er (desværre) den sidste bog i Stefan Ahnhems krimiserie om Fabian Risk og Dunja Hougaard.

Se rækkefølgen på bøgerne i serien sidst i indlægget.

Forlagets beskrivelse:

“Han har afpresset. Han har manipuleret. Han har mishandlet. Han har voldtaget. Han har vadet over adskillige lig for at nå hele vejen til toppen. Han er på alle måder en modbydelig mand. Han hedder Kim Sleizner og er politichef hos Københavns Politi.

Den danske betjent Dunja Hougaard er gået under jorden for på egen hånd at indlede en udredning mod sin tidligere chef. I månedsvis har hun og hendes team samlet information om hans gerninger og færden. Da en højt placeret person inden for den danske efterretningstjeneste bliver fundet død sammen med en ukendt kvinde i en bil på bunden af det københavnske havneløb, strammes grebet.  Spørgsmålet er bare om hvem.

På den anden side af sundet i Helsingborg får Fabian Risk en besked, som forandrer alt for ham og hans familie.”

Billede af: Det sidste søm af Stefan Ahnhem
Det sidste søm af Stefan Ahnhem

Handlingen i Det sidste søm udspiller sig en måned efter X måder at dø på. Som ved langt de fleste serier, så anbefaler jeg, at man læser alle seks bøger – og i den rette rækkefølge. En stor del af Det sidste søm handler ikke kun om en aktuel forbrydelse, men næsten mere om personerne, deres relationer, hvad der er sket mellem for dem i de forrige bøger og hvad de gør for at komme videre. Har man ikke læst de forrige bøger, så kan relationerne komme til at virke komplicerede – og personernes handlinger giver ikke mening. Hvis man vil have det meste og bedste ud af denne bog, så synes jeg, at det er en forudsætning, at man kender hele historien – som man får ved at læse hele serien. Jeg kan heller ikke forestille mig, at man vil fortryde, hvis man læser dem alle.

Der er måske mange, der venter på nyt om Fabian Risk og regner med, at nu er det nu – men faktisk må man væbne sig med lidt tålmodighed, for Risk dukker ikke op på side 1 – men først et pænt stykke inde i bogen. Selvom Risk selvfølgelig er en af hovedpersonerne og en vigtig brik i spillet, så synes jeg, at fokus er mere på Dunja i denne bog.

Vi følger tre sideløbende tråde. En med efterforskningen af forbrydelsen – hvor Jan Hesk er efterforskningsleder, en hvor vi følger Dunja Hougaard og hendes jagt på Kim Sleizner og hendes ønske om hævn og den sidste, hvor Fabian Risk kommer ud for en tragedie, der driver ham ud på en desperat jagt på en forklaring – han følger sin egen agenda og arbejder ikke i sin rolle som politimand. Alle tråde involverer på den ene eller anden måde Kim Sleizner.

Kim Sleizner er en monster ubehagelig type – og selvom man ikke har læst de forrige bøger, hvor man rigtigt lærer ham at kende, så er han alligevel virkelig let at forestille sig som person, men det kan være monster svært at forestille sig den ondskab, som han besidder. Det skinner tydelige igennem, hvorfor han er “hadet” af kolleger – og hvorfor de faktisk er bange for ham.

Jeg er vild med Dunja – hun er en rigtig hård nitte, men samtidig ganske empatisk. Hendes livsopgave er som skrevet at få hævn over Kim Sleizner – og når man har læst de øvrige bøger, så forstår man bestemt godt hvorfor. Hvis I har læst mine anmeldelser af de to forrige bøger, så ved I også, at jeg også synes godt om Risk – det gælder stadig. Jeg synes måske især, at hans reaktioner på den tragedie, der rammer ham i denne bog, får ham til at fremstå menneskelig, mere empatisk – og mere familieorienteret, end man måske har tænkt i de forrige bøger. Hans reaktioner og handlermåde er måske ikke dem, som man normalt vil møde, men det viser alligevel en side af Risk, som jeg godt kan forstå.

Det sidste søm har et godt og intenst plot. Handlingen er spændingsmættet, fyldt med action, drama, uventede drejninger – uden pauser. Det er nogle virkelig ubehagelige og grumme forbrydere og forbrydelser. Dog virker det lidt som om at selve “politisagen”, som fortællingen starter med kommer lidt i baggrunden. Dunjas og Risks historier træder mere frem og det fungerer godt – efterhånden knyttes alle trådene og det hele går op i en højere enhed.

Kulisserne er mørke og dystre – og det passer fint til den lige så dystre handling.

Jeg har haft mega svært ved at finde noget, som fængede mig, og som jeg ikke kunne slippe – men lige der ramte Det sidste søm plet. Jeg kunne slet ikke lægge bogen fra mig, da jeg først var begyndt.

Det sidste søm er en uhyggelig krimi – og ikke for sarte sjæle. Udover det ubehagelige plot – er det også en historie om sorg, familie, magtmisbrug og ikke mindst ondskab.

Nu er det så slut med Fabian Risk. Det sidste søm er en fantastisk vellykket afslutning på en serie – men ØV. Hvad mon der kommer nu fra Stefan Ahnhem?

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Rækkefølge:
1. Offer uden ansigt
2. Den niende grav
3. Atten grader minus
4. Motiv X
5. X måder at dø på
6. Det sidste søm

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711905555
Originaltitel: X sätt att dö
Oversætter: Mi Ahnhem Thomsen
Udgave: 1. udg. 24.02.2020
Sider: 413

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Det sidste søm af Stefan Ahnhem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *