4 stjerner, Krimi/spænding, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

Motiv X af Stefan Ahnhem

I går udkom Motiv X, som er 4. del af Stefan Ahnhems serie om Fabian Risk.  I mandags inviterede Lindhardt og Ringhof til et bloggerevent, hvor Stefan Ahnhem fortalte om Motiv X og de øvrige bøger i serien.

Forlagets beskrivelse af Motiv X:

“Har alle mord et motiv?

I Helsingborg ligger Fabian Risks datter Matilda i koma efter et skuddrama, og Fabian Risk er travlt optaget af at bringe sin familie på fode igen. Men da en ung syrisk dreng bliver brutalt myrdet og flere mord følger, må han tilbage på arbejde. Han og kollegerne hos Helsingborg politi kastes ud i en kamp mod tiden og en presset jagt på gerningsmændene.

Samtidig kommer Fabian i besiddelse af information, som hans afdøde kollega Hugo Elvin efterlod sig; information, der giver Fabian viden om forhold på stationen, der kan få fatale professionelle og personlige konsekvenser for alle.”

Motiv X af Stefan Ahnhem
Motiv X af Stefan Ahnhem

Jeg ved godt, at Motiv X et eller andet sted “bare” er en gul bog med en vaskemaskine – men altså hvor jeg synes, den er uhyggelig og skræmmende. Normalt er jeg slet ikke sart, og jeg har set mange hårrejsende forsider – men der er bare et eller andet over at blive lukket inde i en vaskemaskine, der giver ekstra mange kuldegysninger.

I sommerferien genlæste jeg bind nr. 1 i serien om Fabian Risk: Offer uden ansigt – og siden da, har jeg læst de to næste i serien, Den niende grav og Atten grader minus. Faktisk blev jeg færdig med Atten grader minus samme dag som jeg begyndte på Motiv X.

Motiv X er ikke en selvstændig historie. For at få mest ud af den, så skal man som minimum have læst 3. del, Atten grader minus – jeg vil dog anbefale hele serien fra begyndelsen.

Stefan Ahnhems personbeskrivelser er virkelig gode. Efter at have læst alle bøger i serien, så er det som om, jeg kender hovedpersonerne. I Motiv X kommer vi dog tættere på Fabians Risks kollega, Irene Lilja end i de foregående. Jeg er vild med Fabian Risk, hans familie og kolleger. De er alle meget troværdigt beskrevet – både deres personligheder og deres indbyrdes forhold.

Selvom man tror, at man ved, hvad der sker eller skal ske, og man selvfølgelig har luret hvem skurken – eller skurkene er, så blev jeg helt sikkert både overrasket og måske faktisk lidt snydt flere gange – og det tror jeg, at de fleste læsere vil blive. Motiv X ender med indtil flere cliffhangere. Faktisk troede jeg lidt, at det måske var mig, der havde misset noget undervejs – måske jeg var sprunget over noget eller… men efter at have talt med andre bloggere om bogen, så har jeg vist alligevel fanget det hele – og jeg må så vente på at 5. del af serien udkommer før jeg (måske) får mere klarhed over situationen for Fabian Risk, hans kolleger og ikke mindst hans familie.

Jeg har skrevet det før – men jeg gentager lige: Jeg er virkelig fan af krimier, som er mere end “bare en krimi”. Dvs. historier, som også på den ene eller anden måde er samfundskritiske eller tager vigtige sociale- eller samfundsmæssige emner op. Og man kan bestemt ikke sige, at Stefan Ahnhem lægger fingre imellem. Motiv X har indtil flere relevante emner/temaer – herunder racisme, forholdene i psykiatrien og familieforhold m.f. Stefan Ahnhem sætter gerne navne på de parter, som han inddrager i historien, i Motiv X er det fx. Sverigedemokraterna. Motiv X er realistisk og der er ikke noget, som bliver camoufleret – Stefan Ahnhem beskriver samfundet, som han og nok de fleste ser det.

Der er rigtig mange forskellige tråde/spor at følge i Motiv X. Man kan let miste overblikket – og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det virkelig er nødvendigt med alle de forskellige grene af historien – men det er jo ikke mig, der er forfatter – og har man overblikket, så virker historien også ganske fint. Men jeg bliver måske nødt til at genlæse Motiv X for at have styr på det hele, inden jeg skal læse 5. del, da den jo desværre ikke er klar på hylden nu. Jeg ved heldigvis, at Stefan Ahnhem arbejder på den – så nu må jeg væbne mig med tålmodighed.

Hele serien om Fabian Risk er yderst velskrevet, den er virkelig uforudsigelig og ikke mindst skræmmende spændende.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Læs også mit indlæg om bloggereventet med Stefan Ahnhem.

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711900833
Udgave: 1. udg. 28.09.2018
Originaltitel: Motiv X
Oversætter: Mi Ahnhem Thomsen
Sider: 438

5 thoughts on “Motiv X af Stefan Ahnhem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *