4 stjerner, Forlaget Elysion, Tine f. 1973, Ungdomsbøger/Young Adult

Onde klovne + Ild på skolen af Kirsten Ahlburg

Onde klovne + Ild på skolen af Kirsten Ahlburg

Onde klovne er 3. del og Ild på skolen 4. del af en ny serie af letlæsningsbøger for unge, Ung Læs.

I serien følger man de samme hovedpersoner; Uffe, Otto, David og Fie. Bøgerne behøver dog ikke blive læst sammenhængende.

Onde klovne er David på vej hjem fra en fest, da han møder to klovne, bevæbnet med en kniv og en økse. David bliver bange, men når alligevel at tænke, at han måske kender dem? Næste dag snakker de om det i skolen, da flere har læst om det på nettet og er ret skræmte. Mon klovnene dukker op igen?

Otto er meget træt af skolen og kan ikke se, hvad han skal bruge den til. Derfor får han den ide, at han kan sætte Ild på skolen. Så ville han slippe for at komme der mere. Otto tror, at han har fået Uffe med på ideen, men Uffe dukker ikke op – tør Otto gennemføre det alene?

Onde klovne + Ild på skolen af Kirsten Ahlburg.


Ung Læs
er en serie for unge med læsevanskeligheder. Onde klovne har et lixtal på 5 og et lettal på 13 – Ild på skolen et lixtal på 5 og et lettal på 15. Bøgerne er skrevet med korte kapitler, korte afsnit og ikke mindst rigtig korte sætninger, så teksten virker overskuelig. På trods af at bøgerne er meget lette, og vil kunne læses af børn på 1.-2. klasses niveau, så er emnerne i bøgerne rettet mod unge. Klara på 13 år har læst Onde klovne og siger, at det er meget tydeligt, at bøgerne er til unge og ikke til de yngre børn. De flotte forsider, som helt sikkert vil fange målgruppen signalerer også tydeligt, at bøgerne er tiltænkt de ældre børn/unge.

De to første bøger i serien hedder Blå blink og Kast nu den sten. Som det fremgår af titlerne, så er det nogle meget aktuelle emner, bøgerne beskæftiger sig med. De fleste både børn, unge og voksne har nok hørt om stenene der bliver kastet fra motorvejsbroer – og de fleste vil sikkert også have hørt om det kedelige fænomen, hvor nogle klæder sig ud som skræmmende klovne og gør flok bange, når det er blevet mørkt. Men selvom det er aktuelle emner her og nu, så vil bøgerne sagtens kunne læses, også når disse ting er kommet lidt på afstand.

Bøgerne kan både læses for at få en god historie, men de vil også egne sig til videre diskussion. De lægger meget godt op til en god debat om, hvad der er det rigtige at gøre – eller om, hvad man skal/kan gøre, hvis man står som vidne til at ens kammerater er ved at rode sig ud i noget skidt.

Endnu engang kan jeg blive overrasket over, hvor meget handling man kan få med i en så kort og letlæst bog. Der vil helt sikkert være nogle læsesvage unge, som vil få glæde af denne Ung Læs-serie – som virkelig henvender sig til dem.

⭐⭐⭐⭐/Tine

Onde Klovne
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777197635
Udgivelse: 1. udg. 2017
Sider: 40

Ild på skolen
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777198601
Udgivelse: 1. udg. 2017
Sider: 40

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *