4 stjerner, Børnebøger, Tellerup, Tine f. 1973, Ungdomsbøger/Young Adult

Større end engle af Carol Matas

Større end Engle af Carol Matas er blev første gang udgivet 1998 (Greater Than Angels) og blev senere genudgivet. I 2017 blev den udgivet på dansk ved Tellerup.

Forlagets beskrivelse:
“Hov, I der!” råber gendarmen efter os. Jeg kigger flygtigt
tilbage. Det er lykkedes 10-årige Guy at stille sig lige foran
gendarmen så han ikke kan forfølge os. Heldigvis kan jeg
ikke se nogen Gestapoer. Hvis det var dem, havde de
allerede skudt os. Et skud suser lige forbi mit øre.
Klara skriger og falder. Jeg falder på knæ.
“Blev du ramt?”
“Nej, men de skyder efter os!”
“Op med dig!” råber jeg til hende. “Vores eneste chance
er at løbe. Op med dig!“

Anna og Klara er på flugt fra nazisterne. De har fået logi
hos en fransk familie som tager sig af dem og beskytter dem.
Men nu er de igen i fare, for en af de franske gendarmer
der hjælper nazisterne, har opdaget deres skjulested.

Romanen bygger på virkelige hændelser fra det
nazi-besatte Frankrig. Le Chambon-sur-Lignon var et særligt
sted midt i ondskaben, hvor almindelige franskmænd satte
deres egne liv på spil for at redde over tusind forfulgte jødiske
børn, unge og voksne fra at ende i Hitlers koncentrationslejre.

Større end engle af Carol Matas

Større end engle er skrevet i et letforståeligt sprog og inddelt i kapitler af passende længde. Jeg synes, at den henvender sig til børn fra ca. 12 år. Men den vil også sagtens kunne læses af voksne. Blandt andre Barnes & Noble anbefaler den fra 10-14 år. Vores yngste datter på 10, som er en meget god læser, vil dog ikke være moden nok til at forstå hele handlingen i den. Det er et barskt emne og jeg mener, at læserne bør have lidt baggrundsviden om 2. Verdenskrig før man læser bogen. Jeg synes dog sagtens at den også kan læses af voksne.

Anna som er bogens hovedperson er en modig og ligefrem pige på 15 år. Hun er virkelig let at holde af, da hun altid har gå-på-mod og gør hvad hun kan for at hjælpe menneskene omkring sig. På trods af sin unge alder og de ting hun udretter, synes jeg, at hun virker autentisk.

Undervejs i fortællingen er der nogle religiøse filosofiske debatter mellem bogens karakterer. Jeg er ikke sikker på, at de yngste af læserne vil forstå dem, men bogen vil sagtens kunne læses alligevel.

Større end engle er både spændende og barsk, men ikke helt så barsk som de romaner, der foregår i koncentrationslejrene. Man kan godt mærke, at den er skrevet til de yngre læsere. En del af romanen foregår i en flygtningelejr for tyske jøder og andre flygtninge i Frankrig. Resten af fortællingen foregår i byen Le Chambon og i omegnen af denne. I Le Chambon hjælper indbyggerne med at skjule jøder, blandt andre de jøder, der får mulighed for at forlade flygtningelejren.

I Carol Matas efterskrift står der at Større end engle er baseret på virkelige hændelser. Forfatteren har blandt andet interviewet nogle af de mennesker, der levede i skjul i Le Champon.

Større end engle er en historie om menneskers anstændighed, som heldigvis er et gennemgående tema i bogen. Derudover handler den også om venskab, kærlighed og modige unge mennesker.

Vil børn og unge gerne læse om 2. Verdenskrig og jødeforfølgelserne er Større end engle et rigtig godt bud. Jeg tror ikke, at der er mange, der har det store kendskab til, hvordan det er gik for jøderne i Frankrig under 2. Verdenskrig, så her er et godt sted at begynde. Til de voksne læsere, som gerne vil læse noget tilsvarende, men skrevet til voksne, kan jeg anbefale Sarahs Nøgle af Tatiana de Rosnay.

⭐⭐⭐⭐/Tine

Forlag: Tellerup
ISBN: 9788758825687
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 182

1 thought on “Større end engle af Carol Matas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *