4 stjerner, Krimi/spænding, Modtryk, Tine f. 1973

Katharina-koden af Jørn Lier Horst

Katharina-koden af Jørn Lier Horst er den 12. bog i serien om politimanden William Wisting. Bogen er dog den første i Jørn Lier Horsts cold case-kvartet. Det er stadig William Wisting, som er hovedperson – og han tager nu hul på gamle uopklarede sager.

Fra bogens bagsidetekst:

“Det er fireogtyve år siden, Katharina Haugen forsvandt, men sagen er stadig uopklaret. Drabschef William Wisting har aldrig opgivet at finde gådens løsning. Hvert år på dagen for hendes forsvinding finder han sagsmapperne frem og gennemgår dem endnu en gang. Og samme dag aflægger han Katharinas mand, Martin, et besøg. I år er noget anderledes: Martin er væk.

Politikommissær Adrian Stiller arbejder med gamle, uopklarede sager, og han har fundet en forbindelse mellem Katharina-sagen og en anden gammel forsvindingssag. Det er ikke let for den erfarne Wisting at arbejde sammen med Stiller, især ikke da han opdager, at Stiller vil bruge Wistings datter til at lokke gerningsmanden frem i lyset.”

katharina koden
Katharina-koden af Jørn Lier Horst

Da jeg fik Katharina-koden i hånden havde jeg misset, at bogen er en del af en serie – jeg havde kun læst det med 1. del af cold case-kvartetten, ups. Da jeg kom i gang med fortællingen kunne jeg godt se, at nogle af personerne var gengangere fra en tidligere historie – men at det var 12. del var alligevel en overraskelse. Jeg vil starte med at skrive, at Katharina-koden er et fint sted at starte, hvis man ikke har været med fra begyndelsen af serien. På Jørn Lier Horsts hjemmeside kan man læse lidt baggrundsinformation om William Wisting – hvis man vil have lidt at vide på forhånd.

Jørn Lier Horst er virkelig god til personbeskrivelser, så selvom jeg ikke kendte Wisting og hans datter, Line på forhånd, så kunne jeg sagtens følge dem, og jeg synes ret hurtigt, at jeg lærte dem at kende. Man kan vist næsten ikke undgå at synes godt om Wisting og det er en fornøjelse at læse en krimi, hvor hovedpersonen virker som en rimelig almindelig og jordnær mand, far og bedstefar uden store personlige eller psykiske problemer (som man ret tit oplever blandt politifolk i krimier).

Adrian Stiller står lidt mere uklar for mig, men hvis han er en del af de følgende bøger i serien, så lærer man ham forhåbentlig bedre at kende, der skjuler sig vist noget under overfladen, som i hvert fald vakte min nysgerrighed – han virker til at kunne blive et spændende bekendtskab.

Jørn Lier Horst har tidligere arbejdet som politiefterforsker og det kan man tydeligt mærke at han kan drage fordel af på måden han får givet grundige troværdige beskrivelser af politiets arbejde. Også Lines arbejde som journalist bliver beskrevet, så man får en god ide om, hvordan miljøet fungerer i denne kreds. Man får blandt andet et godt indblik i, at journalister ikke længere kun skal tage højde for tv og aviser, men nu skal supplere med indhold til podcast, sociale medier m.v.

Udover opklaringen af den gamle sag, så handler Katharina-koden også om løgn. Om løgn blandt mennesker, og hvad det gør ved relationen og ved det menneske, som skal bære rundt på en stor løgn alene, måske hele livet. Om de små løgne i hverdage, som der nok ikke er nogen, der kan sige sig fri fra.

Hele stemningen i Katharina-koden er nervepirrende og man tænker, at bare et forkert ord kan få det hele til at kollapse.

Katharina-koden er en solid og meget realistisk politi-krimi. Bogen er velfortalt og rig på detaljer, som er med til at gøre både personer og omgivelser troværdige. Er man til krimier, men ikke til blod, vold og brutale drab, så er Katharina-koden et godt bud.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Modtryk
ISBN: 9788771469219
Udgave: 1. udg. 27.02.18
Originaltitel: Katharina-koden
Oversætter: Rolf Stavnem
Sider: 379

2 thoughts on “Katharina-koden af Jørn Lier Horst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *