5 stjerner, Krimi/spænding, Modtryk, Tine f. 1973

Hjerteknuser af Geir Tangen

Hjerteknuser af Geir Tangen er en selvstændig fortsættelse af spændingsromanen Maestro. Hjerteknuser har været længe ventet – det er mere end et år siden, jeg læste Maestro, jeg husker den dog ganske godt. Dengang var jeg solgt og slugte bogen ret hurtigt, og det blev jeg lige mindet om, da jeg åbnede Hjerteknuser, da der på coveret er et citat fra min anmeldelse af Maestro. Om Hjerteknuser så levede op til mine forventninger? Det kommer jeg til lidt senere.

Fra coveret på Hjerteknuser af Geir Tangen
Fra coveret på Hjerteknuser af Geir Tangen


Fra bogens bagsidetekst:

“Journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politiefterforsker Lotte Skeisvoll er ikke helt kommet sig efter sagen med seriemorderen, der kaldte sig Maestro, da en ny sag ryster dem begge.

I et af Haugesunds finere villakvarterer vågner en ung mand efter en fest. Ved siden af ham i sengen ligger en kvinde. Død. Den unge mand er Alexander Hauge Gudmundsson, Viljars søn.

Viljar må ud i sit livs kamp. En kamp der afdækker et hårdt ungdomsmiljø præget af alkohol, stoffer og sex. Og et sted i kulisserne opererer en gruppe højreekstremister.”

Hjerteknuser af Geir Tangen
Hjerteknuser af Geir Tangen

Der er nu gået 4 måneder, siden Maestro skabte skræk og rædsel i Haugesund. Hovedpersonerne efterforskeren Lotte Skeisvoll og journalisten Viljar Ravn Gudmundsson er stadig mærket af de grusomme begivenheder, men må nu alligevel kaste sig hovedkulds ud i nye ikke mindre skrækkelige udfordringer.

Jeg er vild med Geir Tangens personbeskrivelser. For det første har han skabt et ret umage partnerskab mellem de to spændende og anderledes hovedpersoner, som begge har deres at kæmpe med, men uanset forskelligheder, så matcher de hinanden godt – og virker begge meget troværdige. I Hjerteknuser har Viljars søn, Alexander en fremtrædende rolle, og man kommer også til at lære ham godt at kende. En beskrivelse, som jeg tænker mange kan genkender lyder sådan:
“Har du nogensinde prøvet at bo under samme tag som en hormonbombet teenager med hovedtelefonimplantater i ørerne og fastgroet mobilskærm i hånden? Du er heldig, hvis du en sjælden gang får et grynt eller et sløvt ‘Øh…?’ Jeg har en vag erindring om, at Alex engang for et par år siden formulerede sig i en hel sætning. Jeg satte kryds ved datoen i kalenderen.”
Det synes jeg er en virkelig god beskrivelse, som samtidig kan den også bringe et smil frem, selvom det er sagt under nogle ret barske omstændigheder.

Lotte overrasker mig virkeligt positivt – og jeg er vild med hende, og synes helt sikkert, at man lærer hende endnu bedre at kende i denne bog. Viljar derimod har jeg det lidt sværere med, jeg ser ham stadig ganske tydeligt for mig, men der er et eller andet der gør, at jeg ikke helt synes, at han er helt som i den første bog. I denne virker han endnu mere sjusket og rodet, hvilket jeg vist synes er lidt for meget – men igen, så er det måske bare, fordi vi nu lærer ham endnu bedre at kende – og så må jeg jo finde mig i, at han ikke er helt, som jeg kunne ønske mig.

Selvom Hjerteknuser er en krimi/spændingsroman, så er det samtidig også en roman med noget på hjerte. Hovedemnet i bogen er racisme og højreekstremisme. Hvilket i sig selv er et meget alvorligt emne, det er både vedkommende og meget skræmmende. Det er en bog, som jeg helt sikkert vil tænke på og huske længe – og efterordet er med til at forstærke handlingerne i bogen, selvom de oplysninger man får her, i og for sig desværre ikke er overraskende.

Hjerteknuser er lidt sværere/tungere end Maestro, men den er også både lidt længere og har som skrevet også et noget alvorligere emne. Hjerteknuser bliver bestemt ikke ringere af den grund, tværtimod. Jeg elsker, at den både er spændende – men også har noget vigtigt at fortælle. Jeg var noget længere om at læse Hjerteknuser end jeg ofte er med bøger i denne genre, men det var kun fordi, der var meget at tænke over og forholde sig til.

Jeg virkelig godt kan lide, at det barske emne højreekstremisme tages op. Hvad er det lige der gør, at unge  mennesker så let bliver draget mod de ekstreme grupper? Og hvordan kan man kommer man ud af det igen, hvis man ønsker det? Hvor langt vil højreekstremisterne gå, for at nå deres mål? Pyha, det er en “tough” verden vi lever i.

Hjerteknuser levede helt sikkert op til mine forventninger – og mere til. Hjerteknuser var værd at vente på, så nu væbner jeg mig med tålmodighed – og glæder mit til at 3. del kommer.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Læs også min anmeldelse af Maestro.

Forlag: Modtryk
ISBN: 9788771468243
Udgave: 1. udg. 01.06.18
Originaltitel: Hjerteknuser
Oversætter: Anders Johansen
Sider: 410

3 thoughts on “Hjerteknuser af Geir Tangen

  1. […] Bøger til voksne: Bley, Mikaela: Lykke Child, Lee: Hårdt prøvet Cole, Daniel: Kludedukken Esposito, Chloé: Alvina: Skyggesøster (Anmeldelse kommer snarest) Gerritsen, Tess: Skindød Hancock, Anne Mette: Mercedes-snittet Hede, Karin: Under liv ( lydbog) Heywood, Carey: Dem Holleeder, Astrid: Judas (Anmeldelse kommer snarest) Johansen, Erika: Tearlings skæbne Jungstedt, Mari: Den du ikke ser Tangen, Geir: Hjerteknuser […]

  2. […] Død mands tango er 3. del af Geir Tangens krimiserie om journalisten Viljar og politiefterforskeren Lotte. Handlingen foregår i og omkring Haugesund i Norge. Jeg vil anbefale, at man læser bøgerne i rækkefølge, da en stor del af handlingen udvikler sig gennem bøgerne. Den første bog hedder: Maestro og den anden: Hjerteknuser. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *