6 stjerner, Krimi/spænding, Modtryk, Tine f. 1973

Død mands tango af Geir Tangen

Død mands tango er 3. del af Geir Tangens krimiserie om journalisten Viljar og politiefterforskeren Lotte. Handlingen foregår i og omkring Haugesund i Norge. Jeg vil anbefale, at man læser bøgerne i rækkefølge, da en stor del af handlingen udvikler sig gennem bøgerne. Den første bog hedder: Maestro og den anden: Hjerteknuser.

Forlagets beskrivelse:

“Den lille norske by Haugesund bliver revet ud af sensommerdvalen af en række grusomme mord. En kvinde bliver ædt levende af rotter, en mand bliver stukket ihjel af hvepse. Begge er dræbt af netop det, de frygtede allermest. Hvem kender ofrene og deres dybeste angst så godt?

Journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politiefterforsker Lotte Skeisvoll befinder sig i deres livs mareridt: Enten skal de tilstå, at de stod bag drabet på nynazisten Geirmund Bakken, eller også skal de lade en hjemvendt IS-kriger tage straffen for det, de har gjort.

Mærkelige ting begynder at ske for Viljar, mens han begraver sig i sit arbejde, og Lotte begynder også at se sig over skulderen. Da det går op for hende, at hun har en fortid sammen med de to mordofre, begynder hun at frygte, at hun er morderens næste mål.”

Død mands tango af Geir Tangen
Død mands tango af Geir Tangen

Som nogle måske har læst i mine anmeldelser af Maestro og Hjerteknuser, så var jeg virkelig vild med dem. Derfor var forventningerne Død mands tango også afsindigt høje – og jeg var ganske utålmodig efter at bogen skulle udkomme.

Geir Tangen laver nogle rigtig fine personskildringer – især Lotte og Viljar står ret tydeligt for mig, det samme med flere af de andre personer i bogen. Faktisk synes jeg, at der er ret mange personer med, som man skal kende og forholde sig til. Beskrivelserne gør det lettere – og det er helt sikkert også et plus at have læst de forrige bøger i serien. Lotte og Viljar har hver deres personlige – om ikke særpræg, så i det mindste særlige kendetegn, som adskiller dem fra de øvrige karakterer. For Viljars vedkommende, fremstår han måske ikke ligefrem sympatisk, men er alligevel meget svær ikke at holde af og heppe på. Jeg synes, at Viljar og Lotte er et spændende makkerpar, som trods forskelligheder alligevel matcher hinanden godt.

Haugesund, som er en mindre by ved den norske kyst bliver ramt af indtil flere – faktisk ret mange bestialske mord, set i forhold til byens størrelse. Det må ikke være helt ufarligt at bo der?! Uanset, så tænker jeg at handling og sted passer fint sammen, og Geir Tangens beskrivelser gør det let at se stedet for sig – også selvom man ikke har det store kendskab til Norge.

Da jeg skrev min anmeldelse af Hjerteknuser, skrev jeg noget om, at det også er en bog med noget på hjerte – her tænkte jeg på emnerne om racisme og højreekstremisme. I Død mands tango synes jeg ikke, at der er så fremtrædende emner måske bortset fra hævn – og måske beskrivelsen af, hvor langt man nogle gange (synes man) bliver nødt til at gå, for at leve det liv, som passer til én, men som andre måske ikke billiger. Hvordan det kommer til udtryk, må I selv læse!

Jeg kan kun sige, at mine meget høje forventninger til Død mands tango bestemt blev indfriet. Geir Tangen skriver afsindigt godt – og ikke mindst fængende. Selvom jeg skriver, at det er nogle gode person- og miljøbeskrivelser, så synes jeg alligevel at handlingen i serien bliver vigtigst – og næsten også fylder mest. Jeg ved godt, at det til en hvis grad overlapper hinanden – men vægten mellem handling og personlig udvikling er for mig tæt på perfekt.

Bagerst i bogen skriver Geir Tangen: “I disse tre bøger har du mødt  næsten samtlige krimiklichéer, man kan opdrive i moderne nordisk krimilitteratur” – og han har helt ret, men det gør på ingen måde historien dårligere, tværtimod. Geir Tangen slutter med at skrive: “Det er ikke gjort for at gøre nar af krimilitteraturen. Det er gjort af ren og skær kærlighed”. Nogle vil måske finde det trivielt – jeg synes, at det er genialt.

Selvom jeg jo godt vidste at Død mands tango er den sidste bog i denne serie – og faktisk også synes, at det er helt ok, så håber jeg alligevel på flere krimier/thrillers fra Geir Tangens hånd. Det er været fedt at følge Lotte og Viljar – og hører om deres ret vilde udfordringer, og forfatterens skrivestil er lige mig. Alle tre bøger blev slugt – den største anbefaling fra mig.

Jeg er slet ikke i tvivl om, at Geir Tangen har et virkelig stort kendskab til krimigenren, det lyser ud af hans bøger, og bliver også bekræftet ved at han har Norges største krimiblog.

6 af 6 stjerner /Tine
6 af 6 stjerner /Tine

Tak til Modtryk for anmeldereksemplaret.

Forlag: Modtryk
ISBN: 9788770071475
Udgave: 1. udg. 10.05.2019
Originaltitel: Død manns tango
Oversætter: Anders Johansen
Sider: 329

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

4 thoughts on “Død mands tango af Geir Tangen

  1. ÅH … Det var virkelig fint å lese din anmeldelse. Tusen takk! Og jeg lover … Det kommer mer 😉

  2. […] Død mands tango af Geir Tangen Død mands tango er 3. del af Geir Tangens krimi-trilogi om journalisten Viljar og politiefterforskeren Lotte. Den første bog hedder: Maestro og den anden: Hjerteknuser. Bagerst i denne bog skriver Geir Tangen: “I disse tre bøger har du mødt  næsten samtlige krimiklichéer, man kan opdrive i moderne nordisk krimilitteratur” – og han har helt ret, men det gør på ingen måde historien dårligere, tværtimod. Geir Tangen slutter med at skrive: “Det er ikke gjort for at gøre nar af krimilitteraturen. Det er gjort af ren og skær kærlighed”. Nogle vil måske finde det trivielt – jeg synes, at det er genialt! […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *