5 stjerner, Alhambra, Feel good/kærlighed, Tine f. 1973

Julen varer længe… af Francesca Hornak

Julen varer længe… er skrevet af Francesca Hornak. Francesca Hornak er journalist og har blandt andet skrevet for The Sunday Times og The Guardian. Julen varer længe… er forfatterens debutroman.

Fra bogens bagsidetekst:

“Det er jul, og for første gang i mange år er familien Birch samlet under ét tag. Selv Emma og Andrews ældste datter, der normalt er ude for at redde verden, er rejst hjem til familiehuset nord for London. Men Olivia er kun kommet, fordi hun var nødt til det. Efter flere måneder i epidemiramte Liberia er hun tvunget til at tilbringe juleugen i karantæne sammen med resten af familien.

I de næste syv dage bliver familien Birch afskåret fra omverdenen og tvunget ind i hinandens liv. Mens Olivia kæmper med sit kulturchok, har resten af familien deres at se til. Lillesøster Phoebe er travlt optaget af bryllupsplaner, men opfører hendes forlovede sig ikke lidt mærkeligt? Emma er fast besluttet på at skjule sin kræftdiagnose, og Andrew har netop modtaget en e-mail fra en voksen søn, han ikke anede noget om.

Snart begynder hemmelighederne at sive ud, og alle opdager, at de ikke ved helt så meget om deres familie, som de gik og troede. Det bliver en lang juleuge…”

Julen varer længe... af Francesca Hornak
Julen varer længe… af Francesca Hornak

Julen varer længe… er netop udkommet i dag, d. 8.11.18 – lige i tide til, at man kan læse bogen op til jul. Jeg vil sige, at Julen varer længe… er i chick lit-genren – og det er ikke meget, jeg får læst i denne genre, så min erfaring med chick lit er ikke vildt stor. Umiddelbart, så har jeg nok oftest tænkt, at chick lit er lidt for “ugeblads-serie-agtig” til mig, håber det gav mening. Men sådan havde jeg det slet ikke med Julen varer længe… Historien om Familien Birch holdt mig fanget fra start – og havde søvn ikke været nødvendig, så havde jeg læst bogen færdig i et stræk.

Jeg er vild med Francesca Hornaks personbeskrivelser – de er levende og meget tydelige. Uanset hvad jeg synes om personerne, så kunne jeg meget let se dem alle for mig – og de passer hver især perfekt til deres roller i familien. Relationerne familiemedlemmerne i mellem er også yderst velskrevet, og det at hver kapitel er fortalt fra de forskellige personernes side fungerer rigtig godt. Udover at det giver bogen et fint flow, så er det også med til at belyse diverse dilemmaer fra de forskelliges synsvinkel. Og man ser jo ikke altid ens på tingene…

Julen varer længe… kan måske for nogen se ud til at være ret lang for en bog i denne genre (429 sider), men for mig var den ikke en side for lang. Jeg nød hver eneste side, plottet er skruet godt sammen – og der er indtil flere overraskelser undervejs, både store og små.

Selvom søstrene i bogen er meget forskellige – eller måske netop fordi de er så forskellige, så bliver en del af vores verden sat ret meget i relief, det bliver meget tydeligt, hvor materialistiske man hurtigt bliver eller i hvert fald kommer til at virke for andre. Olivia og Phoebe ser verden og deres omgivelser på vidt forskellige måder – og måske man hurtigt tænker, hvad der er rigtigt og hvad der er forkert – og bestemmer, hvem man skal “holde med og holde af” – men jeg synes, at man skal læse hele bogen, inden man dømmer…

Julen varer længe… er en virkelig hyggelig, lun, medrivende og hjerteskærende sørgelig fortælling. Perfekt juleferielæsning. Francesca Hornak har skrevet en skøn debutroman – og jeg håber, at der kommer mere fra hendes hånd.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

 

Forlag: Alhambra
ISBN: 9788772160528
Udgave: 1. udg. 08.11.2018
Originaltitel: Seven Days of Us
Oversætter: Rebekka Hjelholt Svendsen
Sider: 429

2 thoughts on “Julen varer længe… af Francesca Hornak

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *