4 stjerner, Fantasy/science fiction, Klara f. 2003, Politikens Forlag, Ungdomsbøger/Young Adult

Fandom af Anna Day

Forfatteren, Anna Day, har skrevet lige siden hun var en lille pige, og blev i 2015 opdaget i en romankonkurrence. Det kom bogen Fandom ud af. Fandom var hendes debutroman.

Dette er forlagets beskrivelse:

“De drømmer om at være med i deres yndlingsbog – men da drømmen går i opfyldelse, viser den sig at være et mareridt.

Violet og hendes bror er sammen med to venner på vej til Comic-Con, en kæmpe messe for popkultur. Her skal de møde deres idol, Willow, som er hovedperson i filmatiseringen af deres yndlingsbog. Vennerne drømmer om at være en del af bogens fiktive univers, og kort efter mødet går drømmen på mystisk vis i opfyldelse.

Da de fire venner bliver draget ind i handlingen og filmens heltinde dør, bliver Violet nødt til at spille hendes rolle, så de kan finde en måde at komme tilbage til virkeligheden på med livet i behold.”

Fandom af Anna Day
Fandom af Anna Day

Det første man lægger mærke til, når man ser Fandom, er den utrolig flotte forside. Den har endda fået ros af mine klassekammerater for at være pæn. Jeg kan især godt lide detaljen på ryggen, som skal forestille et reb. Det passer nemlig rigtig godt til bogens handling, som blandt andet omhandler galger.

Fandom er en meget anderledes bog, da den ikke kun har den her dystopiske verden, men også har virkeligheden i sig. Det som rigtig adskiller den fra andre bøger af sin slags, er at den dystopiske verden er en fanfictionverden til den virkelige verden. Det vil sige at hovedpersonen, Violet, og hendes bror samt venner, er fans er fortællingen Galgedansen. Jeg er virkelig vild med den ide! I stedet for bare at skrive en bog med et tilfældigt univers, vælger forfatteren, Anna Day, at lave et twist med fanfiction. Det synes jeg er mega genialt og jeg tror ikke at bogen ville være sådan en succes, hvis ikke den var skrevet på den måde.

Noget som har irriteret mig gennem hele bogen er at Nate, Violets lillebror, er 14 år. Ikke fordi han ikke må være præcis 14 år, men på grund af at Violet behandler ham som en der går i børnehaveklasse og ikke kan klare sig selv, når hun selv kun er omkring 2 år ældre. Hvis hendes overbeskyttende relation til Nate virkelig skulle fungere, kunne Nates alder måske have været 10-12 i stedet for 14 år.

I Fandom er der gang i spændingen hele tiden. Violet og hendes venner må hele tiden være på vagt og der er ikke tid til nogen pauser. Jeg er også meget vild med Galgedans-universet, som er en dystopisk fremtid. Universet er gennemtænkt og det virker som om, der er mange tanker bag det.

Udover det er sproget i bogen nemt og beskrivende. Jeg får tydelige billeder af universet og hvad der sker, uden at der er lange kedelige beskrivelser. Det var også med til at gøre, at jeg bare huggede siderne i mig og læste den på ganske kort tid.

Fandom er en nervepirrende YA-roman. Hvis jeg skal matche den med en anden bog, vil jeg vælge The Hunger Games, da jeg synes at bøgerne godt kan minde lidt om hinanden. Jeg er næsten sikker på at Hunger Games fans, vil være begejstrede for Fandom. Jeg er i hvert fald meget glad for, at jeg nu har læst den.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Klara

Forlag: Politikens forlag
ISBN: 788740041606
Udgave: 1. udg. 29.10.2018
Originaltitel: The Fandom
Oversætter: Line Beck Rasmussen
Sider: 432

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *