5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Læs og gæt gåder af Keld Petersen

Læs og gæt gåder af Keld Petersen er et samlebind. Bogen består af bind 1-5, som også er udkommet hver for sig.

Fra bogens bagsidetekst:

“Gådebog til den absolutte begynderlæsning.
Bogen bygger på børns glæde ved at gætte gåder.

I denne bog er denne glæde kombineret med den første selvstændige læsning.”

Læs og gæt gåder af Keld Petersen
Læs og gæt gåder af Keld Petersen

Læs og gæt gåder har et lixtal på blot 4. Alle ord med to stavelser er delt, så det bliver meget lettere for læserne. Teksten til hver gåde er skrevet i korte sætninger – en sætning pr. linje. Ord, hvor man kan få hjælp via illustrationer og tekst nederst på siden er skrevet med blåt. Senere i bogen er ord, der tidligere har været hjælp til, skrevet med grønt. Det virker godt – og jeg tænker, at de fleste børn vil kunne finde ud af det.

Opslag i Læs og gæt gåder af Keld Petersen
Opslag i Læs og gæt gåder af Keld Petersen

Bogen er både skrevet og illustreret af Keld Petersen. Det er nogle rigtig fine illustrationer, som passer godt til teksten. Alle illustrationer er enkle og tydelige. Hjælpeikonerne matcher rigtig fint de illustrerede svar på de enkelte gåder, som findes på en side for sig. Svarene på gåderne er alle ting, som børn vil kende fra hverdagen.

Kombinationen af illustrationer og tekst gør bogen meget visuel og det fungerer rigtig godt, og det vil helt sikkert lette læsningen for læserne. Med det lave lixtal, orddeling, illustrationer mv. så henvender Læs og gæt gåder sig til de allerførste læsere.

Opslag i Læs og gæt gåder af Keld Petersen
Opslag i Læs og gæt gåder af Keld Petersen

Jeg kender ingen børn og slet ikke yngre børn, som ikke er vilde med gåder. Læs og gæt gåder bygger på en super fin ide, hvor børn kan træne læsningen samtidig med, at de kan hygge sig med gåderne – og ret sikkert få lyst til at snuppe en gåde mere.

Umiddelbart kender jeg ikke andre gådebøger, som har så lavt et lixtal – og dermed henvender sig til selvlæsning til de allernyeste læsere. Der findes en del andre gode gådebøger, men de vil kræve noget formidling/hjælp fra voksne.

Læs og gæt gåder indeholder 44 gåder, så der er lidt at kaste sig over. Bogen er flot indbundet – og signalerer på den måde en “rigtig” bog, det er samtidig også en forholdsvis tyk bog på 104 sider, men bogen lægger slet ikke op til at man læser det hele på en gang, men derimod er det oplagt kun at læse en gåde eller to af gangen.

Mon ikke de fleste nye læsere vil elske Læs og gæt gåder? Her i huset har vores begynderlæser i hvert fald stor fornøjelse af den.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143354
Udgave: 1. udg. 30.07.2018
Sider: 104

1 thought on “Læs og gæt gåder af Keld Petersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *