5 stjerner, Jentas, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Eleanor Oliphant har det helt fint af Gail Honeyman

Eleanor Oliphant har det helt fint er forfatteren Gail Honeymans debutroman. Romanen har vundet prisen Costa First Novel Award 2017 – og filmrettighederne er allerede solgt med Reese Witherspoon som producer.

Forlagets beskrivelse:

Eleanor Oliphant har det helt fint er en psykologisk kærlighedsroman fra en spændende ny forfatter: Gail Honeyman. Bogen er en hjertevarmende og morsom fortælling om en pige, der altid bare har det “helt fint”. Ingen har nogen sinde fortalt hende, at livet kan være bedre end bare fint. 

I Eleanor Oliphant har det helt fint, møder du en socialt akavet pige, der snakker først og tænker senere: Eleanor Oliphant.

Intet er tilfældigt i Eleanors skemalagte liv, hvor hun fuldstændig undgår social interaktion. Hendes weekender består af frysepizzaer, vodka, og lange samtaler over telefonen med Mor.

Men alt dette ændrer sig, da Eleanor møder Raymond, den klodsede og usoignerede computernørd fra arbejdet. Da hende og Raymond i fællesskab hjælper en ældre mand, som er faldet på fortovet, former de tre et umage venskab, der trækker dem hver især ud af deres isolation.

Og måske kan Raymonds varme hjerte endda hjælpe med at lappe Eleanors sammen.”

Eleanor Oliphant har det helt fint af Gail Honeyman
Eleanor Oliphant har det helt fint af Gail Honeyman

Jeg kan lige så godt sige det først som sidst – Eleanor Oliphant har det helt fint er en af de bedste romaner, jeg har læst i år. Jeg synes, at det er en fantastisk roman og vildt at det er en debutroman.

Fordi Eleanor ikke helt har styr på, hvilke regler det omkringliggende samfund “har lavet” for omgang med andre mennesker – hvornår man tier og hvornår man taler – så bliver hun af (især) kolleger opfattet som sær, og de fleste holder sig på afstand. Undervejs i fortællingen bliver det gjort klart for læseren, hvorfor Eleanor er som hun er.  Eleanor prøver virkelig at tilpasse sig – og en god pointe i bogen er, at man ikke skal dømme mennesker uden at kende dem – for ofte ved man jo slet ikke, hvorfor de enkelte har de personligheder, de nu engang har.

Eleanor Oliphant har det helt fint har et virkelig spændende plot, og Eleanors personlige historie tilfører bogen, som man nok i første omgang vil placere i chick lit-genren, et ret uhyggeligt spor. Den er for “blød” til at være en decideret thriller – men er alligevel noget barsk af en chick lit-roman at være. Eleanor Oliphant har det helt fint er en roman, som har tråde i flere genrer og derfor vil jeg slet ikke prøve at komme på et bud på, hvor den helt præcist hører til.

Fortællingen om Eleanor er velskrevet – og lige på og hårdt. Alt hvad Eleanor siger og gør, fordi hun ikke har lært andet – og fordi egen hånd kæmper for at klare sig selv – er meget direkte. Så direkte og uden omsvøb, at man næsten krummer tæer, og måske alligevel smiler lidt. En del af dette tror jeg ikke, at vi andre kan sige os fri for at tænke selv, men vi har bare lært, at tie eller omformulere tanken, til måden vi udtrykker os på. Jeg synes, at det er ganske befriende at se det på skrift.

Ret hurtigt i fortællingen møder Eleanor en ny kollega, Raymond. Dette møde forandre alt – men det går langsomt, og det er en virkelig hård udvikling for Eleanor at skulle igennem.

Bogen har for mig en noget overaskende slutning – den er ikke som jeg havde ventet, men efter at have læst om Eleanor, så forstår jeg den godt.

Eleanor Oliphant har det helt fint er både en både hjertevarm og en hjerteskærende fortælling. En helt fantastisk fortælling om Eleanor, som bestemt ikke har det helt fint – men måske i det mindste får det bedre?!

Eleanor Oliphant har det helt fint er en historie om fordomme, venskaber, omsorgssvigt – den er alvorlig, ærlig, humoristisk og sørgelig. Bogen bringer alt fra smil til tårer – det er en meget rørende fortælling, som jeg kommer til at anbefale ofte.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Jentas
ISBN: 9788742600351
Udgave: 1. udg. 15.09.2018
Originaltitel: Eleanor Oliphant is completely fine
Oversætter: Anne Mette Poulsen
Sider: 316

2 thoughts on “Eleanor Oliphant har det helt fint af Gail Honeyman

  1. […] Eleanor Oliphant har det helt fint af Gail Honeyman En både hjertevarm og en hjerteskærende fortælling. En dejlig (og barsk) historie om Eleanor, som bestemt ikke har det helt fint, men måske i det mindste får det bedre? Det er en fortælling om fordomme, venskaber, omsorgssvigt – den er alvorlig, ærlig, humoristisk og sørgelig. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *