4 stjerner, Krimi/spænding, Øvrige forlag, Tine f. 1973

Kastaniens DNA af Palle Hyldgård Poulsen

Kastaniens DNA er en dansk retssalskrimi – på engelsk legal thriller. Forfatteren, Palle Hyldgård Poulsen er uddannet journalist og han har siden 2003 arbejdet på TV 2.

Bogens bagsidetekst: 

“På tre år er ni unge mænd og kvinder fundet dræbt  med munden opskåret som et stort klovneagtigt smil.

Den danske presse har derfor kaldt sagen for ‘Klovnemordene’. Et tiende offer får munden skåret op, men overlevet mirakuløst. Den franskfødte milliardær, Pierre Astola, bliver udpeget som gerningsmanden, og hans DNA er på gerningsstedet. Mysteriet om ‘Klovnemordene’ virker opklaret. Kun én ting står i vejen. I retten skal Pierre Astola forsvares af den hårdkogte topadvokat, William Kastanien.”

Kastaniens DNA af Palle Hyldgård Poulsen
Kastaniens DNA af Palle Hyldgård Poulsen

Det er spændende med et dansk drama, hvor en stor del af historien udspiller sig i en retssal. Jeg har læst mange amerikanske “legal thrillers” men aldrig en på dansk.

Det er ikke altid, at jeg får læst bagsideteksten inden jeg læser bogen – måske jeg skulle have gjort det denne gang. Jeg var slet ikke forberedt på ‘Klovnemordene’, som jo er ret bestialske. Det havde jeg slet ikke ventet – men det gør bestemt ingenting.

Kastaniens DNA har et spændende og gennemtænkt plot. Det er både makabert og nervepirrende at følge sagen mod Pierre Astola. Uden at spoile for meget vil jeg dog sige, at jeg af en bog som denne måske forventede lidt mere “afslutning” i retssalen – og ikke, at der er en del mere historie efterfølgende. Det tog lidt af mine forventninger til bogen.

William Kastanien er en spændende karakter – det man hører om ham fungerer godt til denne historie. Jeg mangler dog, at han fremstår lidt skarpere. Jeg synes, at Kastaniens personlighed måske er lidt for svingende – så jeg synes ikke, at jeg helt kommer til at kende ham. Men måske det kommer efterhånden, som man lærer ham bedre at kende i fremtidige bøger. Kastanien har en del i bagagen – og mon ikke vi kommer til at høre mere om det, det lægger denne historie i hvert fald op til – mere vil jeg ikke røbe.

På samme måde har jeg det med Pierre Astola – og faktisk også drabschefen Michael Skårup. Det er som om, der bliver beskrevet rigtig meget, som man reelt ikke har brug for – hvor jeg godt kunne have brugt noget mere/andet – noget som havde beskrevet deres personligheder bedre.

En af de ting, som irriterer mig lidt er hvor meget vægt, der fra de mandlige personers side, bliver lagt på store bryster osv. For mig får det de ellers stærke hovedpersoner til at virke lidt “små dumme” – og samtidig skaber det et ikke særligt flatterende billede af kvinderne i historien. Men altså samtidig må jeg sige, at jeg har en ide om, at Kastaniens DNA måske henvender sig mest til mænd – og så betyder min mening måske ikke så meget?

Når det er sagt, så er Kastaniens DNA både velskrevet og egentlig ret letlæst. Bogen fangede mig fra start til slut – og der manglede bestemt ikke udvikling og overraskelser undervejs.

Plottet i Kastaniens DNA er både grusomt, skræmmende, tankevækkende og også en anelse samfundskritisk – hvilket jeg godt kan lide. Jeg glæder mig til den næste bog om William Kastanien – jeg havde til min store glæde misset, at Kastaniens DNA er første del af en serie.

4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Tak til Peckinpah og Palle Hyldgård Poulsen for anmeldereksemplaret.

Forlag: Peckinpah
ISBN: 9788797093801
Udgave: 1. udg. 28.11.2018
Sider: 382

2 thoughts on “Kastaniens DNA af Palle Hyldgård Poulsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *