4 stjerner, Jentas, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Døden nær af Lee Child

Døden nær af Lee Child er nr. 2 i thriller-serien om Jack Reacher. Der er pt. udgivet mere end 20 romaner med Reacher, som hovedperson. Døden nær blev første gang udgivet på dansk i 2001.

Bogens bagsidetekst:

“På en gade i Chicago støder Jack Reacher ind i en ung kvinde på krykker. Idet han stopper op for at hjælpe hende, bliver de udsat for for en hårdhændet kidnapning. Pludselig er Reacher lænket sammen med kvinden og låst inde i en varevogn, som ræser tværs over USA.

Reacher er nødt til at vide hvem han har med at gøre. Kidnapperne siger ingenting og hans ledsager identificerer sig udelukkende som Holly Johnson, FBI-agent. Kun gradvist finder Reacher ud af mere om hende, og selvomhun ikke kunne drømme om at bede ham om hjælp, nægter han at lade hende i stikken.

Da de når frem til deres afsides og fjendtlige destination, bliver Reacher kastet ind i en konflikt, hvor en gruppe højreorienterede militsfolk prøver at få opfyldt en række umulige krav til gengæld for udleveringen af den mystiske og smukke kvinde. For at overleve må Reacher og Holly Johnson arbejde sammen og stole på hinanden. Oppe imod håbløse odds, må de anvende mod og snedighed for at redde både deres egne liv og hundredevis af andres.”

Døden nær af Lee Child
Døden nær af Lee Child

Jeg har efterhånden anmeldt nogle stykker af Lee Childs bøger om Jack Reacher – og det må vist være på tide at skrive, at jeg tror, at enten er man vild med Reachers univers – eller også er det bare slet ikke noget for én. Der er ikke den store afveksling i plottet i bøgerne om Reacher. En konflikt og en smuk kvinde – det er en ny hver gang, altså både konflikt/udfordring og kvinde. Det er stort set kun Reacher, som vi hører om i alle bøger, de øvrige personer hører den enkelte fortælling til. Efter at have læst flere i serien, så synes jeg ikke, at man behøver at læse bøgerne i rækkefølge, for har det været uden betydning om det var nr. 2 eller nr. 19 jeg læste. Jeg vil anbefale, at man læser Intet mellemnavn – og læser lidt på Lee Childs hjemmeside om Jack Reacher, så er man nået meget langt i forhold til vores hovedperson, uanset hvor i serien man springer på. Måske I har gættet det, men jeg er en af dem, som synes godt om Lee Childs bøger – uanset, at de måske bliver lidt ensformige.

Jack Reacher-historierne er fyldt med vold og hårde personligheder, personer som vi ikke særlig ofte kommer tæt på, men Reacher og hans udfordring er også det vigtigste, da vi som sagt sjældent hører om de andre personer igen. Bøgerne er hurtigt fortærrede actionfilm i bogform – og Døden nær er ingen undtagelse. Hvis man ved dette – og alligevel vælger at læse bøgerne, så tror jeg ikke, at man bliver skuffet.

Som sagt, så er det ikke fordi Døden nær er specielt overraskende, plottet er opbygget ret lig de øvrige bøger i serien, men alligevel er der noget, som gør, at jeg synes en smule bedre om denne. Måske er det fordi, at emnet om højreekstremistiske altid vil være aktuelt – og jo derfor stadig er det, selvom Døden nær har en del år på bagen – faktisk hele 20 år!

Reacher er ikke den store fan og forbruger af teknologi, hverken før eller senere – og derfor tænker jeg nok ikke særlig ofte over, hvor gammel historien egentlig er. Umiddelbart ville en del af de konflikter/sager, som Reacher skal løse, nok være en del hurtigere opklaret, med den teknologi og viden, som rent faktisk er til rådighed. Men måden som Reacher arbejder på er en gang den måde, som fungerer for ham – og faktisk er det jo hans arbejdsmetoder (oftest med en form for vold), som bærer historierne.

Det korte af det lange er, at Lee Child har skrevet endnu en spændende og actionfyldt Jack Reacher-thriller. Har du kun læst de nyere Reacher-bøger, så kan det anbefales at tage et kig bagud.

4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Jentas
ISBN: 9788742600856
Udgave: 1. udg. 01.02.2019
Originaltitel: Die Trying
Oversætter: Per Vadmand
Sider: 446

1 thought on “Døden nær af Lee Child

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *