5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Tæt på 3-4 af Per Østergaard

Tæt på  af Per Østergaard er en serie af letlæselige fagbøger til begynderlæserne.

3. Fregat-fugl
4. Kajak

Bøgernes bagsidetekster:

Fregat-fugl: “Fregat-fuglen lever tæt på vand. Den er i luften flere dage ad gangen. Den får én unge hvert andet år. Unge bliver i reden i et helt år.”

Kajak: “En kajak er en lille, smal båd. En af de første blev lavet på Grønland. I dag bruges en kajak blandt andet til at ro på vilde floder.”

Tæt på 3-4 af Per Østergaard
Tæt på 3-4 af Per Østergaard

Det er ikke så længe siden, at jeg anmeldte de to første bøger i Tæt på-serien: Monster truck og Rodeo, derfor bliver det nok lidt svært ikke at gentage mig selv lidt.

Forfatteren, Per Østergaard har skrevet flere letlæsningsbøger både skøn- og faglitteratur. Der er indtil nu udkommet 4 bøger i Tæt på-serien.

Som ved de første bøger i serien, står der på bøgerne, at det er niveau 1 for børn på 6-8 år. Jeg synes, at det skal tilføjes her, at bøgerne ikke henvender sig til de allerførste læsere, men de læsere som har knækket læsekoden. Lettallet er 9 og lixtallet er 17 for begge bøger. Bøgerne kan selvfølgelig også formidles af voksne læsere, og så vil bøgerne kunne bruges til yngre børn.

Både Kajak og Fregat-fugl har flotte farvefotos, som passer godt til teksten. Billederne supplerer teksten fint og vil også hjælpe læseren godt på vej, da der er en god opklarende tekst ved billederne.

Opslag i Fregat-fugl af Per Østergaard
Opslag i Fregat-fugl af Per Østergaard

Fregat-fugl og Kajak er begge skrevet med en stor meget læsevenlig skrift. Teksten er skrevet med forholdsvis enkle sætninger – lidt a la punktopstilling, det giver et fint overblik. Bøgerne har en overskuelig og brugervenlig indholdsfortegnelse, her kan man se, at alle kapitler er ganske korte, på blot 2 sider hver.

I min anmeldelse af de to første bind fremhævede jeg, at der bag i bøgerne er en liste med “Stikord” – det fungerer, som det vi voksne sikkert vil kalde et register. Jeg synes, at det er super godt – og en smart måde at få lært at bruge et register.

Som til mange af udgivelserne ved Forlaget Elysion er der gratis opgaver til bøgerne i serien. De gratis opgaver findes på forlagets hjemmeside.

Kajak af Per Østergaard
Kajak af Per Østergaard

Der er nederst på hver anden side nogle små bokse, som indeholder forskellige spændende oplysninger, det kan fx være fakta – eller en boks med “Vidste du det?” Det giver en fin afveksling og kan bruges både til supplement til den øvrige tekst, men også til lidt hurtige lidt sjove fakta.

Jeg  kan rigtig godt lide serien Tæt på. I forhold til de første to bøger i serien, så skrev jeg, at det var begrænset, hvad jeg kendte af letlæsningsbøger om Rodeo. Det samme er tilfældet med Fregat-fugl – det er spændende med nye emner for fagbøger for begynderlæserne. Jeg er sikker på, at især Fregat-fugl vil gøre nogle børn nysgerrige efter at læse mere – det var der i hvert fald børn herhjemme der blev.

Præcis som jeg skrev om de første bind vil jeg skrive, om Fregat-fugl og Kajak: “Det er nogle flotte “mini-fagbøger”, hvor læserne får en rigtig god introduktion til fagbøger og brugen af disse. Samtidig kan bøgerne også sagtens læses som lystlæsning og almindelig læsetræning, det er der helt sikkert nogen, der vil tage godt imod.” Vi glæder vi os til, at der kommer endnu flere bøger i denne serie.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Fregat-fugl – 3
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143903
Udgave: 1. udg. 10.12.2018
Sider: 22

Kajak – 4
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143910
Udgave: 1. udg. 10.12.2018
Sider: 22

3 thoughts on “Tæt på 3-4 af Per Østergaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *