5 stjerner, Fantasy/science fiction, Klara f. 2003, Tellerup, Ungdomsbøger/Young Adult

Ready player one af Ernest Cline

Ready Player One – spillet om OASIS er en dystopisk sci-fi-roman, som blev udgivet i 2011. Bogen er skrevet af den internationale bestsellerforfatter, Ernest Cline. Ernest Cline var også med til at skrive filmmanuskriptet, da bogen blev filmatiseret i foråret 2018.

Dette er forlagets beskrivelse:

“Året er 2045, og virkeligheden er et ret forfærdeligt sted. Det eneste tidspunkt Wade Watts føler sig i live, er når han er logget ind i OASIS … et enormt virtuelt univers hvor det meste af menneskeheden tilbringer deres tid.

Da den excentriske skaber af OASIS dør, efterlader han en række svære gåder og udfordringer der er baseret på hans besættelse af den årtier gamle popkultur. Den første som løser dem alle vil arve hans kæmpe formue … og overtage kontrollen over OASIS.

Så finder Wade det første spor, og pludselig er han chikaneret af rivaler som er villige til at dræbe for at vinde præmien. Løbet er startet … og den eneste måde at overleve på er at vinde.”

 

Ready player one af Ernest Cline
Ready player one af Ernest Cline

Jeg glædede mig i lang tid,til at komme i gang med Ready Player One. Efter at jeg havde set reklamer for filmen sidste år, har jeg set frem til både at se filmen og læse bogen. Jeg syntes også bare historien lød som noget, der var lige for mig, da den indeholder det her dystopiske sci-fi univers, blandet med virtuelt reality – da jeg synes begge dele er interessant, kunne det jo kun blive godt. Jeg tror faktisk, at man kan sige, at jeg allerede var helt vild med bogen, inden jeg overhovedet begyndte at læse den. Heldigvis blev jeg ikke skuffet. Jeg var som forventet vild med bogen fra side 1 og jeg elskede den måde tingene blev fortalt på.

Historien begynder med at forfatteren, Ernest Cline kommer med mange beskrivelser af, hvordan verden i år 2045 ser ud, hvem vores hovedperson er og hvad den berømte konkurrence, skabt af James Halliday, går ud på. Umiddelbart synes jeg, at det er en lidt for lang præsentation og at handlingen godt kunne have startet tidligere. Men det er så også det eneste negative jeg har at sige om Ready Player One. På den anden side var det også fedt, at der bliver fortalt om alle de her ting, så man styr på hvad der sker. Derudover synes jeg, at det er mega fedt, at høre om hvilken fremtid bogen foregår i. Ready Player One tager blandt andet udgangspunkt i klimaforandringer og oliemangel. Herudover er mennesker blevet ligeglade med verdens og jordens problemer og mange prøver at undgå virkeligheden ved at forsvinde ind i det virtuelle Oasis. Det er meget tankevækkende at læse om, også fordi det ikke er en urealistisk fremtid som sådan.

Kapitlerne i Ready Player One var ikke specielt korte. Men jeg blev jo nødt til at læse kapitlet færdigt og når det så også endte med en cliffhanger, kunne man nemt komme til at læse 200 sider.

I Ready Player One er der mange referencer til både bøger, film og spil. Alt sammen fra 80’erne, da ham som har lavet konkurrencen, er vild med lige præcis den periode, fordi han selv var ung i 80’erne. For en som mig som ikke kender så meget til 80’erne, har alle de referencer ikke betydet særlig meget, men jeg tror, at en som måske er opvokset i 80’erne, synes det er sjovt at kunne genkende og relatere til alle de her ting.

Selve historien virker ret nørdet og det gør personerne egentlig også. Der er også en del forkortelser for forskellige ting og jeg tror generelt, at man skal have en egentlig interesse i sci-fi, teknologi eller alle de her andre ting, før man synes Ready Player One er virkelig god. Dermed ikke sagt, at man ikke kan læse den, hvis man ikke har de interesser, men jeg tror at dem som har, vil få lidt mere ud af bogen.

Efter at have læst bogen og set filmen kan jeg ud fra mine egne holdninger konkludere, at bogen er bedst. Det kan godt være, at jeg kun synes det, fordi jeg læste bogen først, men jeg syntes der var en hel masse ”fejl” i filmen. Derudover synes jeg, at historien er mest realistisk og bliver vakt mest til live i bogen. Men begge dele kan stadig anbefales at gå i gang med.

5 af 6 stjerner /Klara
5 af 6 stjerner /Klara

Forlag: Tellerup
ISBN: 9788758830476
Udgave: 2. udg. 2018
Originaltitel: Ready Player One
Oversætter: Valdemar Tellerup
Sider: 637


Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram

1 thought on “Ready player one af Ernest Cline

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *