5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Ebbe i SFO 1-4 af Camilla Wandahl

Ebbe i SFO er en ny letlæsningsserie. Serien er skrevet af Camilla Wandahl og består af fire bøger:

1. Den lille fugl
2. Elvere mod trolde
3. Er du sej eller ej?
4. Tør du sige lort?

Alle bøger er illustreret af Kim Dalsgaard.

Ebbe i SFO 1-4 af Camilla Wandahl
Ebbe i SFO 1-4 af Camilla Wandahl

Bøgernes bagsidetekster:

Den lille fugl
“Ebbe og Alba finder en død fugl. Den skal begraves under et flot træ. Men så kommer Sven og Leo. De vil begrave fuglen i sand. Alba bliver sur. Hvad skal Ebbe gøre?”

Elvere mod trolde
“Ebbe laver rolle-spil med sin SFO. Det er drenge mod piger. Men pigerne vil kysse drengene. Ad! Får Ebbe et ækelt kys?

Er du sej eller ej?
“Ebbe er i badeland med sin SFO. Der er en ny rutsje-bane. Ebbe lover at prøve den. Men han tør ikke. Hvad skal han gøre?”

Tør du sige lort?
“Ebbe og Alba keder sig i skolen. Alba får en god idé. Men så bliver de smidt uden for døren. Alba siger, Ebbe aldrig gør noget sejt. Ebbe vil gøre noget sejt. Han vil stikke af!”

Som det ses ovenstående indeholder de fire bøger i serien, hver især en selvstændig historie om Ebbe og veninden Alba, hvilket er et stort plus, så læserne ikke behøver at have fat i bøgerne i rækkefølge.

Den første bog i serien har et lettal på 19, de øvrige har et lettal på 18. Bøgerne har et lixtal på 7 og 8. Teksten er skrevet med korte sætninger og i korte afsnit – der er ikke meget tekst på hver side, og teksten er overskueligt sat op. Serien er ikke for de allernyeste læsere, men er til de læsere, som har knækket læsekoden.

Et stor plus er, at historierne er delt op i kapitler, som vil kunne give en naturlig pause i læsningen – og ikke mindst, så får det historierne til at virke overkommelige, også for de læsere, som måske ikke har så let ved det endnu. Nogle af de længste ord har en delestreg, så ordet bliver lettere at stave sig igennem. En lille ting, som jeg måske ikke synes er så smart – i den 3. bog er ordet badeland delt, men ikke rutsjebane – men bag på bogen er det modsat.

Opslag i Den lille fugl af Camilla Wandahl
Opslag i Den lille fugl af Camilla Wandahl

Teksterne i Ebbe i SFO bliver suppleret af fine, farvestrålende illustrationer af Kim Dalsgaard – som nogle måske har læst tidligere, så synes jeg rigtig godt om Kim Dalsgaards illustrationer og det er også tilfældet i denne serie. Illustrationerne understøtter handlingen i bøgerne meget godt, og der er nok at kigge på, også hvis man ikke læser historien – men måske får den læst højt eller bare bladrer i bogen. De fleste illustrationer er lavet over et fuldt opslag og har en tekstmængde som på nedenstående billede.

Opslag i Elvere mod trolde af Camilla Wandahl
Opslag i Elvere mod trolde af Camilla Wandahl

Selvom hovedpersonen i bøgerne er en dreng, så tænker jeg alligevel at bøgerne både er for piger og drenge. Ebbes bedste ven er jo en pige – og hun er med i alle bøger. Derudover er emnerne nogle, som børn uanset køn med garanti kender fra deres egen hverdag/SFO-tid. Historierne om Ebbe handler blandt andet om at miste, hvordan man skal opføre sig, om det modsatte køn, om at turde og ikke mindst om venskaber og at have det sjovt. Jeg tænker, at det vil være rimelig let for læserne at finde en person i historierne, som de kan identificere sig med. Emnerne passer perfekt til målgruppen.

Ebbe i SFO er hyggelige og velfortalte historier om genkendelige emner. Et super fint bud på en letlæsningsserie af Camilla Wandahl, som de fleste måske kender for andre værker fx Veninder for altid.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Den lille fugl – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143415
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 24

Elvere mod trolde – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143422
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 24

Er du sej eller ej? – 3
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143439
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 24

Tør du sige lort? – 4
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143446
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 24


Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram

1 thought on “Ebbe i SFO 1-4 af Camilla Wandahl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *