5 stjerner, Forlaget Aronsen, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Jeg ser dig af Clare Mackintosh

Jeg ser dig er en psykologisk thriller af forfatteren Clare Mackintosh. Clare Machintosh har tidligere fået udgivet romanen Jeg lader dig gå og er nu aktuel med sin tredje bog: Lad mig dø, som udkommer i morgen d. 11.3.19.

Forlagets beskrivelse:

“På vej hjem fra arbejde sidder Zoe Walker og bladrer i en avis, da hun falder over et billede af sig selv i en personlig annonce. Der er ingen forklaring; blot et uskarpt billede, en hjemmeside og et telefonnummer. Hun er fast besluttet på at finde ud af hvorfor, men da hun viser annoncen til sin familie, er de overbeviste om, at det bare er en kvinde, der ligner Zoe. Er det en fejl? Eller er der nogen, der holder øje med hendes mindste bevægelse?

Hver dag ser hun en lignende annonce i avisen, hver dag med et billede af en ny kvinde. Kan det virkelig være et tilfælde?

Da en af kvinderne bliver fundet død, kan Zoe ikke længere lade sagen ligge. Kan hun selv være i livsfare…?”

Jeg ser dig af Clare Mackintosh
Jeg ser dig af Clare Mackintosh

Jeg ser dig er en virkelig fangende og ikke mindst overraskende psykologisk thriller. Bogen er velskrevet og meget letlæst – og som skrevet med flere overraskelser undervejs.

Plottet er spændende og godt bygget op. Både personer og omgivelser er godt beskrevet. Mens jeg læste, kunne jeg ikke lade være med at tænke på, at Jeg ser dig vil egne sig fint til lærredet.

Zoe, som er hovedperson – og jeg-fortæller, er mor til to voksne børn – og det er faktisk ret skønt at læse om en person af samme køn og på samme alder som jeg selv – måske det på en måde bliver lettere at identificere sig med karakteren. Udover Zoe er der ikke vildt mange andre personer at forholde sig til, de vigtigste er betjenten Kelly Swift, som også er fortæller, dog ikke jeg-fortæller som Zoe, gerningsmanden, som vi også hører fra som jeg-fortæller, men kun ganske lidt i forhold til de øvrige. Ellers er der Zoes familie, mand og ex-mand – børn og kæreste og Zoes chef og en god veninde og hendes mand. De ret få personer gør det let at bevare overblikket, og ikke mindst at få føling med personerne – eller… det tror man måske, at man har… Uanset, så synes jeg, at beskrivelserne af især familien og deres relationer virker meget troværdigt beskrevet.

Det, at vi undervejs hører nogle af gerningsmandens tanker, gør bestemt ikke historien mindre skræmmende, tværtimod – jeg fik i hvert fald kuldegysninger flere gange, mens jeg læste. Det var både når vi kommer lidt “bag facaden” ved gerningsmanden, men bestemt også når Zoe føler sig – eller bliver stalket.

Beskrivelserne af personerne og stederne fylder en stor del af den første halvdel af bogen – men det bliver på intet tidspunkt kedeligt – og jeg synes, at det er vigtigt for plotte, at disse beskrivelser er med.

Jeg ser dig er selvfølgelig en psykologisk thriller – men den må også puttes i genren, domestic noir – og jeg synes, at den hører til i den bedre ende, men selvfølgelig stadig ganske letlæst. Jeg læste Clare Mackintoshs anden roman, Jeg lader dig gå for ganske længe siden (og synes rigtig godt om den), hvorfor jeg ikke tidligere har haft fingrene i Jeg ser dig, ved jeg simpelthen ikke.  Men nu er jeg i hvert fald helt klar til at læse den nyeste: Lad mig dø.

Uanset hvor forberedt jeg synes jeg var, så blev jeg meget overrasket over slutningen – og ikke mindst over den bagvedliggende jalousi og hævngerrighed. Og så må jeg hellere tie stille…

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Forlaget Aronsen
ISBN: 9788793338562
Udgave: 3. udg. 2018
Originaltitel: I See You
Oversætter: Anette Broberg Knudsen
Sider: 425


Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram

5 thoughts on “Jeg ser dig af Clare Mackintosh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *