5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Arnes Auto 3-4 af Per Østergaard

Fuld fart frem! og Kassen er 3. og 4. del af Per Østergaard letlæsningsserie Arnes Auto. De forrige bind i serien hedder Dronen og Vinter.

Bøgernes bagsidetekster:

Fuld fart frem!: “Arne sidder foran sin garage. Tobias og Tue kommer forbi. De prøver Arnes nyeste opfindelse. Det er noget med en motor.”

Kassen: “Tue og Tobias besøger Arnes Auto. De kan ikke finde Arne. I stedet ser de en høj kasse.”

Arnes Auto 3-4 af Per Østergaard
Arnes Auto 3-4 af Per Østergaard

Fuld fart frem! og Kassen er som sagt 3. og 4. af letlæsningsserien, Arnes Auto. Begge bøger har et lixtal på 5 og et lettal på 12. Bøgerne hører med det lave lixtal til i den lette ende af letlæsningsbøger, selvom det ikke er lydrette bøger. Jeg synes, at bøgerne virker lidt sværere end den første bog, Dronen, men lixtallet er også 5 i stedet for 4. Der er stadig ikke vildt meget tekst på siderne, men alligevel lidt mere end i den første bog – dog max 9 linjer på hver side (og det er kun en enkelt side), de fleste steder er der dog meget mindre tekst. Teksten har en forholdsvis enkel opbygning og de fleste sætninger er ganske korte. Der er dog flere lidt længere ord i teksterne, men nogle af disse, vil være ord, som børn oftest kender, selvom de er nye læsere fx.  cyklen, farver og zombie.

Bøgerne har nogle skønne og livlige illustrationer – illustrationerne er lavet af Lars-Ole Nejstgaard. Illustrationerne understøtter tekst og handling fint – og de er rigtig underholdende at kigge på, også selvom man måske bare skal bladre og ikke læse bogen. Illustrationer er alle over et dobbeltopslag og sammen med den ret enkle tekst bliver bøgerne ret lette at læse, også selvom man er en ganske ny læser. Jeg synes, at illustrationerne er lavet med en lidt anderledes streg end man normalt ser i denne type bøger, og det er bestemt et plus. Mit eneste minus er, at tekst og illustrationer nogle gange kan komme til at “drukne” hinanden lidt.

Opslag i Fuld fart frem! af Per Østergaard
Opslag i Fuld fart frem! af Per Østergaard

Selvom bøgerne er en del af en serie, så kan de sagtens læses selvstændigt – vi har fx ikke læst Vinter, men det betyder ikke noget for læseoplevelsen, hvilket jeg synes rigtig godt om, når det drejer sig om bøger til de nye læsere.

Jeg har jo skrevet det før, men jeg bliver altid lidt overrasket, når jeg læser bøger, som er letlæste som disse – at det trods den enkle tekst er muligt at skrive en god og sammenhængende historie. I denne serie er illustrationerne helt sikker med til at udvide fortælling – og ikke mindst hjælpe læserne på vej.

Bøgerne er for alle dem, som godt kan lide at læse om nye – og til tider ret sjove og skøre opfindelser, og selvom hovedpersonerne er drenge, vil bøgerne sagtens kunne læses af begge køn.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Fuld fart frem! – 3
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145570
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 25

Kassen – 4
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145584
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 25
___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Arnes Auto 3-4 af Per Østergaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *