5 stjerner, Hr. Ferdinand, Krimi/spænding, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Mester Jakob af Emelie Schepp

I dag, d. 8.8.1029 udkommer Mester Jakob af Emelie Schepp. Mester Jakob er 5. del i spændingsserien om anklageren Jana Berzelius. Emelie Schepp modtog i ’16, ’17  og ’18 Crimetime Specsavers Awards læserpris som Årets svenske krimiforfatter.

Fra bogens bagsidetekst:

“En kvinde findes brutalt myrdet. Hendes drabsmand har syet hendes ben sammen, inden han har smidt hende i elven. Hun er det andet offer inden for kort tid. Men hvem er det, der forøger at forvandle sine ofre til havfruer?

Da endnu en kvinde meldes savnet, bliver det hurtigt klart for politiet, at det er samme gerningsmand, de har med at gøre. Rigsadvokat Jana Berzelius leder efterforskningen i samarbejde med politiet, og snart finder de en forbindelse til forvaringsdømte Simon Norell, en ung mand, som dræbte hele sin familie. Men Simon nægter at tale. Nogen må vinde hans tillid, inden det er for sent.”

Mester Jakob af Emelie Schepp
Mester Jakob af Emelie Schepp

I 2018 til Krimimessen i Horsens var jeg til et arrangement ved Politikens Forlag. Her hørte jeg Emelie Schepp fortælle om sine bøger og sit forfatterskab. Dengang havde jeg ikke læst bøgerne om Jana Berzelius endnu, og det var kun den første bog, som var klar herhjemme i reolen. Jeg fik købt de næste i serien til Krimimessen, men jeg har først fået dem læst nu, hvor den 5. bog, Mester Jakob udkommer. Hvorfor i alverden ved jeg ikke, da jeg slugte dem alle på få dage.

Mester Jakob er som sagt 5. del af en serie. Bogen har for så vidt et selvstændigt plot, men da Jana Berzelius’ historie/baggrund fylder en ret stor del af fortællingen, så synes jeg, at det er vigtigt at læse bøgerne i den rigtige rækkefølge. Jeg ved godt, at jeg stort set altid skriver det om serier, men her synes jeg faktisk, at det virkelig er en forudsætning for at få mest muligt ud af historien.

Der er en del personer i bogen, som har “store” roller – så selvom Jana er hovedpersonen, så er der flere personer, som vi følger tæt. I starten havde jeg måske lidt svært ved at finde hoved og hale i dem, men der gik ikke lang tid, før jeg havde styr på dem alle. Janas historie er (sammen med flere børn) barsk og grusom. Fortidens prøvelser er virkelig med til at definere Jana som person på godt og ondt. Det er ikke alle hendes handlinger, jeg synes om – men jeg forstår nok egentlig grundlaget for de fleste.

Sproget er flydende og historien hænger godt sammen – måske virker den ikke helt realistisk, men alligevel er den troværdig, da alle beskrivelser både er steder og karakterer er gode. Plottet er virkelig spændende, og når jeg tænker over det, så synes jeg, at Janas historie fylder en smule mindre i denne bog end i de forrige. Begge dele fungerer fint, men jeg synes også, at det er dejligt at bogen måske bedre kan stå alene (der er også lidt flere reference til de forrige bøger, så man kan følge med selvom de ikke er læst). Uden at røbe for meget, så kan jeg dog godt skrive, at jeg synes, at de involverede er lidt for lang tid om at forstå referencen til havfruer blandt de myrdede – og det irriterer mig lidt.

Selvom Mester Jakob jo reelt er en skandinavisk krimi, så er det ikke sådan, at den er kendetegnet for genren. Bogen er brutal – og på ingen måde en “hygge” krimi, og jeg synes ikke, at den kan sammenlignes med fx Camilla Läckbergs og Liza Marklunds bøger, men måske mere med Cilla og Rolf Börjlind.

Emelie Schepp skriver fængende, og jeg kunne ikke regne slutningen ud før vi nærmede os – og det er jo vigtigt! Bøgerne slutter alle med cliffhangers – og det gør sig også gældende i Mester Jakob, så jeg håber, at det betyder, at der kommer endnu en bog om Jana Berzelius!

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Hr. Ferdinand /Politikens forlag
ISBN: 9788740038453
Udgave: 1. udg. 08.08.2019
Originaltitel: Broder Jakob
Oversætter: Poul Bratbjerg Hansen
Sider: 366
___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Mester Jakob af Emelie Schepp

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *