4 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Saras dagbog af Kirsten Ahlburg

Saras dagbog af Kirsten Ahlburg er en samlet udgave af Sara-serien, som tidligere er udkommet som 8 selvstændige bind. Jeg har tidligere anmeldt 7. del: Jeg må holde op med at blande mig! og 8. del: Jubi, jeg har fået en bror!

Bogens bagsidetekst:

“Saras mor og far skal skilles. Det er ikke let for Sara. Slet ikke, når mor og far skændes, og mor smækker med døren og tuder. Så er der kun én til trøste. Sara. 

“Jeg prøver at gøre som de voksne. Jeg nævner ikke far over for mor. Og jeg nævner ikke mor over for far. Sådan er det bedst. Men det er hårdt at have mit liv delt op i to. Et liv hos far. Et liv hos mor. Mon jeg nogensiden bliver en hel Sara?”

Følg Saras dagbog det første år hendes mor og far er skilt.”

Billede af: Saras dagbog af Kirsten Ahlburg
Saras dagbog af Kirsten Ahlburg

Saras dagbog er sammensat, så man ikke kan se, at det er 8 bøger, som er blevet til en. Det ser rigtig fint ud. Lixtallet er på 16 – så selvom det er en letlæsningsbog, så er den alligevel til de læsere, som har rimelig fat i læsningen. Indholdet passer også til de lidt mere øvede læsere, med mindre det formidles af voksne. Bogen er på 256 sider, så læseren skal også have mod til at kaste sig ud i en tykkere bog end de fleste i denne sværhedsgrad. For mig er det dog et stort plus at bogen er samlet, så man får historien i den rette rækkefølge. Det er ikke alle letlæsningsbøger, hvor det betyder noget – men her synes jeg, at det er rimeligt vigtigt.

Bogen har fine illustrationer af Pernille Hinnerup Jensen. De er som skrevet i en tidligere anmeldelse meget virkelighedstro, og de passer rigtig godt til Saras historie. Der er ikke mange illustrationer, men dem der er passer fint til fortællingen – og vil for nogle være med til at lette læsningen og bryde teksten lidt. Da bogen både er ret lang og samtidig er lækkert indbundet giver en fin fornemmelse af at læse en “rigtig” bog, selvom den er forholdsvis let.

Billede af: Opslag i Saras dagbog af Kirsten Ahlburg
Opslag i Saras dagbog af Kirsten Ahlburg

Som sagt er der ikke mange illustrationer, så nogle opslag har kun tekst. Men historien er delt i korte kapitler (eller dage, nu hvor det er en dagbog), de er kun på 2-3 sider hver – hvilket er super dejligt, og giver læserne en mulighed for en naturlig pause i læsningen. Kapitlerne er også delt i rimelig korte afsnit, med sætninger af en længde der passer fint til sværhedsgraden.

Billede af: Opslag i Saras dagbog af Kirsten Ahlburg
Opslag i Saras dagbog af Kirsten Ahlburg

Saras dagbog er en rigtig fængende pigebog. Altså den kan selvfølgelig også læses af drenge, men den signalerer bare meget pige på grund af både forside og personer. Rigtig mange læsere vil nok kun identificere sig med Sara, som er en ganske almindelig 10 årig pige. Sværhedsgraden og målgruppen passer fint sammen – og her tænker jeg 8-10 årige, alt efter hvor dygtige læsere de er.

Fortællingen virker meget realistisk og ikke mindst relevant. Hovedtemaet er skilsmisse, og hvordan det opleves af 10 årige Sara. Derudover hører vi jo om rigtig mange ting, som knytter sig til både skilsmisse, familie og venner. Læser man hele bogen kan det måske godt virke lidt overvældende med de mange emner, men samtidig kan det også være, at læseren har brug for at høre om andre i samme “situation”.

Freya læste for noget tid siden bog 7 og 8 – altså slutningen på Saras dagbog, og syntes den var rigtig god. Selvom hun ikke har haft skilsmisse inde på livet, så har hun alligevel let ved at identificere sig med Sara. Har man ikke kendskabt til skilsmisse, så er bogen med til at udbrede viden om, hvordan det er at stå i en situation som Sara – og mon ikke de fleste børn har en ven eller flere, som har oplevet en skilsmisse?

Som skrevet tidligere, så har Freya slugt K for Klara-serien af Line Kyed Knudsen – og mener at læsere af den serie også vil kunne have fornøjelse af Sara serien.

4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145891
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 256
___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Saras dagbog af Kirsten Ahlburg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *