5 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Fjenden iblandt os af Jakob Melander

Fjenden iblandt os af Jakob Melander er den 6. Lars Winkler-krimi. Fjenden iblandt os udkommer i dag, d. 1.2.19.

Fra bogens bagsidetekst:

“Ghettobebyggelsen Oksevænget på Bellahøj i København har længe været i mediernes fokus med kriminalitet, etniske spændinger og sociale problemer. Men med en lang, sej indsats er det lykkedes kommunen og beboerforeningen at få vendt den nedadgående spiral.

Dansk Folkepartis borgmester i København, Kristian Havholm, vil ind i landspolitik, og sammen med sin særlige rådgiver planlægger han at besøge området. Københavns politi står i et dilemma: Nægt og få pressen og halvdelen af Folketinget på nakken, eller giv tilladelse med risiko for optøjer, der kan brede sig til hele byen.

Politidirektøren vælger at lægge en jernring om Oksevænget…

Men netop som Kristian Havholm og hans rådgiver er på vej i borg-mesterbilen, og den samlede danske presse står linet op uden for afspærringen, finder en beboer liget af en otteårig pige i en skraldecontainer — og porten til helvede er åbnet.

Politiassistent Lars Winkler, der netop er vendt tilbage efter to ugers tvungen orlov, udnævnes til efterforskningsleder. Det bliver sytten timer i Oksevængets heksekedel — og med Kristian Havholm i en overraskende rolle — som Lars sent vil glemme.”

Fjenden iblandt os af Jakob Melander
Fjenden iblandt os af Jakob Melander

Handlingen i Fjenden iblandt os, strækker sig kun over knap et døgn – men sikke et døgn. Der sker en masse hele tiden, både blandt dem, som bor i området – og i forhold til politiets opklaringsarbejde. Opklaringsarbejdet svinger mellem at nu ved politiet, hvad der er sket – til at de står helt på bar bund, præcis som læseren. Sommetider er det desværre børn, som er offer for grusomme handlinger – og det er jo også, hvad der sker her. Jeg var til et bloggerevent med Jakob Melander, hvor han kom ind på netop dette. Ja, et barn er offeret, men børn repræsenterer også fremtiden. Det giver meget god mening – og er jo præcis, hvordan fremtiden kan se ud, hvis vi fortsætter i samme spor, som vi oplever i Fjenden iblandt os (og desværre nok også i den virkelig verden).

Jakob Melanders personbeskrivelser er rigtig gode – og selvom jeg kun har læst denne og forgængeren; De døde og de ufødte, så føler jeg, at jeg efterhånden kender Lars Winkler rimelig godt. Men jeg mangler måske stadig lidt mere viden om hans privatliv, det er ikke meget vi hører om det i denne bog – kun små hint hist og pist. Umiddelbart har det dog heller ikke den store betydning for handlingen. Fjenden iblandt os kan sagtens læses som en selvstændig historie, men er man til en god krimi-serie, så kan man jo lige så godt læse dem alle i den rette rækkefølge, og på den måde også lære personerne bedre at kende.

Selvom ghettoen Oksevænget er et opdigtet område, så bliver det alligevel meget tydeligt beskrevet – både miljøet og de mennesker, som lever der, og ikke mindst deres indbyrdes relationer – eller mangel på samme. Oksevænget kunne lige så godt eksisterer i virkeligheden – så realistisk virker det.

Det er rigtig spændende at følge politiets arbejde. Men det er mindst lige så spændende, at høre om livet i ghettoen, som virker meget troværdigt – måske, desværre. Fjenden iblandt os bliver så meget mere end “bare” en krimi. Det er en meget realistisk samfundsskildring – og samtidig er romanen også en anelse samfundskritisk. Som der står bag på bogen: “En krimi om frygt, hvordan vi taler sammen, og hvad vi kan gøre og måske særligt ikke bør gøre, hvis vi fortsat skal kunne leve sammen.” Når jeg tænker på bogen efter jeg har afsluttet læsningen, så er det faktisk også det billede jeg sidder tilbage med – og ikke helt så meget sagen som politiet skal opklare, selvom det hele jo hænger sammen.

Fjenden iblandt os er en roman med et – eller faktisk flere alvorlige emner, men heldigvis giver skrivestil – og indhold engang imellem også et smil på læben, uanset hvilken tilstand man befinder sig i, så kan vi vel være enige om, at man aldrig kan få for meget chokolade (læs bogen og I ved, hvad jeg mener).

Udover at være en spændende krimi med et godt plot, så er Fjenden iblandt os også en meget realistisk fortælling, som bestemt giver stof til eftertanke, eller den bør det i hvert fald gøre.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788771802085
Udgave: 1. udg. 01.02.2019
Sider: 297

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

4 thoughts on “Fjenden iblandt os af Jakob Melander

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *