4 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Drengen der forsvandt af Eva Maria Fredensborg

Drengen der forsvandt er 2. del af Eva Maria Fredensborgs Originals-krimiserie, Akademiet. Akademiet er et nordisk politisamarbejde, hvor vi igen møder Nadia Elmkvist og Hampus Cedergren og deres kolleger, som vi kender fra 1. del af AkademietDen tavse røver.

Originals-serien er et samarbejde mellem forlaget People’sPress og abonnementstjenesten Mofibo. Som Den tavse røver blev Drengen der forsvandt oprindeligt udgivet som e-bog og lydbog som en Mofibo Original. Drengen der forsvandt udkom på Mofibo i starten af december 2019, og for et par dage siden udkom den så også i bogform (hvilket jeg stadig er mest fan af).

Bogens bagsidetekst:

“Det nordiske politisamarbejde, der går under navnet Akademiet, samles til deres 2. elitemodul. Hampus Cedergren bliver tilbudt at deltage, men gensynet med Nadia Elmkvist er ikke det eneste, der får ham til at fortryde sin beslutning om at rejse til København. Teamet skal profilere gerningsmanden i en sag, hvor et spædbarn er forsvundet, og minderne om kæresten, Elin, der har været savnet i mere end to år, bliver ikke lettere at håndtere, da det viser sig, at efterforskningslederen mistænker barnets nærmeste pårørende.

Nadia rager hurtigt uklar med både Bjørn og efterforskningslederen. Også hun er personligt påvirket af sagen, og da Hampus presser hende til at gennemføre en afhøring af drengens mor, træffer hun en beslutning, der for katastrofale konsekvenser.”

Jeg har erkendt, at jeg denne gang ikke kan skrive en anmeldelse helt uden spoilere, så har I ikke læst Drengen der forsvandt, så synes jeg ikke, at I skal læse anmeldelsen under billedet. Altså jeg røber ikke noget af handlingen, men især et af de emner, som bogen beskæftiger sig med.

Til jer, der ikke læser videre, så kan jeg fortælle, at bogen får fire stjerner af mig. Den får ikke topkarakter, da jeg synes at det kan være lidt svært at overskue handling og persongalleri. Men jeg glæder mig til den næste.

Billede af: Drengen der forsvandt af Eva Maria Fredensborg
Drengen der forsvandt af Eva Maria Fredensborg

Allerførst må jeg indrømme, at jeg havde meget svært ved at skille denne bog fra en anden, jeg kunne bare ikke huske hvilken – eller det vil sige, at hovedpersonen, Nadia fik jeg blandet meget sammen med hovedpersonen Klara Larsen fra Inger Wolfs serie, Pyromanen. Det gav mig en del udfordringer – og jeg kunne simpelthen ikke helt forstå, hvorfor Nadia var så anderledes denne gang. Jeg endte med at bede nogle andre krimibloggere om hjælp, og Tine fra Tines krimitanker kunne fortælle mig, at det måtte være Giften, 2. del af Pyromanen, jeg fik blandet ind i denne. Pyha, det blev altså noget lettere at læse bagefter, da jeg ikke havde forventninger om en bestemt handling fra Nadia, som komplet udeblev…

Jeg synes, at personbeskrivelserne er gode (især da jeg fik styr på Nadia), men det vil helt sikkert være en fordel, at læse Den tavse røver først, så man kender mere til de forskellige personligheder og ikke mindst deres baggrund. Jeg kan rigtig godt lide Nadia og Hampus, de er lette at holde af – og ikke mindst holde med. Jeg havde dog forestillet mig nogle lidt anderledes relationer mellem dem i denne bog – og jeg synes måske ikke helt, at de opfører sig som voksne mennesker. Der er selvfølgelig flere personer med, og de er alle beskrevet ganske fint. Jeg synes, at det er meget sjovt, at forfatteren må være ret glad for naturen, da der er en Bjørn, en Løve, en Cedergren og en Elmkvist med på holdet…. Måske det bare er en tilfældighed – og jeg tænkte heller ikke over det i første bind.

Plottet i Drengen der forsvandt virker godt og gennemtænkt. Men jeg fandt det ikke lige så uhyggeligt og hårrejsende, som i Den tavse røver. Der er dog ingen af dem, som er blodige og grusomme. Det er mere det modbydelige i forbrydelserne, som historierne bygger på.  Omdrejningspunktet i Drengen der forsvandt er bestemt både skræmmende og tankevækkende. Det emne som fylder mest i denne bog er selvfølgelig Drengen der forsvandt – og så snart, at bøger handler om kriminalitet, som går ud over børn, ja så tænker jeg, at langt de fleste læsere vil blive berørt, det var bestemt heller ikke en undtagelse for mig. Men mere berørt blev jeg nok af, at Drengen der forsvandt handler om ulovlige adoptioner – ja faktisk bliver det menneskehandel. Her hører vi om en webshop på The Dark Web, hvor man kan bestille det barn man ønsker sig – pyha. For mange år siden, da vi skulle godkendes til at adopterere vores ældste datter – mens godkendelsesprocessen stod på, der modtog jeg en mail fra Rusland, hvor der stod noget om, hvor let jeg/vi kunne få et barn fra Rusland… Dengang slettede jeg den bare – og prøvede at tænke på den som spam. Kort efter fortrød jeg faktisk, at jeg ikke gjorde mere i forhold til mailen – og når jeg nu læser en bog som denne, så kan jeg nok ikke undgå at tænke mit… I det hele taget fylder adoption en del i bogen – og ikke kun den ulovlige del, men også det at høre til – og ligne andre eller lige netop ikke at ligne de andre. Det viser sig, at Bjørn også er adopteret (det ved jeg ikke, om jeg var opmærksom på i den forrige bog). Bjørn er adopteret fra Somalia til Norge.

Drengen der forsvandt er spændende og giver en del stof til eftertanke. Umiddelbart virker historien ganske troværdig – men fordi der er så mange tråde og rigtig mange bliver inddraget i sagen, så synes jeg desværre, at den taber noget af det realistiske. Samtidig synes jeg den også virkede meget lang – eller jeg var i hvert fald meget lang tid om at læse den. Den virker ikke helt så lige til og letlæst som Den tavse røver. Noget af det, som jeg synes bedst om er temaet om de forsvundne børn og de personlige beskrivelser – men jeg kan også godt lide den måde, som Eva Maria Fredensborg skriver på, rigtig mange gange undervejs måtte jeg trække en del på smilebåndet.

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788770367950
Udgave: 1. udg. 11.03.2020
Sider: 416

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram

  •   

1 thought on “Drengen der forsvandt af Eva Maria Fredensborg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *