5 stjerner, Krimi/spænding, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

Skyggejægeren af Camilla Grebe

Skyggejægeren af Camilla Grebe er en fritstående fortsættelse af Når isen brister, Husdyret og Dvale. Skyggejægeren har fået æren af at få prisen, som Årets svenske krimi i 2019. Camilla Grebe modtog også prisen for hendes roman, Husdyret.

Forlagets beskrivelse:

“En februarnat i 1944 bliver en kvinde fundet myrdet i en lejlighed i Stockholm. Hun bløder fra baghovedet og fra hænderne, der med et stort søm er naglet fast til gulvet. Morderen bliver aldrig fundet. I 1970’erne starter Britt-Marie som ung betjent hos Östertuna politi i Stockholm. Hun kæmper med at finde sin plads i politienheden og skal samtidig balancere familie- og arbejdsliv. En dag bliver hun involveret i en uhyggelig mordsag, hvor enlige kvinder med små børn bliver myrdet og sømmet fast til gulvet. Det lyder kun alt for bekendt, for Britt-Maries egen mor blev slået ihjel på nøjagtig samme bizarre måde tredive år tidligere. Hvad er morderens motiv? Og kan de nå at stoppe ham, inden han slår til igen?”

På trods af de noget bestialske mord, så synes jeg ikke, at Skyggejægeren er en fortælling med hovedvægten på det blodige og grusomme – men mere med vægt på den psykologiske del. Faktisk synes jeg, at Skyggejægeren er lige så meget en tidsmæssig historisk skildring, som det er en krimi.

Billede af: Skyggejægeren af Camilla Grebe
Skyggejægeren af Camilla Grebe

Selvom Skyggejægeren er en fortsættelse af Camilla Grebes forrige bøger, så mener jeg ikke (trods hvad jeg ellers anbefaler), at det nødvendigvis er et must at have læst de andre bøger først. Det er først næsten 2/3 inde i bogen, at vi møder de personer, som man kender fra tidligere. Selvfølgelig er der nogle fordele ved at have kendskab til deres forhistorier, men som sagt mener jeg, at man godt kan læse denne bog for sig selv.

Jeg er vild med opbygningen i Skyggejægeren. Vi starter i 1944 – og følger tiden til i dag (med spring). I 1944 sker et mord – og det er på en måde knyttet til det, som sker de næste mange årtier. Som nogen ved, så er jeg ikke så vild med frem og tilbage i tiden, men sådan er det ikke her – her følger vi den kronologiske orden, og må så finde ud af, hvordan nutiden passer med fortiden og så videre.

Personbeskrivelserne i Skyggejægeren er lige så gode, som jeg forventede efter at have læst de forrige bøger. Selvom det ikke er alle personer, som vi følger gennem flere år, så synes jeg alligevel, at vi kommer ret tæt på de fleste – og alle er lette at forestille sig. Ja, både på godt og ondt. Alle karakterer er beskrevet, så de passer godt til deres roller  – og vi får præcis det at vide om dem, som vi har brug for. Skyggejægeren er velskrevet – og både person- og miljøskildringer virker troværdige og realistiske.

Plottet er gennemtænkt og hænger rigtig godt sammen. Man kan nok ikke undgå at tænke, hvordan i alverden forskellige mord med så mange år imellem kan have noget med hinanden at gøre – og jeg havde overhovedet heller ikke opklaret sagen selv – men det er der heldigvis andre mere erfarne mennesker til at gøre. Faktisk havde jeg flere gange haft mine anelser – men INGEN af dem holdt stik.

Udover at være en krimi med flere spændende twists og som skrevet en overraskende slutning, så er det også en fortælling, som giver et indblik i kvinders rettigheder og vilkår. Altså en historisk fortælling om ligestilling og kvindernes kamp på arbejdsmarkedet. Det kan for nogen måske komme til at virke lidt for tungt – og jeg synes da også, at det fylder en hel del i bogen. Men når man som jeg finder det ganske spændende og også meget vedkommende, så gør det ikke noget, at det fylder som det gør.

Skyggejægeren virker for mig anderledes end hvad jeg havde forventet – både med hensyn til opbygning, men også indhold. Men bestemt anderledes på en god måde. Skyggejægeren er som sagt en fortælling om kvinders vilkår både ude og hjemme (i dette tilfælde især nok mest inden for politiet), kvindesyn – både dengang og nu, om familierelationer, magt – og magtmisbrug.

Jeg kan godt forstå, at Camilla Grebe fik prisen for årets bedste krimi for Skyggejægeren – og jeg glæder mig til at læse det næste fra hendes hånd.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711980057
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Skuggjägaren
Oversætter: Charlotte A.E. Glahn
Sider: 431

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Skyggejægeren af Camilla Grebe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *