5 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Rottekongen af Pascal Engman

I foråret 2021 udkom spændingsromanen, Ildlandet af Pascal Engman. Nu er Rottekongen, som er 2. del af den svenske serie udkommet.

Fra forlagets beskrivelse:

“Da en ung kvinde findes død i sin lejlighed nord for Stockholm, virker det som en indlysende sag for politiinspektør Vanessa Frank. Morderen har efterladt en del spor, men der er noget ved den hovedmistænktes opførsel, der får Frank til at overveje, om de overser noget afgørende.

Kan mordet være forbundet med det voksende digitale netværk af mænd, der mødes i internettets mørkeste kroge og bekræfter hinanden i deres voldelige kvindehad? De kalder sig ”incels” og vil straffe de kvinder, som ikke værdiger dem et blik.

Hvis Frank har ret, kan mordet på Emilie vise sig blot at være startskuddet på noget langt større, og et kapløb med tiden går i gang.”

Billede af: Rottekongen og Ildlandet af Pascal Engman
Rottekongen og Ildlandet af Pascal Engman.

Inden jeg læste Nattens udyr af Michael Katz Krefeld, havde jeg aldrig hørt om incels. Jeg må indrømme, at jeg nok havde forventet at høre lidt mere om incels i Rottekongen, end man faktisk gør. Det betyder ikke noget for handlingen, det var blot min forventning. Til dem der ikke allerede kender incels, så kan jeg fortælle, at det er incels er mænd der lever i ufrivilligt cølibat – og mener, at det er kvindernes skyld, og på grund af dette nærer et indædt had til kvinder.

De første sider i Rottekongen er medvirkende til, at man venter på noget skrækkeligt… Om det man venter eventuelt kommer til at ske, vil jeg dog ikke røbe.

Rottekongen er velskrevet, spændende og til tider tankevækkende. Der er et par fejl som irriterer en smule, men de ikke har betydning for historien (tænker der må være oversættelsen).

Der er flere – faktisk ret mange forskellige tråde, og dermed også ganske mange personer. Selvom personskildringerne er gode, så havde jeg lidt svært ved at holde styr på dem alle. De forskellige tråde er dog spændende og fascinerende på hver deres måde – og det samme er personerne. Da jeg var ca. halvvejs havde jeg stadig ingen ide om, hvordan de forskellige tråde hang sammen, men det gør de – og det hele når fint sammen i den sidste ende.

Vi møder personer fra alle samfundslag, hvilket er med til at få historien til at fremstå både autentisk og troværdig. Sommetider sker det, at man kommer til at føle empati eller sympati for forbryderen – det må jeg sige ikke skete for mig i denne bog… og det er altså kun er positivt.

Selvom der er mange karakterer at holde styr på, så er de vigtigste Vanessa og Nicolas. Da jeg har læst den første bog, Ildlandet, så kendte jeg dem i forvejen, hvilket jeg synes er et plus. På en fin måde bliver de begge en del af den pågældende historie – og det er dejligt at komme mere “ind på livet af dem”. De har begge deres at kæmpe med – men alligevel har de overskud og empati til også at tage sig af andre. Jeg glæder mig rigtig meget til at møde dem igen.

Der er nogle virkelig fede passager/citater, fx. disse:

“Henrettelserne i Frihavnen var sandsynligvis et narkoopgør, men det var umuligt at vide, for de kriminelle var om end endnu nemmere at fornærme end Donald Trump, hvis vrede små øjne stirrede på hende fra DN’s forside.” (s. 42).

“Mennesket har kun ét liv, men forældre kan dø to gange.” (s. 77).

Skildringerne af had og ondskab er afsindigt gode, og de får nakkehårene til at rejse sig. Tænk, at bære rundt på så meget had – og er villig til at gøre så grumme ting for at få “hævn”.

Som med Ildlandet havde jeg en følelse af lidt for meget action i den sidste del. Pludselig går tingene stærkt – og meget nås på kort tid.

Rottekongen en stærk fortælling, der ikke blot handler om incels og kvindehad, men også om bandekrig, familierelationer, omsorgssvigt og ensomhed.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’s
ISBN: 9788772383804
Originaltitel: Råttkungen
Oversætter: Karsten Nielsen
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 419

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Rottekongen af Pascal Engman

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *