6 stjerner, Daniel f. 2001, Hr. Ferdinand, Krimi/spænding, Politikens Forlag

Blodtørst – og andre fortællinger af Stephen King

Med Blodtørst – og andre fortællinger er Stephen King er endnu engang udkommet med fire fantastiske gysere, samlet i en novellesamling. Det er ikke første gang jeg anmelder Stephen King, da jeg tidligere har anmeldt Outsideren, Anstalten og Doktor Søvn.

Fra bagsideteksten:

Journalister har et ordsprog: ”Historien gløder, hvis det bløder”. Og historien om en detoneret bombe på Albert Macready Middle School indeholder store mængder af blod. Holly Gibney fra detektivbureauet De Der Søger ser den direkte tv-dækning fra bombeattentatet, og da hun senere tænder for aftennyhederne, indser hun, at noget er galt med den journalist, som først befandt sig på gerningsstedet. Sådan begynder Blodtørst, den fritstående fortsættelse til den filmatiserede bestseller Outsideren, hvor den usædvanlige detektiv Holly skal opklare sin første solosag.

Blodtørst er kun én af samlingens i alt fire fortællinger, der også rummer Mr. Harrigans telefon, Chucks liv og Rotten. Gysets mester Stephen King har altid brilleret som novelleforfatter og vender nu tilbage til nogle af sine klassiske temaer: ondskab, galskab og skriveblokeringens plager.

Billede af: Blodtørst - og andre fortællinger af Stephen King
Blodtørst – og andre fortællinger af Stephen King

Stephen King er her klar med 4 nye noveller, som alle sammen er lige så uhyggelige, som de fleste andre af Stephen Kings værker. Der er fuld fart på alle fortællingerne, og man ved aldrig rigtigt, hvad der sker på næste side.

Alle fortællingerne er meget let læste og svære at slippe, når man først er gået i gang. De har alle den mystik over sig, som Stephen King er så god til at fremstille. Jeg blev især grebet af den første fortælling i novellesamlingen: Mr. Harrigans telefon. Her følger vi drengen Craig som arbejder for Mr. Harrigan, og igennem fortællingen bliver Mr. Harrigan, som er en ældre herre, præsenteret til fænomenet ”Internettet”. Da jeg selv er meget teknologisk interesseret, finder jeg det meget interessant, hvordan Mr. Harrigan får brugt internettet til sin fordel, og hvordan han samtidig udløser en del ulemper, som jeg ikke vil komme ind på her.

I Blodtørst møder vi en gammel kending fra Stephen Kings roman Outsideren, som jeg anmeldte tilbage i 2019, og det er fedt endelig at komme tilbage til ”Outsider-universet”. Da jeg hørte at opfølgeren til Outsideren var med i denne novellesamling, vidste jeg, at jeg bare skulle læse den, da jeg aldrig kan få nok af Ralph Anderson og Holly Gibney. I denne fortælling fra ”Outsider-universet” følger vi primært Holly Gibney, som ligesom i Outsideren er skarp og klar med en hypotese om, hvorfor ting sker som de gør i fortællingen.

Holly Gibney er Stephen Kings svar på Sherlock Holmes, som ud fra små spor som hun finder, kan sammenkoble dem til større begivenheder, som hun bruger i sin jagt på at løse det mysterium hun er på jagt efter svar på. Vi får også en større indvielse i Hollys fortid, hvor vi i løbet af Blodtørst møder hendes mor og onkel, og andre bekendte fra hendes tidligere liv, inden hun blev en privatdetektiv.

Ralph Anderson har en meget mindre rolle i Blodtørst end i Outsideren, men det er stadig rart at hører fra ham igen, efter begivenhederne i Outsideren.

Endnu engang er Stephen King udkommet med en fuldtræffer af en bog, som fangede mig med det sammen. Jeg vil dog anbefale at inden man læser den primære fortælling Blodtørst, så er det en god ide at læse Outsideren først, da der bliver kigget en del tilbage til begivenhederne der sker i Outsideren. Man kan dog godt læse Blodtørst uden at have læste den forrige historie, da det primært er en helt ny begivenhed som Blodtørst tager fat i.

De tre andre fortællinger er også bare fantastiske, og man kan bare sætte sig ned og begynde at læse, da de er enkelt stående fortællinger fra Stephen King-universet. Jeg kan klart anbefale at læse Blodtørst – og andre fortællinger, også selvom det er første gang man læser noget af Stephen King.

Billede af: 6 af 6 stjerner /Daniel
6 af 6 stjerner /Daniel

Forlag: Hr. Ferdinand /Politikens forlag
ISBN: 9788740065213
Udgave: 2021
Originaltitel: If It Bleeds
Oversætter: Jakob Levinsen
Sider: 480
___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *