3 stjerner, Jentas, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Lærepenge af Lee Child

Lærepenge af Lee Child er den 21. bog i serien om Jack Reacher. Lee Child har indtil videre skrevet 23 bøger og 12 noveller om actionhelten Jack Reacher. Lærepenge udkom på dansk d. 5. januar 2019.

Forlagets beskrivelse:

“Året er 1996, hvor Jack Reacher stadig er i militæret. Om morgenen tildelte de ham en medalje, og om eftermiddagen sendte de ham tilbage på skolebænken.

Netop hjemvendt fra en hemmelig mission får han først et skulderklap, dernæst en ordre på at dukke op på en skole. I klasseværelset er der dog kun tre mennesker: Reacher, en FBI-agent og en CIS-analytiker.

Deres talenter er påkrævet til at læse en ømtålig opgave. En jihadistisk sovende spion-celle i Hamborg har fået uventet besøg af en saudiarabisk kurer med et skræmmende budskab: ‘Amerikaneren kræver 100 millioner dollars’.

Hundred millioner dollars for hvad? Og fra hvem? Sammen med sine to nye venner, må Reacher komme til bunds i sagen og fange Amerikaneren før verden rammes af en episk terrorhandling.”

Lærepenge af Lee Child
Lærepenge af Lee Child

I Løsepenge skal Jack Reacher samarbejde med flere, hvilket er en uvant rolle – både for ham og for os. Samtidig med dette samarbejde skal han være med til at forhindre en ukendt terrortrussel.

Umiddelbart er Løsepenge ikke en roman, hvor man lærer Reacher bedre at kende – og det havde jeg nok forventet, nu det er en historie, som foregår tidligere end de øvrige jeg har læst i serien. For yderligere oplysninger om Jack Reacher vil jeg igen henvise til Lee Childs hjemmeside. Jeg synes, at det er lækkert lige at få opfrisket en smule om Jack Reacher – og måske nye læsere vil have nytte af den. Reacher virker knap så “hårdkogt”, som vi kender ham fra tidligere.

I modsætning til i de tidligere bøger i serien, så synes jeg, at Reacher fremstår knap så meget som en superhelt, men i stedet blot en mand, der er virkelig dygtig til sit fag – det vil sige, at der skal ikke så mange slagsmål til at løse problemerne, de bliver løst på anden vis.

En fordel ved bøgerne om Jack Reacher – og måske i særdeleshed denne, er at man ikke behøver læse de øvrige bøger i serien, for at få det fulde udbytte. Det vil sige, at man heller ikke nødvendigvis, behøver at læse serien i den rette rækkefølge.

Løsepenge har et fint og gennemtænkt plot, dog er det lidt for “roligt” for mig, men det er nok, fordi jeg har forventet noget andet af Jack Reacher og Lee Child. Samtidig synes jeg også, at det bliver lidt for meget katten efter musen – og historien bliver lidt ensformig. Løsepenge er faktisk meget letlæst, men alligevel var jeg meget lang tid om at læse den.

Hvis man kan lide bøger om actionhelte som Jack Reacher, så kan jeg også anbefale Erik Storeys serie om Clyde Barr. Der er indtil videre kommet to bøger i serien, hvor jeg blev bedst fanget af den første.

Jeg ved ikke, om det er fordi handlingen/plottet, en “anderledes Reacher” eller at hovedparten af historien foregår i Tyskland og ikke USA, at Løsepenge desværre ikke lige var mig. Historien havde virkelig svært ved at fange – og som skrevet, så synes jeg, at den blev lidt for langtrukket, selvom jeg egentlig var glad for et gensyn med Reacher. Jeg kan dog sagtens se at andre bliver fanget af Løsepenge, den har bestemt flere spændende elementer – og samtidig er det fedt at se, Reacher samarbejde mere med andre.

3 af 6 stjerner /Tine
3 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Jentas
ISBN: 9788742600375
Udgave: 1. udg. 05.01.2019
Originaltitel: Night School
Oversætter: Jakob Levinsen
Sider: 397

2 thoughts on “Lærepenge af Lee Child

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *