4 stjerner, Krimi/spænding, Modtryk, Tine f. 1973

En grav til to af Anne Holt

En grav til to er 1. del af en ny krimiserie af den norske forfatter Anne Holt. Det er første gang jeg stifter bekendtskab med Anne Holt – hvorfor ved jeg ikke?!

Bogens bagsidetekst:

“Selma Falck er succesrig advokat, tidligere håndboldstjerne og populær kendis. Nu er hun i dyb krise. På kort tid har hun mistet alt: Ægteskab, børn, arbejde og hjem. Og det er hendes egen skyld. Hun må flytte ind i en rotterede af en lejlighed, uden andet selskab end en kat, hun ikke kan fordrage.

Norges bedste kvindelige langrendsløber, Hege Chin Morell, bliver testet positiv for doping. Selma Falck bliver opsøgt af skiløberens stenrige far, der mener, at hans datter har været udsat for sabotage. Han giver Selma den tilsyneladende umulige opgave at bevise Heges uskyld.

Kort efter bliver en mandlig langrendsløber fundet død efter en ulykke under træningen. Obduktionen viser, at også han har været dopet. Panikken i langrendsmiljøet er total. 

I sin søgen efter sandheden og sin kamp for at få sit liv tilbage på ret køl afdækker Selma Falck korruption, økonomisk rod og lyssky forbindelser i hjertet af norsk nationalsport.”

En grav til to af Anne Holt
En grav til to af Anne Holt

En grav til to er yderst velskrevet. Jeg synes godt, at man kan mærke at forfatteren har skrevet pænt mange bøger før denne. Min første tanke var dog, at den måske henvender sig mere til nordmænd end danskere på grund af emnet, som hovedsageligt er inden for skisportens verden, og det er nok lidt fjernt for mig, da jeg absolut intet ved om skisport. Så egentlig krævede fortællingen nok lidt ekstra af mig, da jeg samtidig med spændingen også skulle forholde mig til en “ny verden”. Men det er jo altid spændende og lærerigt at blive introduceret for noget nyt. Temaet doping er dog yderst relevant – og noget man uanset om man er sportsinteresseret eller ej ikke kan undgå at have hørt om i den virkelig verden.

På trods af min uvidenhed, så har En grav til to et virkelig spændende og fint opbygget plot. Der er indtil flere uhyggelige overraskelser undervejs – og jeg skulle meget tæt på slutningen før jeg havde luret, hvordan det ville gå. Det med ikke at kunne gætte udviklingen for tidligt, er virkeligt et stort plus.

Hovedpersonen, Selma, som blandt andet er tidligere håndboldspiller på højt niveau samt stjerneadvokat, virker en smule fortabt. Hun er i virkelig krise og har mistet alt (hvorfor må I læse), men bag facaden gemmer der sig en mere hårdfør personlighed end man først ser. På et “sidespor” møder vi også den hjemløse og lidt forhutlede tidligere politimand, Einar. Jeg har en ide om, at vi kommer til at høre mere om Einar i de følgende bøger i serien.

For en familie med børn, som er adopteret, og hvor snakken sommetider handler om “det at føle sig dansk” (i denne bog selvfølgelig norsk), så synes jeg at Anne Holts beskrivelser/overvejelser om dette emne er meget gode. Fx “For os nordmænd handler landrend om vores land, Jan. Om det norske. Om det store vi. Man kan selvfølgelig ikke sige om Hege at hun er dejlig norsk. For det er hun jo ikke. Og man kan slet ikke påstå at hun er “unorsk”. Det ville falde i dårlig jord. Sådan set er Hege en fremmed fugl på løjperne. Ikke for holdkammeraterne. Ikke for Forbundet. Men for dem der lægger egentlig grund for al folkeidræt: folk flest…”. Citat fra s. 126-127. Jeg tror, at det er et meget godt øjebliksbillede af, hvordan “folk” ser verden – desværre. Men det er fedt, at det bliver taget op – og Selma lægger også tryk på et par gange, at Hege ikke er kineser.

Der kommer flere og flere bøger med kvindelige hovedpersoner og det er fedt. Jeg mangler dog lidt diversitet i forhold til alle de mandlige hovedpersoner i krimier, som rigtig tit har en eller flere udfordringer med fx alkohol. Selma har også problemer – men jeg synes, at der er håb forude – og egentlig håber jeg ikke, at hendes personlige problemer kommer til at overskygge udfordringerne i serien, det vil jeg synes er en skam. Så jeg håber lidt, at Selmas nedtur bliver vendt til en optur – da det ville være skønt med en “ganske almindelig” hovedperson.

Som jeg tit skriver, så kan jeg godt lide bøger, hvor der er inddraget samfundsrelevante emner, som der bliver kigget lidt kritisk på – det er tilfældet i Anne Holts krimi, men jeg synes ikke, at det bliver så “gennemtrængende” at det overskygger den øvrige handling.

En grav til to placerer sig fint blandt de bedre nordiske krimier – og jeg ser frem til den næste i serien.

4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Modtryk
ISBN: 9788770071536
Udgave: 1. udg. Marts 2019
Originaltitel: En grav for to
Oversætter: Sara Koch
Sider: 362


Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

4 thoughts on “En grav til to af Anne Holt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *