5 stjerner, Hr. Ferdinand, Krimi/spænding, Politikens Forlag, Tine f. 1973

I al hemmelighed af Linda Castillo

I al hemmelighed er den 10. bog i Linda Castillos serie om politichefen Kate Burkholder. Bogen foregår som de forrige i Painters Mill, som ligger ved et Amish-samfund. Kate har selv tidligere været en del af Amish-samfundet.

Forlagets beskrivelse:

“Da en gammel lade i Ohio brænder ned til grunden, tilkaldes politichef Kate Burkholder for at undersøge sagen. Ved første øjekast ligner det en ulykke, men da den 18-årige Daniel Gingerichs forkullede lig findes indespærret i laden, begynder Kate at få mistanke om mord. Men hvem kunne finde på at brænde en ung amishdreng levende?

Igennem Kates efterforskningsarbejde udfolder et net af isnende hemmeligheder og forbrydelser sig, som bærer uhyggelige ligheder med begivenheder i Kates egen ungdom – begivenheder, hun igennem årtier har forsøgt at lægge bag sig.”

Linda Castillos serie om Kate Burkholder med I al hemmelighed forrest.
Linda Castillos serie om Kate Burkholder med I al hemmelighed forrest.

Stort set alt, hvad jeg skrev i min anmeldelse om På afveje, som er nr. 9 i serien – er også gældende for I al hemmelighed. Jeg vil prøve ikke at gentage mig selv for meget, så derfor vil jeg anbefale, at man også læser min anmeldelse af den forrige bog.

Det er ikke så tit, at en serie stadig fanger mig efter så mange bind – og oftest synes jeg, at forfatteren burde have holdt en pause og have kastet sig over noget andet (bare for en stund), men indtil videre, gælder det ikke for Linda Castillo. Jeg synes, at hun skal fortsætte med at skrive om Painters Mill og Kate Burkholder – og gerne så hurtig som muligt. Jeg har dog også luret at nr. 11 i serien udkommer på engelsk d. 16. juli 2019 – det glæder jeg mig til.

Linda Castillo er god til både miljø- og personskildringer. Jeg kan sagtens se både personer og steder for mig. Beskrivelserne virker troværdige – både livet i det mindre Amish-samfund og politiets arbejde (og slåskampe med kommunen om penge). Jeg kan dog ikke helt lade være med at tænke på, at det må være lidt farligt at være en del af Amish-samfundet i Painters Mill – for der sker jo ret mange ubehagelige ting. Og jeg som gik rundt og troede at Amish-folkene var et vildt fredeligt folkefærd – Linda Castillo viser os i hvert fald noget andet.

I al hemmelighed virker lidt mere mørk og dyster end nogle af de andre i serien – og denne stemning fylder hele bogen. Det passer rigtig godt til emnet, som jeg ikke vil røbe mere af end det der kan læses bag på bogen – og i forlagets beskrivelse (se øverst på siden).

Et eller andet sted i serien – er der et skift mellem, at der bliver skrevet Pennsylvania Dutch og nu oftest Dietsch – og det synes jeg er lidt forvirrende og ærgerligt. For forståelsens skyld, synes jeg at det burde være det samme. Men måske jeg har misset et eller andet – og det reelt ikke betyder helt det samme, men det burde ikke være nødvendigt at skelne i sådan en serie.

Linda Castillo skriver som altid flydende og godt, og hendes bøger er ret let- og hurtigt læste. Selvom bøgerne er hurtigt læste, så synes jeg dog, at temaerne/emnerne oftest hænger ved i længere tid. Flere af temaerne er bestemt ikke kun aktuelle i Amish-samfundet – men også i den øvrige verden, men i Amish-samfund kan opklaringen blive noget sværere på grund af blandt andet modstanden mod politiet, som er “english” – altså ikke Amish-folk, og lige her har Kate jo en stor fordel, fordi hun er opvokset som Amish.

Jeg vil helt sikkert anbefale, at man læser serien i rækkefølge, så begynd med Tvunget til tavshed, som er den første.

I al hemmelighed har som de forrige et vildt spændende og ikke mindst fængende plot. Jeg er vild med, at vi hører om Kate og Tomasettis privatliv, om Amish-samfundet og alt, hvad der hører sig til her med hensyn til tro, kultur, arbejde, privatliv og så videre – og ikke mindst politiets arbejde – og selvfølgelig den sag, der skal opklares. Det kan lyde af meget, men jeg synes, at vægtfordelingen er fin – og det fungerer godt.

Hele Linda Castillos serie om Kate Burkholder er vildt god – og lige mig. Men I al hemmelighed hører til blandt mine favoritter i serien.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Hr. Ferdinand /Politikens forlag
ISBN: 9788740049480
Udgave: 1. udg. 28.03.2019
Originaltitel: A Gathering of Secrets
Oversætter: Henrik Enemark
Sider: 373

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “I al hemmelighed af Linda Castillo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *