5 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Liv af Mikaela Bley

I starten af september ’19 udkom Liv, som er 2. bind i Mikaela Bleys krimiserie om journalisten Ellen Tamm. Lykke som er 1. del af serien var Mikaela Bleys debutroman.

Fra forlagets beskrivelse:

“Det er en varm dag i slutningen af august. Journalisten Ellen Tamm kan ikke længere udsætte køreturen til sit barndomshjem i Sörmland. Ikke længere flygte fra sin fortid og de mørke minder, der blev vakt til live, da hun dækkede sagen om en lille piges forsvinding i forsommeren. Ellen må forlade Stockholm og vende tilbage stedet, hvor det hele begyndte, dengang hun var otte år gammel, og hendes tvillingesøster døde.

På vej til Sörmland standser Ellen for at tanke i lillebyen Stentuna. Her hører hun, at en kvinde er fundet død i sin bil ved en mark ikke langt derfra. Brutalt slået ihjel. Ingen synes at vide, hvem kvinden er, eller hvad hun lavede på egnen, og mordet ryster det lille samfund.

Ellen begynder at undersøge, hvordan det forholder sig med den døde kvinde, og jo mere hun finder ud, jo flere mørke hemmeligheder viser det sig, at lillebyidyllen gemmer på. Intet er, hvad det giver sig ud for at være. Ikke mindst når det gælder Ellen selv og søsterens død.”

Billede af: Liv af Mikaela Bley
Liv af Mikaela Bley

Det sker ikke særlig tit, at jeg synes at bog nr. 2 i en serie er bedre en bog nr. 1 – sommetider er de selvfølgelig lige gode. Men altså jeg synes faktisk, at Liv er en lidt bedre end Lykke. Jeg var fanget fra start – men selvfølgelig gør det også nogle gange en forskel, at man kender til nogle af personerne på forhånd. I Lykke var jeg ikke særlig vild med hovedpersonen Ellen Tamm – men jeg synes en del bedre om hende denne gang. Igen tænker jeg, at det hjælper lidt, at man kender lidt til hendes historie – i det hele tager vinder hun ved nærmere bekendtskab. Men det er selvfølgelig også et plus, at vi kommer til at kende mere til hendes liv og opvækst.

Der er ikke vildt mange personer med i fortællingen, så det er rimelig let at holde styr på dem – og ikke mindst lære dem alle at kende. Men altså – jeg ville ønske, at man lærte Ellens mor, Margareta lidt bedre at kende, hun er ret vigtig, men alligevel fremstår hun ikke særlig tydeligt for mig – eller jo, nok til at jeg bliver noget irriteret på hende. Det samme med Ellens far, som vi kun hører ganske kort om, men som med sine handlinger og væremåde er med til at forme Ellens liv og ikke mindst personlighed.

Liv er meget velskrevet og for mig var den ganske hurtigt læst. Liv har et spændende og egentligt ret dystert plot, som hænger fint sammen og også virker overbevisende. En stor del af plottet er Ellens personlige historie – ikke at den fylder hele plottet, men den fylder så meget, at sagen om Liv og Ellens historie mere eller mindre sidestilles. Det fungerer ganske fint – og var helt sikkert med til at holde mig fanget – og måske der kan findes en sammenhæng mellem de to historier?!

Det vigtigste emne i Liv, synes jeg, er unges mobning – både de unge imellem, men også deres mobning af andre, og hvordan sociale medier taget i brug. Vi hører om, hvor hurtigt det kan udvikle sig i en meget grim retning – ikke at mobning i sig selv ikke er slemt, men her syner det nok nærmest ekstremt. Hvem der er involveret og hvordan, det bliver I nødt til selv at læse. Derudover er emner som familierelationer – og hemmeligheder, psykisk pres, venskab og kærlighed alle inddraget i fortællingen.

Ja, det korte af det lange er, at jeg er vild med Mikaela Bleys nye serie – og jeg er virkelig glad for, at jeg ikke hoppede på serien her, men at jeg har læst både Lykke og Liv. Jeg er frem til den næste i serien, og jeg håber ikke, at der går for lang tid inden den kommer.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788772007021
Udgave: 1. udg. 02.09.2019
Originaltitel: Liv
Oversætter: Lilian Kingo
Sider: 395

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Liv af Mikaela Bley

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *