5 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Louise af Mikaela Bley

Louise er 3. del af krimiserien med journalisten Ellen Tamm som hovedperson. Serien er skrevet af svenske Mikaela Bley. De første to bøger hedder Lykke og Liv.

Fra bogens bagsidetekst:

“Den kontroversielle justitsminister Louise Bohman vågner en morgen op til beskeden om, at hendes pressesekretær er fundet død. Hvad man først  antog var selvmord, ser senere ud til at være mord, og meget tyder på, at justitsministeren selv er indblandet.

På TV4 får kriminalreporter Ellen Tamm til opgave at lave en dokumentar om justitsministeren. Det lykkes hende at komme ind på livet af Louise Bohman, og hun indser, at ministeren har meget lidt til fælles med det monster, hun er blevet gjort til i medierne efter pressesekretærens død. Alligevel virker det, som om Louise skjuler noget.

Samtidig kæmper Ellen med at håndtere sit eget kaotiske privatliv. Og jo mere hun graver i Louise Bohmans fortid, desto mere bliver hun mindet om sin egen families mørke hemmeligheder.”

Billede af: Louise af Mikaela Bley
Louise af Mikaela Bley

Da jeg skrev om Liv (nr. 2) skrev jeg, at jeg synes lidt bedre om den end om Lykke (nr. 1). Og jeg ville lige til at skrive, at efter at have læst Louise, så er det den, som jeg synes bedst om. Men faktisk så synes jeg, at bøgerne er så forskellige, at de ikke helt kan sammenlignes på den måde, da temaerne er rimeligt forskellige.

Bøgerne i serien indeholder, som man nok kan læse selvstændige sager, men da Ellen Tamms personlige historie faktisk er et sideløbende plot, som går gennem bøgerne som en rød tråd, så vil jeg helt sikkert anbefale, at man læser serien i rækkefølge. Ellens historie er både vigtig og fængende – og man mister for meget, hvis man ikke hører historien fra start.

For at komme ind på livet af Ellen Tamm, så synes jeg også, at det er vigtigt at have læst de forrige bøger, da jeg ikke synes, at der er en særlig dyb beskrivelse af hende i Louise. Derfor er det skønt at kende hende og hendes baggrund på forhånd. Jo mere jeg møder hende, jo bedre synes jeg om hende – og jeg glæder mig afsindigt til at hun dukker op igen. En ting ønsker jeg mig stadig – jeg vil så gerne lære Ellens mor, Margareta bedre at kende. Hun er en vigtig del af Ellens historie, men hun står stadig ikke særlig tydeligt for mig – og i denne bog blev Ellens far kun omtalt ganske lidt. Han virker dog ikke så vigtig i fortællingen som Margareta.

Præcis som de forrige bøger, så er Louise virkelig velskrevet og samtidig også ret hurtigt læst. Plottet i Louise opfatter jeg noget anderledes end det i de to forrige bøger, og det virker knapt så mørkt og dystert. Den største del af fortællingen handler om justitsministeren og mordet på hendes pressechef, men selvom der er et mord involveret, så er det ikke en blodig og grusom historie. En stor del af denne historie fremstår meget aktuel, relevant og troværdig. Her tænker jeg især på den pressehetz – eller mediestorm, som ministeren kommer ud for – og som vender hendes liv helt på hovedet. Det virker som om pressen skal bestemme om ministeren er god eller ond – og intet af det, som der bliver skrevet er til hendes fordel. En anden mindre del, som egentlig er en vigtig del af handlingen, finder jeg knap så realistisk, men det virker alligevel fint (og så ikke mere om det, da jeg ikke vil spoile). Uanset, så kan jeg røbe, at jeg stort set fra start fattede empati for ministeren, og jeg blev ganske irriteret over, hvordan hun blev behandlet af/i medierne.

Derudover er Ellens historie også en stor del af plottet – og denne del er noget mere dyster og mørk end resten af fortællingen, men dette passer godt til Ellens historie. Historien om Ellen er ikke slut endnu, så derfor vil jeg heller ikke røbe noget her. Men det er en af den slags bøger, som jeg ikke kun nyder for opklaringen af den aktuelle sag, men bestemt også fordi jeg ønsker at vide mere om Ellen og hvordan det kommer til at gå hende.

Der er flere vigtige emner i Louise, men det jeg finder mest relevant og vedkommende er mediernes rolle/indflydelse – hvordan medierne kan påvirke deres seere/læsere, og hvor let det er, at få folk til at tro på det, man ønsker. Uanset hvor vigtigt det er med frit tilgængelig information, så er og bliver det vigtigt, at man danner sine egne meninger, og ikke “køber” andres. Derudover er emner som svigt, kærlighed, venskab og familierelationer noget, som bliver inddraget.

Jeg er stadig vild med Mikaela Bleys serie om Ellen Tamm – og nu håber jeg virkelig, at forfatteren allerede er i gang med næste bog, så jeg ikke skal vente alt for længe.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788770365192
Udgave: 1. udg. 23.09.2020
Originaltitel: Liv
Oversætter: Lilian Kingo
Sider: 352

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Louise af Mikaela Bley

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *