4 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Lykke af Mikaela Bley

Lykke er en debutroman af svenske Mikaela Bley. Uh, hvor er forventningerne store, når der kommer en krimi fra en svensk forfatter – de er jo ofte ret gode. Lykke er 1. del af en serie om journalisten Ellen Tamm.

Forlagets beskrivelse:

“En regnfuld dag i maj forsvinder otte år gamle Lykke uden for Kungliga Tennishallen i Stockholm. Ellen Tamm, en ung og ærgerrig tv-journalist, får til opgave at følge sagen. Sporene er få, og Ellen synes ikke politiet gør nok for at finde pigen. Man kommer heller ikke nogen vegne med Lykkes fraskilte forældre. De svarer undvigende på spørgsmålene fra politi og presse. Moren virker kold og ligeglad, faren opfører sig mistænkeligt, stedmoderen synes selvoptaget jaloux på opmærksomheden. Barnepigen er tilsyneladende den, der kender Lykke bedst.

Ellen bliver nærmest besat af at finde Lykke, sagen har vakt smertefulde minder fra hendes egen fortid, og Ellen er i færd med at miste kontrollen. Med Lykkesagen drages hun ind i en verden af familiehemmeligheder, løgn og bedrag, og hun tvinges til at konfrontere sine egne dæmoner.”

lykke af mikaela bley
Lykke af Mikaela Bley

Lykke er velskrevet og har et vildt spændende plot. Jeg var fanget fra første side. Plottet hænger fint sammen og virker velovervejet og grundigt gennemarbejdet – og ikke mindst er historien virkelig overraskende. Jeg havde overhovedet ikke regnet slutningen ud, før den blev fremlagt for mig sort på hvidt. Emnerne er mange; skilsmisse, nye familiekonstellationer, familiehemmeligheder, kærlighed og ikke mindst svigt.

Når en forbrydelse går ud over et barn, så tror jeg altid, at historien vil ramme hårdere end ellers – og i dette tilfælde er forbrydelsen ikke engang nok i sig selv. Det er en barsk og sørgelig historie om kun 8-årige Lykke.

Forfatteren Mikaela Blay har en fortid som indkøber ved en TV-station – og jeg synes virkelig, at det skinner igennem i fortællingen, at hun har et rigtig godt kendskab til det miljø, som journalisten Ellen Tamm arbejder i. Det er med til at gøre fortællingen meget realistisk.

Jeg er desværre ikke ubetinget vild med Ellen Tamm, og det gør, at jeg får lidt svært ved helt at heppe på hende, selvom hun arbejder i en god sags tjeneste. I stedet for at heppe og holde med hende, så blev jeg i stedet lidt irriteret på hende – og jeg synes på nogle punkter, at hun virker lidt utroværdig. Men det skal bestemt ikke forhinde mig i at læse næste bind i serien, når det kommer – og hvem ved, måske Ellen Tamm vinder ved nærmere bekendtskab?

Mikala Bley har med Lykke skrevet en flot og spændende debutroman. Med alle de vildt gode svenske krimi-forfattere, så havde hun noget at leve op til – mine forventninger blev helt sikkert indfriet. Med serien om Ellen Tamm, er jeg sikker på, at Mikaela Bley vil markere sig på krimi-markedet.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788771596830
Udgave: 1. udg. 26.04.2018
Originaltitel: Lycke
Oversætter: Lilian Kingo
Sider: 303

4 thoughts on “Lykke af Mikaela Bley

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *